Hem Blogg

Bred verksamhet i norr

Den här morgonen i Kramfors har väderleken under natten slagit om från en lång period av sträng kyla till plötsligt töväder. Fredrik Svanberg sitter i telefon, ett av många akuta samtal under morgonen. Ett mindre gäng av personsalen är också inne på kontoret. Ett lätt kaos präglar situationen, men för Fredrik är det vardagsmat.

 – Det var om ett fruset batteri på ett kommunalt boende. Det finns behov av en traktor där, men då har vi förstås den traktorn ute på ett annat jobb redan. Och så var det även lite andra grejer i form av några småjobb. När det blir tö efter en lång köldperiod går grejerna sönder. Vi håller på med en pelletspanna som har strejkat i kylan. Dessutom börjar det bli istappar hängande från taken på många ställen.

Brett verksamhetsområde

Fredrik Svanberg äger och driver Sparenergi med 10–12 anställda samt tre personer inhyrda emellanåt. Att beteckna verksamhetsområdet som brett är ingen överdrift. Cirka 70 procent utgörs av byggnadsplåt och ventilation, resterande av kaminer, portar och diverse annat. Bland personalen finns bland annat en murare och en snickare. Maskinparken är också omfattande. Där finns en teleskoplastare med 28 meters räckvidd, en hjullastare, bandgrävmaskin och en traktorgrävare.

Många uppdrag kommer från de större industriföretagen i Kramfors, SCA:s sågverk i Bollstabruk, Mondis pappersbruk samt Nordhydraulic, tillverkare av hydraulsystem.

– Just nu bygger Nordhydraulic ut med en lagerlokal på 1 100 kvadratmeter. Där har vi flera killar sysselsatta med att gjuta bottenplattan. SCA har investerat kraftigt i Bollstabruk de senaste åren. Jag har varit med på Bollstasågen i 20 år. Vi har alltid två personer där. Vi bytte till exempel tak på virkestorken helt nyligen. Det handlar mestadels om löpande underhåll, men emellanåt så kommer vi med på någon investering också. På de här stora industrierna har vi jobb precis hela tiden.

Dessa stora, kontinuerliga engagemang innebär att Sparenergi måste tacka nej till många jobb, och då är det framförallt privatpersoner som drabbas.

Vad gör man som privatperson då?

– Vi brukar skicka dem vidare till någon byggfirma som är duktig, och sedan kanske vi bistår byggfirman om uppdraget kräver någon plåtdetalj. Men i princip kan vi inte ta på oss mer än vad vi har i dag. Tidigare fanns det ytterligare ett plåtslageriföretag i Kramfors, så då kunde vi dela på jobben och hjälpa varandra. Men nu är vi helt själva och det är lite besvärligt.

Här pågår armering inför gjutningen av bottenplattan hos Nordhydraulic. I bakgrunden syns Fredrik Svanberg och Leif Ulander.

En alldeles vanlig arbetsdag

Vi åker en rundtur i Kramfors till några av de pågående jobben. Killarna vid gjutningen hos Nordhyraulic har god hjälp av den ovan nämnda teleskoplastaren när tunga lyft ska utföras. För tillfället står den dock still eftersom man håller på med armering av bottenplattan.

Vid ishallen har det lagt sig en halv meter snö på taket som nu måste röjas bort innan tövädret gör belastningen alltför tung. För ändamålet har Sparenergi hyrt in en kranbil med sop som fjärrstyrs från en närliggande snöhög av Mikael Johansson. Med kranbilens hjälp blir röjningen betydligt mer kostnadseffektiv jämfört med manuell skottning.

Efter en lång period av sträng kyla blev det över en natt töväder i Kramfors och därmed också akut behov av att snöröja taket på ishallen, där det låg en halv meter snö. Sparenergi hyrde in en kranbil med sop för ändamålet.

Medan vi står där på snöhögen ringer Fredrik Svanbergs telefon. Det är från Krambo, kommunens bostadsbolag. Det låter viktigt, vilket det också visar sig vara.

– Långa istappar hänger från taken på Kramforsskolan och eleverna kanske måste skickas hem på grund av skaderisken. Vi måste få dit någon gubbe.

Så fortsätter den här alldeles vanliga dagen i Fredrik Svanbergs liv ungefär som den började, med ytterligare telefonsamtal med rop på hjälp, och Fredrik försöker hela tiden omgruppera sina trupper efter bästa förmåga. Men han tar sig ändå tid att visa sitt nästan färdigbyggda garage på 450 kvadratmeter, innehållande allsköns maskiner och fordon. Fredrik Svanberg har många bollar i luften samtidigt, och han verkar trivas bra med det.

Fredrik Svanbergs yrkeshistoria bekräftar bilden av en sann entreprenör.

Sann entreprenör

Fredriks yrkeshistoria bekräftar bilden av en sann entreprenör. Efter att ha gått skogsbruksskolan på gymnasiet började han jobba på Öhmans plåtslageri i Kramfors. När han fick erbjudande av en gammal sotare att köpa dennes firma, Sparenergi, som sysslade med kaminer och skorstenar, så sade han upp sig.

Några år senare gick Öhmans plåt i konkurs och Fredrik Svanberg köpte samtliga plåtslagerimaskiner och verktyg på konkursauktionen. Därmed hade Sparenergi i Kramfors fått även ett plåtslageriben att stå på.

Och hur det går att rekrytera?

– Jag anställer direkt om jag hittar någon med kompetens, men tyvärr är det väldigt svårt att hitta sådana. Därför anställer jag oftast allkonstnärer som jag sedan försöker fostra. Sedan har vi ett samarbete med gymnasieskolan i Kramfors, bygg- och anläggningsprogrammet. Där finns en lärlingsutbildning, så om någon vill bli ventilationsmontör kan vi erbjuda en lärlingsplats. Då får den eleven vara här tre dagar i veckan och två dagar på skolan under tre år. För tillfället har vi en lärling från industriprogrammet och nyligen hade vi en snickarelev, som dock fick byta lärlingsplats eftersom jag inte hade något snickarjobb just då.

På bilden syns Per-Håkan Strömberg, Fredrik Svanberg, Leif Ulander och Koray Kilinc. Den förstnämnde och sistnämnde tillhör byggföretaget LE Bygg i Kramfors. Sparenergi hyr in personal från andra företag när så krävs. I det här fallet handlar det om armering och gjutning av en bottenplatta hos industriföretaget Nordhydraulic.

 

Blir lärlingarna normalt anställda efter lärlingstidens slut?

– Finns behovet så får lärlingarna oftast jobb. De flesta lärlingarna som vi haft har byggutbildning som inriktning. Tyvärr finns det inte så många ungdomar som är intresserade av plåt och ventilation. Jag tror att plåtslagaryrket för ungdomarna har kommit lite i skymundan. Kanske anses det inte fint nog, det är ju ofta kallt, blött, dyngigt och besvärligt. Men det kan också vara soligt och fint och alldeles fantastiskt ibland. Det måste vi lyfta fram.

Fakta Sparenergi i Kramfors AB
| Ägare:
Fredrik Svanberg. | Omsättning: Cirka 25 miljoner kronor per år. | Antal anställda: 10–12 personer, samt ofta några inhyrda. | Inriktning: 70 procent byggplåt och ventilation. Dessutom kaminer, skorstenar, pannanläggningar, snickerier, gjutningar med mera.

De är finalister till priset Årets byggkvinna 2024

För Byggföretagen är alla fantastiska byggkvinnor runt om i landet en vinst för den framtida kompetensförsörjningen och de tre finalisterna sammanfattar det på ett högst representativt sätt.

Finalisterna i Årets byggkvinna 2024 är:

  • Therese Lindström, kontors- och personalchef/träarbetare, Johannishus Bygg, Ronneby
  • Susanne Hallberg, regionchef på Peab Norra Norrland, Umeå
  • Alice Olsson, plattsättare, Karlströms bygg, Gotland

Årets finalister, som representerar Sverige från norr till söder, visar på den stora bredd av yrkesroller som finns i byggbranschen, men med en sak gemensamt: de arbetar alla för att göra byggbranschen lite bättre, varje dag. Bland de tre finalisterna har vi Susanne Hallberg, regionchef mitt i den norrländska byggboomen. Vi har Therese Lindström, som har många strängar på sin lyra i form av kontorschef och företagare men även yrkesarbetare och fårbonde i Blekinge. Och vi har Alice Olsson, plattsättare vars dröm om att arbeta i byggbranschen började i pappas gotländska snickarbod, redan vid tre års ålder, och som idag vidareutbildar sig till byggingenjör.

– För att lyckas nå en jämställd och inkluderande byggbransch måste vi synliggöra fler goda förebilder och visa att vi kämpar med att städa bort det gamla och förlegade. Årets Byggkvinna är en ärofylld och viktig titel, som förhoppningsvis kan ge fler mod att ta sig till byggsektorn, säger Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd Iskad, som är årets nya jurymedlem.

Var med och rösta fram vinnaren

Mellan 12–19 april kan den som vill rösta fram Årets byggkvinna i ”Folkets röst”, en av de sju juryrösterna. Läs mer om finalisterna och rösta på Byggföretagens hemsida. Vinnaren koras 25 april på Nordbygg by night, ett nätverksmingel som arrangeras av Nordbygg.

Jurydeltagare
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande i SME-utskottet, Byggföretagen
Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd Iskad
Folkets röst

Mer om Årets byggkvinna
Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt breddar bilden av vilka som jobbar i byggbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser. Utmärkelsen lanserades 2021. Priset grundades av Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som tillsammans vill verka för att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Saknade reformförslag i vårbudgeten

Detta trots att byggkrisen slår hårt mot Sverige och samhällsbyggnadsbranschen genom ökade uppsägningar och konkurser.

– Varje dag går sju byggbolag i konkurs. Regeringen måste inse att det är viktigare än någonsin att hålla bygghjulen rullande för att branschen inte ska förlora erfaren kompetens. Inte bara för behovet i dag utan också de stora kompetensbehoven vi ser framåt. Då krävs det stora statliga stimulanser. Vårändringsbudgeten är tyvärr en missad chans. Det är bedrövligt, säger Installatörsföretagens vd Ola Månsson i ett pressmeddelande.

Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna, understryker vikten av satsningar inom byggsektorn nu och här. Hon varnar för att om lågkonjunkturen fortsätter länge kommer många företag att förlora kompetent personal, vilket skulle förvärra lågkonjunkturens effekter.

Redo när konjunkturen vänder

– Vi ser en brist på reformer för byggsektorn i vårbudgeten, säger Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna, i ett pressmeddelande. I den lågkonjunktur vi befinner oss i är det viktigt att stimulera efterfrågan inom byggsektorn. Fokus bör ligga på att öka bostadsproduktionen, både för att möta efterfrågan på nya bostäder och för att undvika kompetensbrist och fler konkurser inom byggsektorn.

Satsningarna som påverkar byggsektorn återfinns huvudsakligen inom rättsväsende och försvar. Kriminalvården får en ökning på 1,4 miljarder för att bygga nya anstalter, och regeringen föreslår även förenklade byggregler för snabbare etableringar. Försvaret tilldelas också ett ökat anslag på 300 miljoner.

Byggföretagen välkomnar att regeringens vårbudget skapar möjligheter för 2 000 fler utbildningsplatser inom yrkesvux.

– Byggbranschen måste vara redo när konjunkturen vänder. Satsningen på fler platser inom yrkesvux är positiv, men förutsätter att medel riktas mot rätt yrkesgrupper, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Zink och koppar från samma källa

Nordic Copper är en produktlinje från Aurubis Finland Oy. Företaget, baserat i finländska Björneborg, är en del av Aurubis AG, som är Europas största kopparproducent och världens ledande företag för återvinning av koppar.

Nordic Copper omfattar koppar-, mässings- och bronsprodukter för tak och fasader samt invändiga beslag. Exakt kontroll av den naturliga oxidations- och patineringsprocessen möjliggör ett brett utbud av olika färger och texturer.

– Med Nordic Copper får vi, VM Building Solutions, nu ytterligare en produktlinje i vårt program, vid sidan av VMZINC, som starkt står för individuella arkitektoniska lösningar. Båda våra varumärken fokuserar på hållbarheten hos byggnadens klimatskal, hållbar konstruktion med naturliga material och omfattande återvinningsalternativ. Det ska bli enormt spännande att få utveckla både VMZINC och Nordic Copper i kommande projekt, med fokus på arkitektoniska möjligheter samt hållbart och cirkulärt byggande, berättar Christian Eriksson, marknadschef Sverige, VM Building Solutions.

Plåtslagare för Ukraina – var med och bidra

Hej Mikael! Hur kom du på idén med Plåtslagare för Ukraina?
– Det började när jag hörde talas om ett liknande initiativ från svenska smeder: ”Smeder utan gränser”. De har skänkt pengar, bilar och förnödenheter till Ukraina ända sedan april 2022 och jag tyckte att vi plåtslagare borde kunna göra något liknande. Så jag bestämde mig för att skänka min firmabil, en fyrhjulsdriven Volkswagen Amarok, och lasta den full med material. Det är allt från spadar, spett och svetsaggregat till elkraftverk och annat som behövs vid fronten. Militären behöver den här typen av material när de förflyttar sig mellan fronterna.

 Ska du själv köra ner bilen till Ukraina?
– Ja, det är tanken och jag tar med mig en kompis i bilen. Vi kommer att köra ner till Skåne, ta färjan över till Gdansk och sedan fortsätta ner till ukrainska gränsen. Där möts vi av ukrainska militärer som kört upp från fronten för att ta emot vår bil. Kontakten med dem har vi fått via just ”Smeder utan gränser” där jag känner bland andra initiativtagaren Jari Enlund, som har ett stort nätverk där nere och kan fråga militären direkt vad de behöver och vad som kommer till mest nytta. Avresan är planerad till den 17 maj och vi åker i sällskap med ”Smeder utan gränser”.

Hur går det till rent praktiskt att lämna över en svensk bli till militären i Ukraina?
– Bilen lastas med förnödenheter och sen kör vi in i Ukraina där vi överlämnar bilen. Där tas registreringsskyltarna av bilen och vi tar med dem hem. Bilen blir omregistrerad i Ukraina och körs till fronten med förnödenheterna. På vägen kan den också plocka upp människor på flykt eller skadade som förs till sjukhus.

Vad driver dig att göra detta?
– Jag vill hjälpa till helt enkelt och tänker att min gamla firmabil gör betydligt mer nytta i Ukraina än om jag bara skulle sälja den nu när jag går i pension. Det skänker mig glädje att kunna hjälpa till. För det är viktigt att vi inte glömmer bort det som händer i Ukraina trots att det nu har gått över två av kriget. Tyvärr börjar intresset minska bland allmänheten, men vi måste fortsätta att ställa upp för Ukraina.

Nu vill du uppmana fler plåtslagare att bidra?
– Ja, om det är någon som läser detta och vill vara med och bidra så kan de gärna höra av sig till mig. Vi har en lista med material som de gärna tar emot där nere. Och är det någon annan som också kan tänka sig att skänka en bil så är det förstås väldigt välkommet! Alla bilar är välkomna men fyrhjulsdrift är att föredra på grund av dåliga vägar. Den som vill vara med och bidra med något, stort som smått, kan mejla mig på mikael.olsson@knutolssonplat.se

 

Detta kan du skänka via Plåtslagare utan gränser:
Motorsågar, motorsågskedjor, vinkelslipar, borrmaskiner, generatorer, plasmaskärare, yxor, spett, spadar, rep, spännband, elektroder och liknande material.

 

Ny film förklarar Yrkesprovet

En yrkesexamen är något att vara stolt över. Den är ett bevis på att grundutbildningen är klar samt vittnar om yrkeskompetens och att man är självgående inom sitt yrke. Yrkesexamen blir dessutom en trygghet för både arbetsgivare och kunder. Det har gjort att cirka 3 000 plåtslagare, ventilationsmontörer och ventilationsplåtslagare har valt att genomföra yrkesprovet sedan införandet 1996.

– Det är många som vill ha ett yrkesbevis och Yrkesnämnden arrangerar därför provtillfällen 8–10 gånger per år, berättar Mats Olsson, platschef på Plåt & Ventbyråns Branschskola där samtliga yrkesprov genomförs.

Samlat de vanligaste frågorna

Inför yrkesprovet är det många som hör av sig med frågor. Plåt & Ventbyrån har därför samlat svaren på de vanligaste frågorna på sin webbplats och har nu även kompletterat med en illustrerande film. Enligt Mats är det extra vanligt med funderingar kring teoridelen och hur lång tid utförandet av yrkesprovet tar.

– Yrkesprovet pågår i cirka 2–3 dagar och är uppdelat i en praktisk och en teoretisk del, vilka tar ungefär halva tiden var, förklarar Mats och tillägger att personer med speciella behov kan få extra stöd och anpassning i samband med provet.

Frågor om utbildningskontrakt

Förutsättningarna för att få göra yrkesprovet är kopplat till utbildningskontrakt och antal arbetade timmar. Ventilationsmontörer med utbildningskontrakt ska ha uppnått 4 400 timmar och byggnads- eller ventilationsplåtslagare med utbildningskontrakt ska ha uppnått 5 400 timmar. Översatt till år, handlar det oftast om en arbetstid på 1,5–2 år för en gymnasieelev och cirka 3 år för en företagslärling.

En återkommande fråga rör dem som saknar utbildningskontrakt. För dem gäller minst 10 000 timmar i plåtslagaryrket eller minst 8 000 timmar som ventilationsmontör. Då har de rätt till samma upplägg för att kunna ta en yrkesexamen.

Mer information finns på platventbyran.se.

TIPS INFÖR YRKESPROVET
Till plåtslagare: Träna lite extra på utbredningar, svängfalser och skorstensrännor.
Till ventilationsplåtslagare: Träna lite extra på ritningsläsning samt på att plocka ut, beställa och tillverka material.
Till ventilationsmontörer: Träna lite extra på ritningsläsning samt på att plocka ut och beställa material, både cirkulärt och rektangulärt.

Finalisterna i Årets Plåtinfluerare 2024

Årets Plåtinfluerare är en utmärkelse som ska gå till en person (max 40 år fyllda) inom byggplåtbranschen som flyttar fram positionerna inom hållbarhet, innovation, arbetsmiljö, inkludering och/eller rekrytering. Hen är en inspiratör som driver förändring och utveckling i en positiv anda och har gjort så över tid eller via specifika och betydande insatser. Årets Plåtinfluerare är därmed ett föredöme och representerar även den yngre generationen som nu formar framtidens byggplåtbransch.

– Svensk Byggplåt har fått in många fina förslag på passande profiler och det är enormt givande att arbeta med att hitta och hylla yngre talanger och eldsjälar inom branschen. Vi har dessutom fått många bevis på att vi är en nytänkande, kompetenstung och mångsidig framtidsbransch att räkna med. Det ska bli oerhört spännande att få dela ut utmärkelsen för allra första gången, säger Tomas Skagerlind, jurymedlem och chefredaktör för Plåt & Ventmagasinet.

Juryn har bestått av:
Ann-Katrin Ahlbäck, Area Marketing Manager Scandinavia, Plannja
Tomas Skagerlind, chefredaktör Plåt & Ventmagasinet (Plåt & Ventföretagen)
Anton Franker, vd Återbruksbyrån
Robert Holmberg, Försäljningschef Öst Areco
Jenny Landberg, plåtslagare och yrkesambassadör för plåt via Plåt & Ventbyrån

De nominerade till Årets Plåtinfluerare 2024 är:

Foto: Lindab

Matilda Isaksson, 32 år, hållbarhetschef Lindab, Halmstad
Matildas ansvar är att utveckla, implementera och följa upp Lindabkoncernens arbete, prestationer och affärsmöjligheter kopplat till hållbarhet.

Juryns motivering:
”Med ett smittande engagemang, stort driv och en välbehövlig tydlighet är Matilda en nyckelperson i byggplåtbranschens hållbarhetsarbete. Hon har fått ett stort genomslag med sitt holistiska hållbarhetsarbete både internt och externt, ofta genom att utmana ”sanningar” inom allt från återvinning till grön el, fossilfria transporter och en jämställd arbetsplats. Hon får kollegor, kunder och leverantörer att förstå möjligheterna med plåt och hon ökar sin spridning genom en smart och aktiv närvaro på LinkedIn.”

 

Foto: Emanuel Ström

Jonathan Lundin, 29 år, Plåtslagare Jäla plåtslageri, Falköping
Jonathan driver Instagram-kontot @platslagerifornordar sedan 2021 och har 5957 följare. Här delar han med sig av sin vardag som plåtslagare.

Juryns motivering:
”Jonatan lyckas via sitt instagramkonto @platslagarifornordar nå en stor följarskara både inom och utanför byggplåtbranschen. På ett intressant och fängslande sätt sprider han kunskap, visar med sin yrkesskicklighet på plåtens möjligheter och lockar in nya talanger i branschen. Han höjer statusen på plåtslageriyrket och får alla att vilja bli plåtnördar. Utanför sitt vanliga arbete och Instagram ställer han även upp i möten med politiker och lärare för att lyfta rekryteringsfrågor.”

Foto: Orlando.G.Boström

Emelie Persson, 40 år, VD Björn Persson Plåtslageri (även grundare av Takinformation AB och delägare i Flygheds Tak AB), Stockholm
Emelie driver sina bolag med innovation och hållbarhet i fokus. Hon jobbar också konstant med att nå ut med information om plåtslagaryrket. Hon deltar i och arrangerar seminarier och branschmöten samt erbjuder praktik, studiebesök och workshops för yrkesutbildningar.

Juryns motivering:
”Emelie får folk att lyssna och hon driver på branschens utveckling inom en mängd olika områden. Hon är ofta först med att testa nytt, hon står för en schysstare och mer inkluderande bransch och ser handgripligen till att arkitekter och fastighetsägare med flera får prova på att jobba med plåt. Hon sprider arbetsglädje, kunskap och en vilja att utvecklas och hon gör det på ett öppet och aktivt sätt till kollegor, studenter och branschen i stort. Emelie når även många olika intressegrupper utanför branschen, ofta via sociala medier.”

Vinnaren av Årets Plåtinfluerare 2024 koras på Nordbygg
Årets Plåtinfluerare riktar sig till den yngre generationen som driver viktiga frågor kring hållbarhet, innovation, arbetsmiljö, inkludering och rekrytering framåt på ett föredömligt sätt. Vinnaren offentliggörs på Nordbygg, 25 april kl 16-16.30 på stora scen.

Dagen innan vinnaren koras kommer Svensk Byggplåt att presentera och intervjua de tre nominerade till Årets Plåtinfluerare 2024 på materialscenen i Hall C.

Nordbygg 2024: Nyheter från ventilationsleverantörerna

IV Produkt AB, Björn Fredriksson

Monter: A15:20

Egen presentation: Sedan 1969 har IV Produkt specialiserat sig på att utveckla och tillverka energieffektiva luftbehandlingsaggregat. Företaget är marknadsledande och har branschens högsta utvecklingstakt.

Vilka förväntningar har ni på årets Nordbygg?
– Som alltid önskar vi många engagerade besökare som vill skapa bra inomhusklimat och spara energi. Det är ett stort fokus på hållbarhet i samhället. Det många inte vet är att den bästa hållbarhetsinvesteringen ofta finns i fläktrummet. Viktigt är att sprida kunskap om hur otroligt mycket energi och pengar det finns att spara genom att byta ut äldre luftbehandlingsaggregat. Det är inte ovanligt att payoff-tiden för att byta ut ett äldre luftbehandlingsaggrat är 3–6 år. En fantastiskt fin investering.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– Mässan är förmodligen ventilationsbranschens viktigaste samlingspunkt. För oss på IV Produkt är det självklart att engagera oss och aktivt medverka med egen monter. Vår historik som utställare på Nordbygg stäcker sig tillbaka till 80-talet.

Beskriv 1–2 produkter som ni kommer att visa i montern. Är några av dem nyheter?
– Vi visar bredden av IV Produkts flexibla sortiment med integrerade lösningar för värme och kyla. Vi kommer också att visa vårt koncept för enkel intransport, Easy Access, på ett sätt som vi aldrig tidigare har gjort.

Hur har ni utformat er monter?
– Vår monter innehåller ett flertal olika luftbehandlingsaggregat. Du får möjlighet att titta på, känna på och utvärdera riktiga produkter. På plats i montern räknar vi på hur stor energimängd och hur mycket pengar som du kan spara på att byta ut dina äldre luftbehandlingsaggregat. Du får med dig din egen unika investeringskalkyl.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– Att se IV Produkts innovationer, smarta installationslösningar och det senaste inom luftbehandlingsaggregat. Ta tillvara möjligheten att prata med våra experter inom mekanik, fläktar, integrerade kyl- och värmepumpsaggregat samt styr- och reglerteknik.


Vilpe Sverige AB, Leif Fredriksson

Monter: A19:30 samt C06:51

Egen presentation: Miljövänlighet och ansvarsfull verksamhet hör till Vilpes grundvärderingar. De genomsyrar allt som vi gör – från utveckling och tillverkning av miljövänligare produkter och ventilation samt en bred serie taktillbehör.

Vilka förväntningar har ni på årets Nordbygg?
– Vi har mycket höga förväntningar, trots att besökarantalet troligen inte kommer upp i historiska pre-corona nivåer. Men med det sagt gör vi nu, trots den konjunktur som vi befinner oss i, en historisk satsning på Nordbygg. I år har vi inte bara en monter utan vi har satsat på en ”ren” ventilationsmonter i A-hallen och en ”ren” byggmonter i C-hallen. Anledningen är att vi har så många nya och spännande produkter och lösningar att visa inom både ventilation och tak.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– Vi har ställt ut på Nordbygg de senaste 18 åren

Beskriv 1–2 produkter som ni kommer att visa i montern. Är några av dem nyheter?
– Vi kommer att visa ett flertal helt nya produkt- och tjänster inom byggnation, bland dessa våra IoT-koncept – Vilpe Sense Läckagedetektorer för kontinuerlig övervakning och detektering av läckage tak&fasad samt Vilpe Sense Fuktkontroll för mekanisk uttorkning av strukturer. Bägge dessa produktserier är uppkopplade i ”molnet” där värden och larmsignaler etcetera tas emot antingen i telefon eller dator. Men det går även att via rest API koppla ihop allt med, i princip, valfri DUC. Till detta kommer vi i byggmontern även att visa vår unika serie av justerbara isoleringsinfästningar. Vi kommer också att visa vår helt nya serie väggenomföringar för betong eller dylikt väggelement, dessa medger att man redan i elementtillverkningen kan förbereda för vår serie kombivägghuvar.

Hur har ni utformat er monter?
– Vi har försökt att skapa en öppen och välkomnande design i våra montrar.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– Vill man se framtiden måste våra montrar besökas.


Hagab AB, Sophie Adolfsson

Monter: A18:20

Egen presentation: Tack vare vår expertis inom brandskydd och ventilation kan vi erbjuda en ytterst smidig process – från förfrågan till färdigmonterad produkt. Våra produkter är noga utvecklade efter slutanvändarnas behov – allt för att göra vardagen enklare för våra kunder.

Vilka förväntningar har ni på årets Nordbygg?
– Vi har höga förväntningar på Nordbygg 2024! Det är första gången som vi är med som utställare på över tio år, så det ska bli spännande och roligt att möta våra kunder i en nygammal miljö. På Hagab fokuserar vi mycket på att göra vardagen ovanlig okrånglig för våra kunder, och i år ser vi att Nordbygg är ett bra komplement till våra övriga kanaler och plattformar att möta våra kunder på.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– Det är första gången vi är med som utställare på över tio år.

Beskriv 1–2 produkter som ni kommer att visa i montern. Är några av dem nyheter?
– Vi kommer att lägga stort fokus på vår nya webbshop. Vi lanserade den tidigare i år och den har redan nu hunnit bli en viktig distributionskanal för oss och våra kunder. Vi vill göra vardagen enklare för våra kunder, och därför har vi i år valt att lägga stort fokus på vår nya plattform under Nordbygg.

Hur har ni utformat er monter?
– I år ställer vi ut tillsammans med våra systerbolag LGG Inneklimat och Acticon. Tillsammans har vi utformat en öppen och modern monter där vi tillsammans möts kring ämnet ”Klimatet i rummet”.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– I vår monter får du träffa engagerade personer från Hagab vars mål är att göra din vardag enklare, oavsett om det gäller avancerade systemlösningar eller mindre vardagsproblem. Vi ger svaren på vad det innebär att vara ovanligt okrångliga och vilka fördelar det ger dig som kund hos Hagab.

Nordbygg 2024: Nyheter från leverantörerna inom byggplåt!

Cidan Machinery Group AB, Désirée Lerider

Monter: C20:40.

Egen presentation: Cidan Machinery Group är experter inom plåtbearbetningsutrustning och erbjuder ett brett sortiment av lösningar och produkter för företag som är verksamma inom plåtslageri, byggnadsindustri och tillverkningsindustri.

Vilka förväntningar har Cidan Machinery Group på årets Nordbygg?
– Att ytterligare befästa vår position på marknaden och visa att vi med en kombination av beprövad teknik och kreativa innovationer kan öka produktiviteten och effektiviteten i en modern plåtslagarverkstad.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– Alla gånger sedan 2008, sannolikt längre.

Har ni några nya produkter eller andra nyheter som ni kommer att visa?
– Cidan MFB är en ny kompakt, stark och manuell kantvik som är lätt att använda och transportera, perfekt för arbete direkt på byggarbetsplatser. Den bygger på över ett sekel av kvalitet och innovation och erbjuder robusthet och lång hållbarhet likt Cidans större maskiner.

– Thalmann TD dubbelbockare representerar den absoluta framkanten inom teknologi för profilbearbetning. Dubbelbockaren är känd för sin hastighet, precision och mångsidighet och använder sig av fem torsionsaxlar för att noggrant styra varje steg i bockningsprocessen, vilket garanterar perfekt parallellitet längs med hela maskinens längd. Den synkroniserade kraftöverföring eliminerar effektivt den vanliga vridningen som kan uppstå över tid. Detta resulterar i att Thalmann TD dubbelbockare kan leverera en precision på imponerande +/- 0,5°, från den första till den sista bockningen.

– nuIT – programvara från Cidan Machinery Group – är en plattform för orderhantering och produktionsplanering utvecklad för att strömlinjeforma alla delar från orderläggning till produktionsplanering i verkstaden.

Hur har ni utformat er monter?
– På ett sätt som ska vara välkomnande och öppet. Dessutom finns det möjlighet att klämma och känna. Tanken är att besökaren ska få en bra bild och kunna prova styrsystem och alla nya smarta funktioner.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– Att få förståelse för att man genom korrekta investeringar kan bli mer effektiv och öka sin konkurrenskraft. Arbetskraft är inte bara dyr utan en bristvara. Med rätt maskiner sparar man dyrbar tid och höjer kvaliteten på utförda arbeten. Dessutom hjälper våra smarta maskiner till att spara på vår miljö genom att använda materialet på ett resurseffektivt sätt.


Unite AB, Jens Gustafsson

Monter: C21:41

Egen presentation: Unite Fasteners Technology AB erbjuder ett branschledande sortiment av skruv, bult, mutter, blindnit samt en rad kompletterande infästningsdetaljer och tillbehör till stålbyggare, byggnadsplåtslageri, ventilationsinstallatörer och tillverkningsindustri.

Vilka förväntningar har ni på årets Nordbygg?
– Vi ser fram emot många besökare i vår monter och diskussioner om våra produkter.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– Jag tror att vi har varit med sedan 2004.

Beskriv 1–2 produkter som ni kommer att visa i montern. Är några av dem nyheter?
– Marutex-skruvarna är nu godkända för C5. Våra Marutex-skruvar har alltid varit kända för sin kvalitet där de kan användas utan att visa tecken på korrosion. Vårt nya typgodkännande från RISE säger att Marutex är lika med eller bättre än AISI 1.4404 som är klassificerad som C5.

– Bjarnes System är ett modernt och högteknologiskt företag som har byggt upp en unik kompetens runt infästningssystem av planplåtstäckningar. Vi erbjuder ett komplett produktprogram av innovativa lösningar för både klammer och verktyg för applicering av plåttak.

Hur har ni utformat er monter?
– Information om C5-korrosionsklassning av våra Marutex-produkter samt att du får möjlighet att prova vår clipdriver för snabbaste montaget av clips direkt mot underlag.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– Våra unika produkter.


Uveco AB, Åsa Borg

Monter C19:33

Egen presentation: Uveco är en ledande leverantör inom professionella plåtverktyg och erbjuder ett brett sortiment av verktyg och produkter till byggplåt- och ventilationsplåtslagare.

Vilka förväntningar har ni på årets Nordbygg?
– Vi hoppas på mycket folk och många intressanta möten med både slutkunder och återförsäljare. Det viktigaste för oss är att träffa kunder och ge dem möjlighet att testa våra produkter.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– Det är första gången vi är med så det ska bli jätteroligt.

Beskriv 1–2 produkter som ni kommer att visa i montern. Är några av dem nyheter?
– Vi kommer att visa bland annat Falzbender, som är relativt ny på marknaden. Det är ett set med upptagare för hög- och lågfals som verkligen måste upplevas för att man ska förstå vilken fantastisk produkt det är. Sedan kommer vi även att ha några nyheter i montern, vilka får bli en överraskning.

Hur har ni utformat er monter?
– Vi vill ge möjlighet att verkligen testa och känna på våra produkter. Därför kommer fokus att ligga på just det. Vi kommer att ha ett arbetsbord där vi ger möjlighet för besökare att prova våra verktyg själva.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– Att få möjlighet att testa våra produkter och även se några riktigt duktiga plåtslagare som visar hur de ska användas. Dessutom är planen att ha någon rolig tävling i montern.


Saluco AB, Johnny Kvist

Monter: C18:49

Egen presentation: Saluco AB är en helhetsleverantör av maskiner och verktyg till plåtslageri och ventilationstillverkning.

Vilka förväntningar har ni på årets Nordbygg?
– Vår förväntan på mässan är att få träffa många trevliga kunder att föra utvecklande samtal med.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– För Salucos del är det fjärde gången vi är med, tidigare dock under vårt gamla namn: Alingsås Plåtmaskiner AB.

Beskriv 1–2 produkter som ni kommer att visa i montern. Är några av dem nyheter?
– Vi kommer att visa Schechtl MAX kantvik, som är utrustad med nyheten koniskt anslag. Samt lite övrigt från vårt utbud.

Hur har ni utformat er monter?
– Vår monter är utformad för att både visa våra maskiner, men också med yta för att kunna samtala och diskutera.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– Det är att få träffa oss, och samtala om branschen, och om hur, vad och varför man kan utveckla områden av den.


Ytor L Sporre AB, Lennart Sporre

Monter: C20:49

Egen presentation: Hos ytor.se hittar du ett stort urval av det du betraktar som standardverktyg, men också många verktyg som hjälper dig att lösa specifika problem. Allt för att du ska utveckla dina arbetssätt, kunna jobba mer effektivt och nå dina mål: Bra och snygga lösningar som står emot väder och vind under lång tid.

Vilka förväntningar har ni på årets Nordbygg?
– Att prata med kunder om vikten av bra handverktyg för hög produktivitet, bra ergonomi och ett bra resultat.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– Det blir sjunde gången, fjärde med egen monter.

Beskriv 1–2 produkter som ni kommer att visa i montern. Är några av dem nyheter?
– En rörutvidgare för zinkrör som funkar för samtliga dimensioner från 60 till 120 millimeter. Tidigare har man haft ett verktyg för varje dimension, vilket blir dyrt. Samt en falstång med ingraverad mm-skala. Den minskar behovet av ritsning, mät och falsa i ett moment.

Hur har ni utformat er monter?
– Verktyg på display på två väggar, en plats där det är möjligt att lägga order direkt i vår webbutik, ett arbetsbord och gott om plats att ”klämma och känna”, det vill säga testa verktyg och maskiner.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– Att förstå vikten av bra handverktyg och hjälpmedel, hur man som plåtslagare kan bli mer effektiv och nå ett bättre resultat.


Rangefabriken AB, Sebastian Odeldahl

Monter: C17:31

Egen presentation: Rangefabriken AB är tillverkare och leverantör av bland annat pre-lackerad aluminium- och stålplåt med inriktning på byggsektorn.

Vilka förväntningar har ni på årets Nordbygg?
– Vi har känt ett behov från våra grossister, vilka har uppmärksammat byggföretags svårigheter att få fram material som på ett okomplicerat sätt tillgodoser krav om modern färgsättning.

Hur många gånger har ni varit med på Nordbygg inklusive årets mässa?
– Det här är första gången Rangefabriken medverkar på Nordbygg.

Beskriv 1–2 produkter som ni kommer att visa i montern. Är några av dem nyheter?
– Rangefabriken visar bland annat nyheter i form av Range LQ och Range Premium i mindre coils och kulörer enligt NCS och RAL. Vi visar också perforerad aluminium i olika färger, och även en ny spännande produkt med träimitation som är bock- och bearbetningsbar.

Hur har ni utformat er monter?
– Montern är en öppen, opretentiös yta där alla intresserade är välkomna att höra om nya möjligheter i sin tillverkning.

Vilken är den viktigaste anledningen att besöka er monter?
– Vill man följa med in i framtiden gör man rätt i att komma förbi och prata med oss.

Dags att börja träna inför PVGolfen!

– PVGolfen är ett väldigt populärt, efterfrågat och återkommande evenemang som uppskattas mycket av dem som är med. Nyttig information från leverantörerna kombineras med möjligheten att träffa kollegor, säger Plåt & Ventföretagens branschchef Annika Brännmark, som ansvarar för PVGolfen tillsammans med Tomas Skagerlind.

I år är det den 5 september som gäller och platsen är enligt tradition Ombergs Golf Resort vid Vätterns strand. Tävlingen är uppdelad i två delar och det är slaggolf (hålets par plus max fem slag) som gäller för alla med max 17,9 i handicap och poängbogey för dem med handicap mellan 18.0 och 36.0. Precis som tidigare blir det också en extra lagtävling.

Den med lägst nettoscore blir årets totala mästare och får sitt namn inristat på den åtråvärda segerbucklan.

Exklusivt för medlemmar

Tävlingen genomförs exklusivt för alla medlemmar i Plåt & Ventföretagen och tack vare bidrag från alla medarrangörer till ett förmånligt pris på hotellrum vid banan och subventionerad middag på kvällen efter golftävlingen.

– Det är viktigt att komma ihåg att de medlemmar som medverkar själva betalar för golfspelet, boende, mat med mera. Vi använder inte förbundets pengar till det, utan det är de tävlande som betalar ur egen ficka, säger Annika.

Du som inte vill missa gemenskapen kommer redan på onsdagen den 4 september. Då finns det tid för att prova på banan och umgås med branschkollegor, greenfee bokas och betalas separat.

Ange golf med Plåt & Ventföretagen vid anmälan.

Program

(med reservation för eventuella ändringar)

Onsdag 4 september

16.00 – Incheckningen öppnar. Information om vistelse och om tävlingen.

18.00 – Middag i golfrestaurangen.

Torsdag 5 september

9.00 – Kanonstart PVGolfen.

13.30 – Lunchbuffé.

15.00 – Tillgång till spaavdelningen samt möjlighet till andra aktiviteter.

18.00 – Prisutdelning, fördrink och mingel.

19.00 – Trerättersmiddag.

///Faktarutor///

KLICKA HÄR FÖR ATT ANMÄLA DIG!

FAKTA Ombergs Golf Resort
Rankas som en av Sveriges bästa golfbanor. En spännande och vacker bana med storslagna vyer över Vättern. Anläggningen är belägen intill banan.

3 anledningar att delta!
• Bjud in en kollega som inte har varit med förut och få tre exklusiva golfbollar. • Som vanligt blir det spännande tävlingar och aktiviteter vid flera av hålen på banan. • Rabatterat pris för alla medlemmar.

Medarrangörer 2024
Areco, Belano, Bevego, Cidan Machinery, CW Lundberg, Lindab, Plannja, Prefa, Projektportalen, SSAB och Säkra.

APLICATIONS

”Jag vill inspirera ungdomar till att bli plåtslagare”

Hur ser din bakgrund som plåtslagare ut? – Jag kommer från Östersund och har där jobbat sida vid sida med min pappa och mina två...

SENASTE NYTT