Bröder med ambitioner

Jörgen och Ove Piscator tröttnade på att vara anställda. Sagt och gjort: 2003 startade de båda bröderna egen ventilationsfirma. I dag går Piscator AB riktigt bra och bröderna är nöjda med att kunna styra sin egen tid och sina uppdrag.

Jörgen och Ove driver medlemsföretaget Piscator.

Jörgen och Ove Piscator.

Båda hade jobbat som ventilationsmontörer sedan 1985, så erfarenheten saknades inte. Men det var lite läskigt i början att stå på egna ben, erkänner Jörgen.

– Även om vi kände många i branschen behövde vi arbeta upp oss som företag, men nu går det fint och vi har en krets med återkommande kunder, säger han.

Affärsidén är att komma in i bygg- eller renoveringsprocessen så tidigt som möjligt, för att kunna erbjuda ett brett stöd till kunden. Kunderna är byggherrar, fastighetsägare, byggare, kommuner och landsting.

– Vi jobbar med utförandeentreprenader och totalentreprenader av ventilation. Projekteringen av luftbehandlingsinstallationerna sker i AutoCad 3D av vår egen personal, säger Jörgen.

Kunderna erbjuds tekniska lösningar och får en kostnadskalkyl. Är det delar som behöver tillverkas har Piscator en egen verkstad för ändamålet. Jörgen kalkylerar och projekterar, Ove kalkylerar och projektleder. Företaget har ytterligare en tekniker, Joachim som projekterar och projektleder och i tillägg ett flertal anställda ventilationsmontörer.

– I och med att vi inriktar oss på totalentreprenader kan kunden komma direkt till oss och vi tar fram alla nödvändiga handlingar och kommer med egna förslag och ritningar för ventilationsinstallationen. Det är vår styrka att vi sitter inne med kunskap om förändringar som sker längs vägen och även att vi har så snabba beslutsvägar, säger Jörgen och tillägger att eftersom en byggprocess består av många skeden är det helt avgörande för resultatet att informationskedjan fungerar.

På Piscator jobbar en och samma person med projekten från start till mål, via kalkylering, projektering, inköp, produktion och injustering. På det sättet minimeras risken för kommunikationsmisstag. Före produktionsstart sker en genomgång med de montörer som skall utföra montaget. Piscator har ett miljö- och kvalitetssystem som de har utarbetat själva och använder.

Brödernas sporre, det som ger den dagliga motivationen, är att de kan driva uppdragen på sitt eget sätt, från början till slut – och att de anställda får ansvar, berättar Jörgen.

-Det är tillfredsställande att kunna göra ett jobb på det sätt som vi tycker att det ska göras. Och det fungerar!

Pisc-07408Piscators personalpolicy är sannolikt en del av företagets framgång.  Att medarbetarna trivs är viktigt för bröderna. Företaget har i princip inte haft någon personalomsättning att tala om – några som var med från starten har hunnit gå i pension och ett par personer har bytt jobb till andra branscher. I övrigt är företaget intakt sedan 2003, med undantag för nyanställningar.

– Man gör ett bättre jobb om man mår bra och känner sig uppskattad. Vi har inga stämpelklockor utan montörerna följer byggets arbetstider. Pappaledighet är en självklarhet för oss. Synd bara att den  enda kvinnan i företaget jobbar inom administrationen. Det är verkligen tråkigt, men svårt att veta vad man ska göra för att locka kvinnor till monteringsarbete, säger Jörgen.

Piscator har flera spännande jobb på gång. Bland annat pågår några långvariga partneringprojekt under de närmaste fem åren, som byggandet av sju förskolor i Örebro med Futurum fastigheter som byggherre och ny- och ombyggnad av lokaler för skola, vård och omsorg för Lekebergs kommun.

Mitt Gröna Kvarter i Vivalla är ett annat partneringprojekt. Det har pågått i cirka tre år och flera år kvarstår innan det är färdigt. Här var

man först i Sverige med att involvera arbetslösa i byggandet. Piscator var ett av de företag som engagerade en arbetslös person tidigt i projektet.

– Han har nu fått fast anställning hos oss. Det blir allt vanligare med upphandlingar med sociala förtecken, berättar Jörgen.

Andra jobb som Piscator är delaktiga i är Dormy Golfs byggande av ett nytt affärskomplex med butik, lager och restaurang, Tågabs lokaler för lackering av tågvagnar, bygg av lastbilsverkstad med mera. Så Jörgen och Ove är nöjda med tillvaron och ser med tillförsikt på framtiden.

– Just nu har vi en mycket bra orderstock och massor att göra. Vi har en känsla av att Örebroregionen är väldigt på gång. Och får vi juridiska utmaningar eller har frågor vi inte kan tackla själva så finns ju alltid vår medlemsorganisation, Entreprenörföretagen!

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Boel Ferm

Pisc-07444Fakta – Piscator AB:
Huvudinriktning: Att utföra luftbehandlingsinstallationer
Antal anställda: 14 stycken totalt med ägarna Ove och Jörgen
Startår: 2003
Omsättning 2014: 27 miljoner kronor
Kontor: Örebro och Karlskoga
Lokaler: Nya lokaler sedan 2013, bestående av 400 kvadratmeter. Innehåller bland annat kontor, pausrum, omklädningsrum och lager.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*