Byggnadskonst på hög nivå

Den som till äventyrs planerar ett besök på toppen av Mont Blanc och dessutom är intresserad av futuristisk arkitektur gör klokt i att boka sängplats på Refuge du Goûter. Den hypermoderna äggformade byggnaden klädd med rostfritt stål, är som hämtad James Bond-film och kan med rätta sägas vara en triumf för modern ingenjörskonst och byggteknologi.

Refuge du Goûter är en av två toppstugor som låter klättrare hämta andan innan toppförsöket och den i särklass mest spektakulära. Byggnaden lutar sig ut över ett 1500-metersstup men är fast förankrat 14 meter ner i berggrunden. Själva formen, och det faktum att man valt rostfritt stål som fasadbeklädnad, är dock inte i första hand en eftergift åt arkitekternas estetiska sinne utan beror i huvudsak på praktiska avvägningar. Framförallt ska Refuge du Goûter kunna stå emot alpvindar på uppemot 250 km i timmen. Det berättar arkitekten Nikolay Bersenev på schweiziska byrån Groupe H som ansvarade för ritningarna.

– Dessutom så förhindrar formen att det samlas snö bakom huskroppen och äggformen är även optimal för energibesparing eftersom det inte finns några vinklar, säger han. Självklart så ville vi rita en byggnad med ett djärvt formspråk men Refuge du Goûter är ett samverkansprojekt där arkitekter och ingenjörer jobbat tillsammans för att hitta de bästa lösningarna.

Redan i slutet av 1850-talet byggdes ett skydd för vandrare på platsen, den lilla stugan hade plats för en handfull personer och var utrustad med en vedspis. Allt material till bygget transporterades naturligtvis av klättrare och tidiga besökare vittnade om väggar och tak inte höll snön borta i någon större utsträckning. Ett tjockt lager is täckte vanligtvis golvet och från taket hängde is-stalaktiter ner.

Efter detta blev övernattningsstugan upprustad eller ersatt av nya byggnader med ojämna mellanrum fram till början av 2000-talet då de franska alpinistklubbarna föreslog en ny byggnad och utlyste en arkitekttävling. Groupe H vann tillsammans med Charpente Concept, ett schweiziskt bolag med byggnadsstrukturer i trä som sin specialitet.

– Det var en unik möjlighet för oss arkitekter och ingenjörer, en sådan som bara dyker upp en gång under ens livstid, berättar Nikolay Bersenev.

Han skrattar och fortsätter:

– Dock inte i ekonomiskt hänseende. Projektet skulle ta lång tid och utmaningarna var många. Men vi kände ändå att det skulle vara värt det, vi skulle få bygga något helt unikt på alla plan. Platsen är unik, byggnaden är unik och vi var tvungna att hitta nya lösningar på alla de utmaningar det innebär att bygga på nästan 4000 meters höjd.

Refuge du Goûter måste vara helt självförsörjande eftersom det varken finns elektricitet, vattenförsörjning eller avlopp att ansluta byggnaden till. För varje funktion som ritades in i handlingarna behövde teamet bygga nya prototyper som sedan testades innan man kunde gå vidare, bland annat utarbetades ett system för att smälta snö på Refuge du Goûters baksida – till duschar, toaletter och köksfunktioner. Husets äggformade design testades i vindtunnel hos det franska forskningsinstitutet IRSTEA för att säkerställa att byggnaden skulle klara påfrestningarna från vind och snö.

– Vi tog hjälp från andra arkitekter och ingenjörer som byggt på hög höjd, många skickliga yrkesmän har varit med och bidragit, säger Nikolay Bersenev.

I juli 2010 inleddes själva byggprocessen och allt material fraktades upp med helikopter. Den bärande konstruktionen är tillverkad av douglasgran och vit gran, virke som genomlystes med ultraljud för att kunna sortera bort material som inte häll måttet. Fasaden består av 0,8 millimeter tjocka skivor av rostfritt stål, fabrikstillverkade efter exakta mått och flugna upp till byggplatsen.

– Vi funderade förstås på att använda aluminium, det är ett lättare material och tyngden betyder mycket när allt ska flygas till 4000 meters höjd, men aluminium klarade inte kraven eftersom den inte är tillräckligt stabil när temperaturen skiftar så mycket som på berget. Zink hade heller inte fungerat i och med att det materialet bryts sönder i minusgrader när det ska böjas.

Rostfritt stål däremot uppfyllde alla höga krav, det är ett stabilt material som klarar temperaturskiftningarna och är motståndskraftigt mot rostangrepp. Refuge du Goûter kan ha vintertemperaturer ner mot -40 grader medan det i sommarsolen kan bli så varmt som 30 grader.

– Det viktigaste är att fasaden skyddar träkonstruktionen och då blev det naturligt att välja stål, menar Nikolay Bersenev. Dessutom har stål det uttryck vi letade efter, tanken är att fasadens struktur ska reflektera Mont Blancs eget uttryck. Vi valde mattslipat stål som reflekterar mindre solljus och inte riskerar att blända alpinisterna.

Det tog tre år att bygga Refuge du Goûter, arbetet pågick endast under fyra sommarmånader varje år, och anläggningen öppnade i juni 2013. Byggnaden har fyra våningar över 720 kvadratmeter och kan som mest hysa 120 övernattande klättrare. En tredjedel av fundamentet sträcker sig ut över branten bakom huset och där sker snösmältning och förvaring av vatten. 100 kvadratmeter solpaneler på taket samt en vindturbin förser byggnaden med elektricitet, men det finns även ett reservaggregat som kan drivas med rapsolja vid ihållande dåligt väder.

– Projektet tog åtta år från start till mål, avslutar Nikolay Bersenev. Fem års planering och tester och sedan tre år i byggfasen. Och vi är förstås väldigt stolta över resultatet, förhoppningsvis kommer Refuge du Goûter att fungera som prototypen för andra byggnader på hög höjd och jag hoppas också att mer ”normala” konstruktioner kommer kunna dra nytta av den spjutspetsteknologi och de unika lösningar som vi var med om att utveckla under resans gång.

Text: Niclas Kindvall
Foto: Peter Forslund & Lucien Fortunati

FAKTA

Sju miljoner
Den totala kostnaden för projektet landade på cirka 7 miljoner euro, huvudparten av summan är kostnader för frakt av material, personal och verktyg med helikopter.

Mont Blanc

  • Mont Blanc (4810 m) är Alpernas högsta berg och ligger nära den fransk-italienska gränsen.
  • Fransmännen Jacques Balmat och Michel Paccard var de första att nå toppen i augusti 1786 och den första kvinnan att bestiga Mont Blanc var Marie Paradis 1808.
  • Sedan försöken att nå toppen inleddes under sent 1700-tal har över 2000 människor förolyckats under stigningen.
  • Refuge du Goûter är belägen på den mest använda klättringleden upp till Mont Blancs topp (det finns flera av varierande svårighetsgrad).

Medverkande företag i projektet:
GROUPE H
CHARPENTE CONCEPT
DECA-LAAGE
CABINET STREM
ALBEDO ENERGIE
BETECH SA
CABINET DENIZOU

Refuge du Goûter – Priser och utmärkelser

GREEN BUILDING SOLUTIONS AWARDS, Paris, December 2015.

ARCHI DESIGN CLUB AWARDS, Paris, Februari 2014.

GERMAN DESIGN AWARD, Frankfurt, Februari 2014.

ICONIC AWARDS, München, Oktober 2013.

EURASIAN PRIZE, Jekaterinburg, Februari 2013.

FIBRA WOOD AWARD, Rhône-Alpes-regionen, Februari 2013.

SUSTAINABLE DEVELOPMENT AWARD, Geneve, Juni 2012.

CFSCI AWARD, Geneve, Januari 2012.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*