En prinsesstårta i plåt

”Som en bit uppskuren prinsesstårta”. Så beskriver arkitekten bakom nya Långbrodalsskolan sitt projekt. En toppmodern byggnad, helt klädd i titanzink från Rheinzink från nock till sockel, med bandtäckning i tre olika bredder. Den unika fasaden är tillverkad av medlemsföretaget Carlssons plåt.

Stockholm med omnejd växer så det knakar. Söderförorten Älvsjö är inget undantag. Den stora befolkningsökningen gör att de befintliga skolorna i området inte räcker till för alla nya elever som börjar skolan varje läsår. Med det som bakgrund beslutade utbildningsförvaltningen och SISAB 2012 att uppföra en ny skolbyggnad för årskurs F till 3 intill den gamla Långbrodalskolan som byggdes för snart hundra år sedan. Uppdraget att rita den nya skolan gick till arkitektbyrån Aperto, som tog några djärva beslut kring utformningen av fasaden.

– Vi analyserade den gamla skolan, med sin speciella och tidstypiska arkitektur, och funderade på hur vi skulle relatera till den. Skulle vi efterlikna den eller särskilja oss? Vi bestämde att det skulle synas att det var ett nytt hus, byggt på 2010-talet, säger Pernilla Fjellestad, handläggande arkitekt för projektet på Aperto.

Den nya skolan som växte fram är en modern, åttiotvå meter lång byggnad i två våningar plus vind. Ett brant tak, med 45 graders lutning, skapar både en referens till den gamla skolan, som har samma taklutning, och ger en möjlighet att utnyttja alla kvadratmetrar i huset. På vinden inryms nämligen ett rörelserum för de yngsta eleverna och dusch- och omklädningsrum för både elever och personal. Både fasad och tak är klädda i en mörkt grå titanzink från Rheinzink.

– Vi valde titanzink eftersom vi ville ha ett modernt uttryck och samtidigt ett hållbart material. En sådan här fasad kräver extremt lite underhåll och står emot en hel del okänslig hantering som det ju kan bli på en skolbyggnad, säger Pernilla Fjellestad som arbetade tillsammans med kollegan Tomas Skoglund i arbetet med att utforma fasaden.

Men det räcker förstås inte enbart med hållbarhet, estetiken är också viktig. Därför valde arkitekterna på Aperto att rita en fasad där tre olika, lodräta bandbredder, mellan 150 och 600 millimeter breda, löper från takfot till sockel. Vid takfoten möter fasaden taket som är gjort i samma material och med samma bandbredder.

– Det skapar en rörelse från sockeln upp till nock och ner på andra sidan. Falsarna bryter även upp fasaden på ett fint sätt och skapar en rytmik och skuggverkan i den långsmala byggnaden. Det var också viktigt för gestaltningen att falsarna anslöt och linjerade med den oregelbundna fönstersättningen, säger Pernilla Fjellestad och fortsätter:

– Vi ville att fasad och tak skulle se ut som ett vackert skinn över hela byggnaden och jobbade mycket med att ge byggnaden tyngd och volym genom utformningen av takets och långsidornas fasadmaterial och genom val av mörka kulörer. På gavlarna bröt vi av med ljus grafisk betong så att huset från den vinkeln ser ut litegrann som en uppskuren prinsesstårta.

Alla plåtarbeten på Långbrodalsskolan har gjorts av medlemsföretaget Carlssons plåt. Ägaren och projektledaren Mattias Carlsson är stolt över projektet, som blir ett fint referensobjekt med sin ovanliga fasad, men han säger också att det hade sina utmaningar.

– Det är ju sällan vi jobbar med så smala bandtäckningar som ner till 150 millimeter och inte heller så vanligt med tre olika bredder intill varann. Så det var en hel del mönsterpassning, inte minst mellan tak och fasad.

Totalt täckte de in 5500 kvadratmeter fasad och tak på den åttiotvå meter långa byggnaden. Ett jobb som krävde i snitt tio man från Carlssons plåt, som jobbade från augusti till december med plåtarbetena. Mitt i oktober kom dessutom vinterns första rejäla snöoväder och ställde till det. Men lagom till jul stod allt klart och i augusti i år kunde första kullen av elever flytta in i sin nya, fina skola.

Att jobba med titanzink är något Mattias Carlsson uppskattar, även om han tillägger att det kräver sin man.

– Det är ju ett material som är känsligt för kyla, vilket vi fick känna på under det här projektet. Men i övrigt är det ett riktigt fint material och det är roligt att se att det blir allt mer populärt bland arkitekter idag.

Han får medhåll av Pernilla Fjellestad:

– Det är första gången vi har använt titanzink i så här stor skala och vi är väldigt nöjda med resultatet. Jag kan absolut tänka mig att använda det igen i framtida projekt.

Text: Karin Cedronius
Foto: Anders Fredriksen

FAKTA
Projekt:
Långbrodalsskolan i Älvsjö som är bandtäckt från sockel till nock, både fasad och tak. Bandtäckningarna är i tre olika storlekar från 150-600 millimeter.
Material: Rheinzink
Beställare: SISAB
Arkitekter: Aperto
Plåtslagare: Carlssons plåt
Generalentreprenör: ByggR1

 

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*