En uppvisning i hantverksskicklighet

IMG_0283Landskampen i plåtslageri mellan Sverige och Danmark, som har arrangerats vartannat år sedan 2005, är ett ypperligt tillfälle för branschen att visa få upp vad en plåtslagare pysslar med. I år ägde Öresundsmästerskapen rum i Malmö under två fantastiskt fina sensommardagar, den 20 och 21 augusti.

Mästerskapet, som genomfördes under Malmöfestivalen, innebär att fyra danska och fyra svenska plåtslagerilärlingar möts i två olika tävlingar som går ut på att dels utföra en taktäckning i zink och dels en i koppar. Det danska laget kom redan på onsdagen till Malmö för att installera sig och få en god natts sömn innan tävlingen startade klockan 09 på torsdagsmorgonen. Tidigare i veckan hade två trästugor byggts upp och det var nu dessa stugtak som skulle kläs i plåt. Så det var nervösa och spända tävlingsdeltagare som lyssnade när Entreprenörföretagens förbundsordförande Jörgen Rasmusson, hälsade alla välkomna för att sedan inviga tävlingen.
Syftet med landskampen, som arrangeras av Dansk TEKNIQ och Entreprenörföretagen, är att synliggöra plåtslageriyrket och med detta öka intresset och förståelsen för byggnadsplåtslageri. Samt för att framförallt unga i sin tur ska vilja utbilda sig till plåtslagare.
En ambition som vi lyckades bra med eftersom intresset från förbipasserande var stort och det var många som ställde frågor och uttryckte beundran för de vackra taken och för ungdomarnas hantverksskicklighet.
Tävlingsresultaten bedömdes av två danska samt två svenska domare där poäng delades ut i de olika momenten. När resultatet av bedömningen hade lämnats in stod det klart att Sverige hade vunnit matchen om det bästa zinktaket medan Danmark vann kampen om bästa koppartaket. Efter poängräkning stod det dock klart att Sverige hade vunnit den totala landskampen med 159 mot 146 poäng. Grattis!

Text & foto: Torbjörn Johansson och Camilla Kjellsson

De svenska deltagarna: Tobias Svensson, Lödde Plåt Helsingborg, Filip Hillgren, Plåtexpressen, Kevin Nordstedt, Johanssons Byggplåt samt Elin Olsson, Lödde Plåt Malmö.
Lagledare: Stefan Sundström, Rheinzink.
Domare: Magnus Hallberg Malmö Byggnadsplåt och Ismail Hamo Malmö Bleck & Plåtservice AB.
Prisutdelare: Jörgen Rasmusson, förbundsordförande i Entreprenörföretagen.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*