”Plåt är det dolda guldet i våra byggnader”

Hon är byggbranschens egen hållbarhetsprofil, och hon brinner för cirkulär ekonomi och återbruk. Möt inspiratören Amanda Borneke.

Amanda Borneke är en passionerad eldsjäl som brinner för det hon tror på och älskar att utbilda byggbranschen i hållbarhetsfrågor och återbruk.

– Jag gillar att jobba med återbruk. Det gör hållbarhetsfrågorna så greppbara och samtidigt bygger det en yrkesstolthet bland alla som jobbar i byggbranschen, säger denna 30-åriga branschprofil som sedan 2021 arbetar som specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco Sverige.

”Overshoot day” väckte intresset

Men låt oss ta det från början. 30-åriga Amanda Borneke är född och uppvuxen i skånska Åhus. Drivet och passionen fanns där redan som riktigt ung och som 13-åring startade hon sitt första företag som smyckesdesigner.

Hon har alltid älskat naturen och tyckt om att vistas i skogen. Men det var först när hon som 18-åring fick höra talas om Overshoot day, den dag på året då mänskligheten har gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser, som hon fick upp ögonen för sambandet mellan hållbarhet och konsumtion.

– Jag förstod hur illa det är ställt med vår planet och hur vår konsumtion påverkar allt detta. Då bestämde jag mig för att lägga ner mitt smyckesföretag och börja studera miljöfrågor på gymnasiet.

En dubbelexamen senare, inom miljökommunikation och management, startade hon återigen eget, men denna gång som hållbarhetscoach. I denna roll har hon byggt upp sitt varumärke och hjälpt flera företag med hållbarhetsfrågor.

Ett av uppdragen var som kvalitets- och miljöansvarig (KMA) åt rivningsföretaget CS Riv & Håltagning AB, vilket ledde henne in i byggbranschen.

– Det är en fascinerande bransch där det finns så mycket att göra kring hållbarhet och där potentialen är så stor.

Återbruk hjärtefråga

Återbruk är hennes stora hjärtefråga. Amanda Borneke tycker generellt att Byggsverige är ganska duktiga på återbruk redan i dag och säger att hon är imponerad över hur branschen har ställt om sedan lagstiftningen om återbruk kom 2020. Men hon har en del önskemål, trots allt.

– I dag är man duktig på att återbruka material inom den egna organisationen, men sämre på att dela med sig av material som man inte själv behöver. Just nu tar man godbitarna själv och kasserar resten. Framöver skulle jag vilja se att företagen blev bättre på att återbruka även mellan olika organisationer.

Vilket är det största hindret för att fler ska börja återbruka?

– Det handlar sällan om vare sig tekniska, juridiska eller ekonomiska hinder utan om mentala. Att man har ett förutfattat synsätt på vad återbruk innebär och hur materialet ser ut när det är återbrukat, säger Amanda Borneke och illustrerar med ett exempel:

– När jag är ute och föreläser ställer jag alltid frågan till publiken: ”Kan ni tänka er att köpa och sova i begagnade sängkläder?” Då räcker ingen upp handen. Efter det frågar jag: ”Hur många av er har bott på hotell?” Då är det desto fler händer uppe i luften. Vi måste få samma synsätt på återbruk i byggbranschen och inse att det handlar om ordval och hur vi presenterar det återbrukade materialet som produkt.

Under sina år som hållbarhetsexpert har Amanda Borneke föreläst massor, vunnit flera priser och skapat sig en stabil plattform på sociala medier. Men hon vill inte kalla sig influencer utan inspiratör.

Inspiratör

Under sina år som hållbarhetsexpert har Amanda Borneke föreläst massor, vunnit flera priser och skapat sig en stabil plattform på sociala medier, främst Linkedin, där hon är en stor inspiratör för många både i och utanför byggbranschen och har över 15 000 följare.

Men hon vill inte kalla sig influencer utan inspiratör.

– En influencer är någon som uppmanar andra att konsumera, men jag gör raka motsatsen. För mig är sociala medier ett verktyg för kommunikation där jag kan dela med mig av de hållbarhetslösningar som jag kommer fram till. För om jag håller dem hemliga för mig själv så kommer vi aldrig att nå den omställningstakt som vi behöver.

Föreläsningar om plåt

Under 2023 har mycket fokus i Amanda Bornekes föreläsningar legat på plåt.

– Plåt är det dolda guldet i våra byggnader. Jag tycker att branschen hittills har missat att inse och beskriva potentialen i plåt och hur bra det går att återbruka, säger Amanda Borneke och fortsätter:

– Hittills har vi mest fokuserat på lågt hängande frukter som tegel och trä när det kommer till återbruk, men plåt har enorm återbrukspotential. Inom de närmaste åren kommer vi att se ett stort underhållsbehov av stora industrilokaler med plåtfasad, som byggdes mellan 1980 och 2010. Det är ett guldläge för att återbruka plåten i dessa byggnader.

Hon menar att problemet med att återbruka plåt knappast ligger i att dekonstruera och kvalitetssäkra den.

– Problemet är att så få efterfrågar återbrukad plåt. Branschen har massor av plåt som skulle gå utmärkt att återbruka, men inte lika många som vill bygga med det. Däremot har vi hög efterfrågan på andra material som kanske inte ens finns tillgängliga att återbruka.

Plåt är Perfekt återbruksmaterial

Själv menar hon att plåten är ett skolboksexempel på ett material som både kan och bör återbrukas.

– Det finns så många snygga sätt att återbruka plåt på – man kan lappa, mönstra, böja och en massa annat. Vi behöver bli bättre på att beskriva hur plåten går att använda så att vi får ett kunskapslyft i branschen kring dess potential, säger hon och avslutar:

– Avfall kan aldrig försvinna. Även om du lägger ditt avfall där borta, så är ert ”där” någon annans ”här”. Återbruk är att ta ansvar och det snabbaste sättet att minska branschens klimatpåverkan.

Fakta Amanda Borneke
| Gör:
Specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco Sverige. | Ålder: 30 år. | Bor: Göteborg, men kommer från Åhus. | Fritid: Fågelskådning, konserter och att umgås med familjen i Skåne. | Motto: ”Det lättaste sättet att förutspå framtiden är att skapa den.” (Abraham Lincoln) | Här hittar du Amanda Borneke i sociala medier: @amandaborneke

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!