Tagg: Plåtslagare

Välbesökt mässa i Leksand

I slutet av september arrangerades, för femte året i rad, Yrkesmässan i Leksand. Det är Skola/arbetslivsgruppen i Leksand som anordnar mässan och över 1 300 elever fanns på plats.

”Jag övar mycket och vill verkligen lyckas”

Vi har träffat Alva Seljee, från medlemsföretaget Er-Jill Byggnadsplåt, som är Sveriges plåtslagarhopp på Euroskills. Europamästerkskapet för alla hantverksyrken som som går av stapeln i Budapest den 26 till 28 september.

Kunskapslyft och konkurrensfördel

I början av året lanserades den sedan länge efterfrågade auktorisationen för byggnadsplåtsföretag. Sedan dess har ett 70-tal medlemsföretag gått utbildningen och 17 av dem har hittills auktoriserats.

En hantverkarpojkes öden och äventyr i gamla Sundsvall

I en intervju i Sundsvalls-Posten från 1948 intervjuas plåtslagaren Erik Olsson, om hur det var för en ung person att komma in i yrket för en sisådär 80 år sedan.

Industritrenden med ruffig rost har nått villakvarteren

Det rosttröga stålet, med cortén i spetsen, fortsätter att öka i popularitet. Ett tecken på det är att även villaägarna tycks ha fått upp ögonen för materialet. Nyligen fick medlemsföretaget Essinge Plåt i Stockholm nöjet att klä en större villa med detta material.

En metallnörd av stora mått

Det finns plåtslageriföretag som inte ser riktigt likadana ut som andra. De kan till exempel ha en annan struktur, andra kundgrupper och andra ambitioner och mål med sin verksamhet. Skånebaserade hofv2 metall AB är ett sådant företag.

En uppvisning i hantverksskicklighet

Landskampen i plåtslageri mellan Sverige och Danmark – Öresundsmästerskapen – som har arrangerats vartannat år sedan 2005, är ett ypperligt tillfälle för branschen att visa få upp vad en plåtslagare pysslar med.

Lyckad informationsträff

Ett syfte med det nystartade nätverket Stålkvinnorna är att få fler unga intresserade av plåt- och ventilationsbranschen. Emelie Ståhl kontaktade därför Arbetsförmedlingen i Liljeholmen för att anordna ett möte där hon kunde sprida information om yrket.

Ett objekt utöver det vanliga för silvermedaljörerna

För sex år sedan tog han silver i yrkes-VM i Canada. Nu har Joakim Karlsson nyligen startat företag tillsammans med kollegan Tobias Ivarsson. I våras avslutade de ett annorlunda villajobb utanför Stockholm.

Med New York som utsikt

Våning för våning har One World Trade Center höjt sig mot himlen. Allt tack vare stålarbetarnas långa jobbdagar – i hetta som snöstorm. Med deras insats står nu västvärldens högsta byggnad färdig.

Här är finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2015”  

158 plåtslagarelever och företagslärlingar deltog i årets uttagningstävlingar och 18 av de regionala vinnande bidragen skickades sedan till den centrala juryn för granskning. Juryn har därefter bedömt uppgifterna och plockat ut de sex främsta bidragen.

Plåten vinner mexikanska marknadsandelar

I Mexiko är vardagen för en plåtslagare varierad eftersom ett sådant yrke innebär att man måste vara en multikonstnär som kan göra lite allt möjligt.
– Vi är som vindflöjlar som vänder oss om efter arbetena, säger Victor Cisneros García.