Ett objekt utöver det vanliga för silvermedaljörerna

För sex år sedan tog han silver i yrkes-VM i Kanada. Nu har Joakim Karlsson nyligen startat företag tillsammans med kollegan Tobias Ivarsson. I våras avslutade de ett annorlunda villajobb utanför Stockholm.

sollentuna19

Joakim Karlsson och kollegan Tobias Ivarsson på Nerikes Byggnadsplåtslageri.

Böljande former, få räta vinklar och många udda detaljer. Senaste tillskottet på meritlistan för Nerikes Byggnadsplåtslageri (NBP), som drivs av forne silvermedaljören i yrkes-VM, Joakim Karlsson, och kollegan Tobias Ivarsson är en privatvilla i Stockholmsförorten Sollentuna. Villan har fått en bandtäckning av aluzink, men det är inte vilken täckning som helst. Denna arkitektritade villa har en form och ett uttryck som få, med sitt böljande tak, runda takfönster och rundade väggar.

– Det är en mycket speciell villa. Det är verkligen jättekul att få sådana här lite annorlunda uppdrag. För det mesta arbetar vi i Närke med omnejd, men när man får en förfrågan om ett sådant här jobb tackar man knappast nej även om det är en bit bort, säger Joakim Karlsson.

sollentuna12

Så gott som alla bitar har specialmått och är tillverkade hemma i verkstaden i Örebro.

En av de udda detaljerna är det runda takfönstret, som är ett ljusinsläpp till en trappa med samma radie. Fönstret har klätts in med en halv meter hög sarg i plåt.

– Det kan låta komplicerat, men egentligen var jobbet inte mer komplicerat än något annat. Däremot krävde det att vi tänkte till ordentligt i förväg och att vi var extra noggranna när vi måttade upp alla delar.

Så gott som alla bitar till taket har specialmått och är tillverkade i NBPs verkstad i Örebro.

sollentuna01

Annorlunda takfönster med böljande former.

– Alla mått är väldigt exakta och vi var tvungna att vara extremt noggranna när vi mätte upp taket. I och med att alla bitar är tillverkade i vår verkstad så har en stor del av den tiden som jobbet har tagit skett just i verkstaden, säger Joakim.

Han uppskattar att villans arkitekt vågade välja plåt och dessutom göra något annorlunda av sitt materialval.

– Det är roligt med arkitekter som ser möjligheterna med materialet och som vågar sig på lite fräcka former och lösningar, som på detta hus.

Arbetsmässigt högtryck

Joakim Karlsson och Tobias Ivarsson, som blev silvermedaljör i SM för unga plåtslagare 2011, startade NBP plåt i våras, efter att ha känt varandra i flera år och tidigare arbetat tillsammans på Östmans Plåtslageri i Kumla.

– Tobias är extremt duktig och vi har länge pratat om att starta upp något tillsammans. Nu var tiden den rätta. Vi har redan hur mycket som helst att göra och arbetar under högtryck, säger Joakim som förutom NBP även driver vidare sitt företag, Joakim Karlsson Förvaltning AB.

sollentuna18Utöver plåtslagaruppdragen går en del av Joakims tid åt till att agera yrkesambassadör för PVF, något han gör sedan fem år tillbaka.

– Jag åker runt i hela landet och besöker grund- och gymnasieskolor och berättar om yrket och om min resa. Vi är totalt fem unga plåtslagare som är yrkesambassadörer för PVF.

Joakim tycker att det är viktigt att just de yngre plåtslagarna kommer ut och berättar om yrket för ungdomar som står inför sitt yrkesval.

– Jag tror det är väldigt viktigt eftersom det är lättare för dem att identifiera sig med någon som är relativt ung och som själv gick ut skolan ganska nyligen.

Regerande silvermedaljör

Och vad tycker han då om att plåtslagarna inte längre representeras i yrkes-VM?

– Visserligen känns det rätt bra att fortfarande vara regerande silvermedaljör, skämtar Joakim men tillägger sedan lite mer allvarligt:

sollentuna03

Bandtäckning i aluzink på villan i Sollentuna..

– Det är synd, för jag tror att det höjer yrkets status rejält med den typen av tävlingar. Så om pengarna finns tycker jag absolut att vi borde satsa på att vara med i yrkes-VM igen i framtiden.

 

 

 

 

Text: Karin Cedronius

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*