Familjeframgångar

Kommuninvånarna i Norrahammar, cirka 15 kilometer sydväst om Jönköping, kan vara stolta över den vackra naturen och ett blomstrande affärsliv. De kan också skryta med att ett av Jönköpings största plåtslagerier finns på orten, Norrahammars Plåtslageri AB.

Norrahammars Plåtslageri grundades 1950 av Bengt Sandberg. I början av 1970-talet gick sönerna Stein och Terje in som delägare och i dag har företaget 13 anställda. Yrkesvalet har alltså varit självklart från början, för både Stein och för lillebror Terje.
– Ja, med en pappa som var plåtslagare med egen verksamhet, så kan man lugnt säga att jag har haft med mig min yrkestitel sedan födseln. Men jag trivs verkligen med det jag gör, så jag klagar inte, säger Stein Sandberg, som är företagets vd.
– Jag började här 1971 med fyra spänn i timmen och sedan började Terje 5-6 år senare. Så i juni förra året firade jag 40 år i branschen, fortsätter Stein.

Hur tycker du att yrket har förändrats under dessa år?
– Den största förändringen går att se i maskinparken. När jag började hade vi bara handjagare som vi punktade upp plåten med. Nu har vi en mängd olika maskiner och verktyg som underlättar arbetet. Även materialen har förändrats. Förut var det mest galvad plåt, men nu finns det ju olika färger och olika typer av lackeringar att välja bland.
Just nu talas det mycket om finans- och bostadskriser, men Stein Sandberg har inte märkt av någon lågkonjunktur.
– Jönköping är ett mycket expansivt område med en mycket het byggbransch. Det byggs in i helsike mycket, så alla plåtslagare, inte bara vi, har väldigt mycket att göra.

”Jönköping är ett mycket expansivt område med en mycket het byggbransch. Det byggs in i helsike mycket!”

Så ni behöver rekrytera fler plåtslagare?
– Jag skulle egentligen behöva anställa några till, men det finns ju inga. Det enda skulle vara att rekrytera någon från en annan firma, men börjar man att göra det så är man illa ute. För då måste man locka med något extra och då måste man även ge de andra anställda något. Det är ingen bra lösning.
Under åren har Norrahammars Plåtslageri fått en fast kundkrets och många av de arbeten företaget utför är därför löpande tillverkning och service åt stora uppdragsgivare. Här handlar det om allt från specialtillverkning av komplicerade skydd för industrimaskiner åt bland annat Stora Enso till tillverkning av exempelvis pallställ åt IKEA.
– Ja, vi håller på med lite annat än bara byggplåt som lättsmidesarbeten och rostfria jobb. Just nu är det till exempel många butiker som vill ha rostfria bänkar och diskar i sina lokaler.

Sju ton koppar
Kopparplåt är däremot ett material som Stein och hans anställda inte jobbar så ofta med, men i höstas fick de ett uppdrag som innefattade arbeten med cirka sju ton koppar på en närliggande privatvilla.
– Det var ett annorlunda och kul uppdrag som våra plåtslagare Joakim och Daniel fick utföra, berättar Stein.
Efter de hårda vintrarna som ju har inneburit en hel del nedfallande snö och is från hustaken, så ville den här husägaren satsa på snörasskydd i form av tre stycken rör vid takfoten runt om hela huset, berättar Stein.

Nöjd medlem
Dessutom monterades en snökratta mitt på takfallen samt nockräcke. Allt material tillverkades i koppar, med falsfästen av Weland Stål, som levererades av Bevego i Jönköping.
Stein Sandberg var tidigare ordförande i PLR:s lokalstyrelse och var bland annat med och arrangerade kongressen i Jönköping för tre år sedan. Föreningsuppdragen har han nu överlämnat åt andra, men han är fortfarande medlem och nöjd med det.
– Det har alltid varit naturligt för mig att vara medlem. Farsan var med redan från början och sedan har det bara rullat på. Det är skönt att ha en branschorganisation i ryggen.

Hur ser den närmaste framtiden ut för Norrahammars Plåtslageri? Har ni några nya och intressanta projekt på gång?
– Vi har en del löpande jobb, men jag planerar kortsiktigt. Vi lever lite farligt på det sättet, men det har ju fungerat hittills, säger Stein.

Text: Tomas Skagerlind Foto: Norrahammars Plåtslageri & Weland Stål

1 kommentar