Finalisterna i SM för unga plåtslagare

Medaljörerna 2011. Nu är det dags igen.

Uttagningen till SM-finalen för unga plåtslagare runt om på landets gymnasieskolor är klar. Och den 22 februari presenterades således de sex finalister som ska kämpa om SM-titeln i Malmö i slutet av maj.

SM för unga plåtslagare arrangeras i år för 26:e gången av PVF Yrke & Utbildning, som är plåtslageribranschens egen organisation för utbildning och utveckling av yrkesutbildning inom branschen.
I år deltog dessutom rekordmånga elever, då 30 skolor med sammanlagt över 160 gymnasieelever och företagslärlingar deltog i uttagningstävlingarna.

Tiden var begränsad till sex timmar effektiv tid och uppgiften bestod i att tillverka en form av ventilationsstos, vilken ser ut ungefär som om man ställt en plåthink upp och ned på en plåt, klippt ett runt hål i botten och knackat upp en sex millimeterskant runt hålet. Alla delar har därefter falsats ihop.
SM-finalen för unga plåtslagare brukar vanligtvis vara ett eget evenemang, men i år genomförs finalen under Yrkes-SM som pågår den 30 maj till 1 juni på nya Malmömässan i Malmö. Yrkes-SM arrangeras vartannat år och har runt 300 deltagande ungdomar i ett 30-tal yrken. Evenemanget brukar locka cirka 14 000 besökare.

SM-tävlingen är en möjlighet för elever att visa upp sina kunskaper och framtida arbetsgivare brukar inte vara sena med att kontakta talangerna. Tack vare ett bra sponsorengagemang lovar PVF att plåtslagarnas arrangemang och final kommer att bli en intressant och spännande tävling, men också att besökarna kommer att få prova på plåtslageriyrkets finesser och en del andra aktiviteter.
Finalen kommer att gå av stapeln torsdagen den 31 maj klockan 10 till 17. Och dagen efter, den 1 juni klockan 10, blir det prisutdelning.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: PVF

Finalisterna 2012

En lokal jury utsåg en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickades därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskade tävlingsbidragen utifrån mått, noggrannhet och helhetsintryck. De sex plåtslagarelever som lyckades bäst och därmed går till final är:

Magnus Åsåker
Bromangymnasiet, Hudiksvall

Nibras Shaba
Kista Gymnasium, Stockholm

Tony Nilsson
Hahrska Gymnasiet, Västerås

André Nilsson
Facetten, Åtvidaberg

Gustav Thorell
Bolandgymnasiet, Uppsala

Christoffer Nilsson
Norra Sorgenfri Gymnasium, Malmö

FAKTA – Malmömässan

Den 1 februari i år öppnade nya Malmömässan i Hyllie i Malmö, bara ett stenkast från stationen i Hyllie där tågen från både Köpenhamn och hela Sverige stannar.
Mässan drivs av Artexis Nordic, som är en del av det internationella bolaget Artexis Group och marknadsförs som Malmömässan.
Anläggningen är på cirka 20 000 kvadratmeter och innehåller, förutom den stora mässhallen, också en konferensavdelning med flera mötesrum för 200-300 personer samt två restauranger.
Malmömässan har byggts enligt riktlinjerna för Green Building och taket är bland annat beklätt med sedumväxter för bättre upptagning av regnvattnet.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*