Förbundsgolfen – En unik chans att träffa branschfolk

Åke Johansson, golfgeneral.

Den 31 augusti är det dags igen för Plåt & Ventföretagens årliga golftävling. Också i år hålls den på Ombergs Golfbana mellan Ödeshög och Vadstena och det blir som vanligt en begivenhet där medlemmar och leverantörer möts för att spela, knyta kontakter och ha trevligt. Missa inte att anmäla dig, det kan du göra från den 15 maj.

Åke Johansson har varit golfgeneral ända sedan förbundsgolfen såg dagens ljus. I år blir det 28:e året i rad som han anordnar tävlingen, trots att han numer är pensionerad från Thures Plåt. Golfintresset lever emellertid kvar och han ser fram emot årets tävling som förhoppningsvis samlar runt 70 personer som vanligt.

– Golf är en härlig sport. Den ger motion, frisk luft och man får uppleva fina miljöer. Det speciella med förbundsgolfen är att man umgås med kollegor och leverantörer, både på golfbanan och utanför den, säger han.

Alla medlemmar i Plåt & Ventföretagen samt medarrangörer får vara med och tävla, under förutsättning att de har ett handicap. Man måste alltså ha grönt kort eller tillhöra en golfklubb.

– Men det betyder inte att man behöver vara jätteduktig på golf, förtydligar Åke.

Nytt för i år är att medarrangörerna kommer att få disponera en lokal för att visa upp sina nyheter. Dessutom har de tilldelats ett hål var, med möjlighet att profilera sig.

Marcus Hagström, Plannja.

Marcus Hagström på Plannja som har varit medarrangör av tävlingen sedan den gick av stapeln för första gången för 28 år sedan säger att arrangemanget är en unik chans att träffa branschfolk, kunder och användare av Plannjas produkter. Det är också anledningen till att Plannja väljer att arrangera och delta i golfen år efter år.

– Spela golf innebär är att man får många timmar tillsammans – en runda tar kanske fem timmar. Den tiden får du aldrig annars i ett stressat vardagsliv. Plåt & Ventföretagens golftävling samlar likasinnade på ett och samma ställe under två dagar. Det blir inte så många andra tillfällen under året då vi är så många samlade, därför är det värdefullt för oss att vara med, säger Marcus.

– Detta är också ett tillfälle för oss att få direkt återkoppling på våra produkter. I en trevlig omgivning, med mycket tid och god middag på kvällen är det inte svårt att koppla av och prata både branschangelägenheter och att diskutera annat, fortsätter han.

Marcus resultat i tävlingen har varierat under årens lopp, från ”bra” till mindre bra, men det är inget som stör honom nämnvärt.

– Men så klart, det är som i hockey eller vilken annan sport som helst, det finns vissa lag man gärna vill slå, säger han.

Också Lindab har varit medarrangör av förbundsgolfen, ända sedan 90-talet. Varför är ni med och arrangerar detta evenemang, Ulf Karlberg?

– Vi tycker att det är en trevlig grej för plåtslageribranschen, ett nätverk som träffas under trevliga former och där man möter både gamla och nya bekanta.

Ulf Karlberg, Lindab.

Vad är det bästa med evenemanget?

– Det sociala engagemanget hos alla. Att det är lätt att prata och att alla är så positiva. För mig är det viktigare än att vinna – även om jag faktiskt har kommit på tredje plats en gång och dessutom slagit en hole-in-one!

Har du något minne som du vill dela med dig av?

– Jag minns en gång när en deltagare gick in i bilen för att lyssna på en speciell låt efter golfmiddagen. Han vaknade på morgonen i kavaj på golfbanans parkering, visserligen i bilen, men lite obehaglig till mods när dagens golfare började anlända, säger Ulf.

Tommy Dahlberg på Värmdö plåtslageri i Stockholm har bara missat sex förbundsgolftävlingar under årens lopp. Varför är du med år efter år?

– För att det är årets höjdpunkt och man får lära känna folk från hela Sverige. När skulle jag annars ha träffat en plåtslagare från Visingsö till exempel? Det är det jag tycker är så häftigt – att vi utbyter idéer och ser hur annorlunda det kan vara bara några mil bort från den ort man själv jobbar. Golfen är en otroligt social grej. Det här är medlemsnytta, om något.

Vad är det bästa med evenemanget?

– Vi har skitkul. Nu är tävlingen permanentad på Omberg och det är ju ett fantastiskt ställe för ett sådant här evenemang, eftersom alla stannar kvar på området och inte åker till stan. Golfbanan ligger som en cirkel runt hotellrummen och restaurangen. På onsdagen är det lite mat efter inspelningsrundan, så är själva tävlingen på torsdag och efter det bankettmiddag. Det är verklig klass på maten, många tal, mycket sång och en hel del vänskapliga skämt, säger Tommy.

Tommy Dahlberg och Håkan Sundin.

Vad vill du säga till de kollegor som tvekar när det gäller att delta i Plåt & Ventföretagsgolfen?

– Åk med om du vill vidga dina vyer för plåtslageri och få ansikten på folk du pratar med i telefon eller på mejl. Jag är helt säker på att jag skulle kunna flytta var som helst i Sverige och få jobb tack vare de kontakter jag har skapat på förbundsgolfen. Man får ett otroligt kontaktnät och det underlättar också på förbundskongressen. Golf är en bra sport för den här typen av umgänge.

Vilket är det roligaste minnet du har från evenemanget under åren som har gått?

– Tidigare var det ju kul att se nya, fina banor. Och så minns jag ett år när någon råkade någon slå sönder prisbucklan – eller om det var en staty – men det ordnade sig, man fick tag i en likadan.

Placeringen under årens lopp har varierat, säger han, från att bli tvåa i Åtvidaberg till nummer åtta, tio och femton.

– Men det är inte så viktigt. Det viktiga är det sociala, konstaterar Tommy.

Per Andersson.

Per Andersson på Ström & Andersson Plåtslageri i Skövde AB har varit med i golftävlingen i tio år nu. Han har bara positiva saker att säga.

– Dels är den sociala delen väldigt trevlig och så får man ägna några timmar åt att prata plåt. Detta är en tävling som handlar om att umgås och träffa leverantörer och kollegor på ett avspänt sätt, säger han och fortsätter:
– Jag kan verkligen rekommendera att vara med. Det är ett bra tillfälle att skaffa ett kontaktnät som du kan ha god nytta av.

Hur brukar det gå för dig i tävlingen?

– Måste jag svara på den frågan? Jag kan i alla fall säga att jag lät Jonny Lindström vinna en gång och att jag ser fram emot att slå Tomas Skagerlind i år.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Tomas Skagerlind

 

FAKTA
När: 31 augusti 2017.
Var: Ombergs Golf Resort i Ödeshög vid Vätterns strand.
Anmälan: Från och med den 15 maj kan du anmäla dig till årets upplaga av Plåt & Ventföretagsgolfen och detta görs på www.pvforetagen.se.
Årets medarrangörer: Arcelor Mittal, Belano Maskin, Bevego, Eton, Fastex, Lindab, Plannja, SSAB, VMzink

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*