Försäkringen blev räddaren i nöden för Bo

En sekunds ouppmärksamhet och olyckan är framme. För en plåtslagare kan en skadad hand innebära slutet på karriären, firman och försörjningen. Men för Bo Sjöström gick det bättre, mycket tack vare den sjukavbrottsförsäkring han hade tecknat via PLR.

Få vill tänka på det, men alla borde. Hur skulle det gå för ditt företag om du råkade ut för en olycka och blev oförmögen att arbeta under en period? För de allra flesta ligger de tankarna långt borta när vardagens sysslor rullar på och det dagliga jobbet kräver all uppmärksamhet. Men trots det borde alla företagare se om sitt hus och teckna en försäkring mot sjukdomsbortfall.
En som är glad att han hade den framförhållningen är Bo Sjöström, grundare och ägare till BOA Plåtslagare i Hallstavik, Norrtälje. Bo har haft egen firma sedan 2001 och har arbetat som plåtslagare sedan 1980. Under några år var han anställd och han har även arbetat som lärare och handledare, men sedan tio år tillbaka driver han den egna verksamheten som främst riktar in sig på takomläggningar åt privatkunder och mindre byggföretag. BOA Plåtslagare har i dag en anställd och tar in ytterligare timanställda när det är mycket att göra.

”Maskiner, bilar och lån stod och tickade medan jag inte kunde jobba. Många tankar flög genom huvudet. Skulle jag vara tvungen att avbryta alltihop? Lägga ner firman, säga upp min anställde? Allt var så osäkert”

För drygt ett år sedan, hösten 2010, hände det som inte får hända. Bo Sjöström fastnade med högerhanden i kläm i knäckmaskinen på sin verkstad. Tummen och pekfingret krossades, handen måste opereras och Bo skulle bli borta från plåtslageriet i månader. Förutom den akuta smärtan som olyckan orsakade var oron över firman, den anställde och familjens försörjning förstås överhängande.
– Så klart att jag blev orolig. Maskiner, bilar och lån stod och tickade medan jag inte kunde jobba. Många tankar flög genom huvudet. Skulle jag vara tvungen att avbryta alltihop? Lägga ner firman, säga upp min anställde? Allt var så osäkert, berättar Bo Sjöström.
Men det visade sig att försäkringen Bo hade tecknat via PLR, när han startade firman 2001, skulle bli hans räddning. En så kallad sjukavbrottsförsäkring som innebar att han fick hjälp och ersättning för förlorad tid så att han dels kunde betala av lånen och dels kunde ta in vikariehjälp, så att de kunde jobba på med uppdragen i firman, trots att Bo var sjukskriven i drygt två månader.
– Allt kunde flyta på som vanligt, eftersom jag via försäkringen fick råd att ta in hjälp. Min anställde, Janne, och mina två inhyrda plåtslagare Jonas och Lars-Erik, ställde upp och tog ett stort ansvar medan jag var borta. Jag slapp säga nej till jobb och behövde inte släppa ifrån mig påbörjade jobb. Det var en otrolig lättnad.

När Bo väl kom tillbaka till jobbet kunde han bara arbeta två timmar per dag till en början, och det var inte tal om att göra några större plåtslagarjobb, utan blev mest pappersarbete för hans del. Även då var det skönt att kunna ta in hjälp som betalades av försäkringsbolaget, så att han kunde komma tillbaks till jobbet i sin egen takt.
I januari 2011 var det dags igen. Då var det dock en planerad steloperation av en fot som satte stopp för Bos arbetsförmåga under tre månader. Den onda foten hade han gått runt med länge och planerat att operera, men dragit sig lite för det eftersom han visste att det skulle skapa problem för företaget.
– Men när jag kände att det fungerade så bra med försäkringen vid handskadan så vågade jag ta steget och operera min fot. Jag fick samma hjälp via försäkringen då, vilket betydde att jobben på firman kunde rulla på trots att jag var borta så länge från arbetet, säger Bo.

”Det bästa är att jag inte behövde säga nej till något jobb alls under tiden jag var borta, tack vare försäkringen och mina anställda. Det betyder mycket”

I dag är Bo så återställd i både hand och fot att han kan arbeta fullt ut som plåtslagare igen, även om båden tummen och fotleden är stela.
– Visst kan det bli lite problem att hålla i vissa verktyg ibland, men för det mesta fungerar det bra.
Bo är otroligt glad att han var så förutseende för tio år sedan och tecknade en sjukavbrottsförsäkring, tillsammans med flera andra försäkringar, via PLR.
– När jag startade eget kände jag att jag ville ha det lika bra som om jag vore anställd, inte minst eftersom jag har familj och två barn. Då ingick det att ha ett gott försäkringsskydd. Det var bra att jag kunde teckna det via PLR eftersom de kan branschen och har koll på vad jag som plåtslagare behöver för försäkringsskydd, säger Bo och avslutar:
– Det har funkat jättebra med försäkringen. Det bästa är att jag inte behövde säga nej till något jobb alls under tiden jag var borta, tack vare försäkringen och mina anställda. Det betyder mycket eftersom konkurrensen är stor och det alltid finns någon annan som tar jobbet om man tackar nej.

Text: Karin Cedronius
Foto: BOA Plåtslagare

FAKTA: Bos råd till andra PLR-medlemmar

  • Kom ihåg hur viktigt det är med försäkringar, även om du jobbar helt själv, eller bara har några få anställda. Kanske ännu viktigare just då.
  • Tveka inte att teckna en sjukbortfallsförsäkring. De få tusenlappar den kostar i premie per år är väl investerade pengar om du skulle bli sjuk och vara tvungen att vara borta från arbetet en längre tid.
  • Kontakta PLR för hjälp med vilken försäkring som passar just dig bäst. De kan branschen och vet vilka försäkringar som passar deras medlemmar bäst.
  • Numera kontaktar jag och får hjälp av försäkringsbolaget Säkras kontaktpersoner Martina och Lotta i alla försäkringsfrågor. Utan deras hjälp hade jag inte fått den hjälp jag hade rätt till.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*