Förtjänstfullt pris till företagsam medlem

Han är tredje generationens plåtslagare och kan numera även titulera sig Årets företagare 2011 i Kävlinge kommun. För Roger Andersson, ägare till Skåneföretaget Kävlinge Plåt AB, kom nomineringen och priset som en glad överraskning.

– Jag trodde att de hade kommit fel när de ringde och berättade att jag var nominerad till Årets företagare i Kävlinge. Så de fick ringa upp igen, och först vid andra samtalet förstod jag att det verkligen var sant, säger Roger med ett skratt.
Ägaren till Kävlinge Plåt var en av tre nominerade. De andra medtävlande var från företagen Tak under tak och Löddeköpinge Biltrafik. Men vinstlotten föll alltså på det lilla plåtslageriet, något som glädjer Roger Andersson.
– Det är roligt att de utser ett litet företag som vårt, med fyra anställda och två timanställda, som sysslar med ett hantverksyrke, till vinnare. Det är inte bara en stor ära för företaget och våra anställda. Jag tror även att det är bra för branschen att plåtslagaryrket uppmärksammas på det här viset.

Litet familjeföretag
På frågan om varför just Roger Andersson vann skruvar han lite på sig och säger att han inte riktigt vet. Men till slut kommer det fram att det nog beror på bra utförda arbeten, nöjda kunder och att man alltid söker en totallösning för kunden.
– Vi har som policy att alltid erbjuda våra kunder att göra hela konceptet. Ska vi lägga ett tak till exempel så gör vi hela arbetet, från rivning, via läkt till takläggningen. Då slipper kunden ha många olika kontakter – vi sköter allt. Det uppskattas mycket.
Kävlinge Plåt är ett anrikt litet familjeföretag i tredje generationen. Det grundades 1948 av Rogers farfar, Allan Andersson. 1972 tog Rogers pappa Jan över ägarskapet och själv kom Roger in i firman efter att han avslutat utbildningen till plåtslagare 1990. Men det var ingen självklarhet att han skulle följa i pappas fotspår.

Ett bra bollplank
– Nej, jag visste nog inte riktigt vad jag ville bli när det var dags att välja linje på gymnasiet. Mamma tyckte att jag skulle prova plåtslagarutbildningen, mest för att ha en grund att falla tillbaka på, och så blev det. När jag sen kom ut och började jobba insåg jag att jag trivdes väldigt bra med både friheten och variationen i yrket och jag blev kvar, berättar Roger.
Han har nu drivit Kävlinge Plåt sedan 2002, först tillsammans med pappa Jan. För två år sedan tog han över firman helt och Jan kunde dra sig tillbaka till livet som pensionär. Fast helt kan han inte hålla sig från plåtslageriet, utan kommer in då och då och arbetar timmar åt Roger när beläggningen är hög. Han är även ett bra bollplank åt sonen när han behöver utbyta idéer och tankar.
– Pappa är min mentor. Hans erfarenhet är viktig och jag ser det som en jättebra möjlighet att kunna vända mig till honom, säger Roger.

Verkstad i en gammal smedja
Det går bra för Kävlinge Plåt. Uppdragen rullar in och nyligen anställde de sin fjärde plåtslagare. Projekten varierar och kunderna finns inom allt från kommun, bostadsrättsföreningar och församlingar till industrier och privatpersoner.
Men trots att de växer så håller Roger tillbaka lite grann. Han vill för närvarande inte byta lokaler, även om det börjar bli trångt. Verkstaden ligger i kvar i den gamla smedjan i Rinnebäck, i samma kvarter som företaget en gång startades.
– Visst ska vi utveckla verksamheten, men istället för att byta från våra lokaler ser jag snarare en tillväxtmöjlighet genom att till exempel utöka vårt erbjudande inom takpapp och takläggning där vi växer mycket redan i dag. Vid sådana uppdrag är killarna ute på jobben och vi behöver inte bekymra oss om trängsel här i verkstaden. Dessutom är det stor efterfrågan på de jobben också.
Framtiden är med andra ord ljus för Årets företagare i Kävlinge. Och med vinsten i bagaget lär det knappast bli färre uppdrag.

Text: Karin Cedronius Foto: joanna bladh, Kävlinge kommun och jesper jakobsen, Lokaltidningen.se

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*