Framtidens industrilokal – ljus, öppen och energismart

Ett 350 kvadratmeter stort trähus i Oskarshamn är det nya samtalsämnet i bygden. I denna faluröda byggnad, belägen i ett industriområde vid hamnen, huserar sedan mitten av december medlemsföretaget Kolberga Plåtslageri AB.

Hans Bolling, delägare tillsammans med Petri Forsell, och vd för Kolberga Plåtslageri AB berättar att de har fått mycket beröm för den ovanliga industribyggnaden.
– Den är unik i sitt slag. Hela Oskarshamn pratar om den. Vi har byggt mot framtiden, klimatsmart och öppet. Vi valde trä för att byggnaden ska kunna användas till annat också om den säljs och så har vi fjärrvärme och rörelsesensorer för att spara el, säger han.
Verkstaden är ljus tack vare stora fönster, öppet utformad och vitmålad. Fönstren är spröjsade och fodret vitt. Det är inte mycket som saknas i den nybyggda lokalen som också rymmer en smedja i eget rum. Här finns handikapptoalett, matsal, kontor, omklädningsrum med dusch – och en storbildsskärm i verkstaden.
Kolberga Plåtslageri är ett tio år gammalt företag som huvudsakligen arbetar med traditionellt byggnadsplåtslageri, men också åtar sig industriservice och smidesjobb. Sju personer är fast anställda, alla med yrkesbevis, plus att extra personal tas in vid behov. När företaget växte ur den gamla lokalen uppstod frågan om att hyra något nytt eller bygga själv.

”Industrilokalerna var som plåtskjul”
– Den gamla verkstaden var som ett råttbo. Vi letade efter en ny industrilokal, men de var dåliga, som plåtskjul. För att få en sådan lokal att passa hade vi behövt bygga om massor. Samtidigt tänkte vi på behovet av att spara på energi och slog till på en tomt som var till salu precis intill. Nu är det ren ljusterapi när man kommer in i verkstaden. Toppen! säger Hans.
Tre miljoner kronor gick nybygget på, allt som allt. Kostnaden har hållits nere med hjälp av olika tilltag.
– När man lånar till en industrifastighet får man inte bottenlån fullt ut, men Oskarshamn har fått mervärdespengar i samband med att vi lovade att slutförvara kärnbränsle. Tanken är att utveckla bygden och förse SKB med folk. Genom att trycka på att vi löpande tar emot ungdomar och utbildar lärlingar fick vi en borgensgaranti från SKB och därmed lägre bankränta. Vår enda motprestation är att SKB får använda vårt nybygge i reklamsyfte. berättar Hans.
Tack vare ett stort nätverk i närområdet fick Kolberga Plåt hjälp med ritningar till huset, själva bygget, flytt och installation av el och vatten. Det har gjort att flytten från den gamla lokalen gick smidigt och att produktionen inte behövde stanna upp.

Energibesparing med sensorer
Plåtslageriet har öppet vardagar mellan 7 och 16. Klockan 17 stängs i princip all el av, även elen i väggen; inget är i stand by-läge. Under dagen gör rörelsesensorerna att lampan slocknar automatiskt när någon lämnar ett utrymme. Besöks lokalerna efter klockan fem slås bara några enstaka ljuskällor på. Fiberoptik ger snabb internetuppkoppling och i golvet ligger det värmeslingor. Alla arbetsbänkar har hjul. En skrotkaj bidrar till god källsortering och sparar på kroppen eftersom spillet körs ut på vagn och tippas rätt ned i en container.

– När vi ändå hade spenderbyxorna på så köpte vi några nya maskiner, bland andra en gradsax och en rundmaskin. De funkar väldigt bra och står fint på det plana verkstadsgolvet, säger Hans och konstaterar att alla trivs väldigt bra i de nya lokalerna.
– Det är fantastiskt fint. Jag tror att man jobbar bättre i en bra arbetsmiljö och det är härligt att vara stolt över sin lokal – det finns bara en sak som möjligen skulle kunna gnaga en aning på molnet av lycka – företaget är inte längre skuldfritt.
– Vi har inte haft en krona i skuld tidigare, så det känns lite annorlunda detta. Men vi har hållit på i tio år och har vårt nätverk så det ska nog gå bra, säger Hans trosvisst.
Fortfarande är det en del kvar att göra innan lokalerna är helt tipptopp. Hyllsystem ska upp och papper sorteras på plats med mera. Skämtsamt konstaterar Hans att det är ett gott råd, på flera sätt, att flytta lite oftare.
– Det blir ett bra tillfälle att sortera ut gammalt skräp.

Text: Susanne Kilje foto: Kolberga Plåstslageri

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*