Framtidsyrket ger dem en andra chans

För de sex intagna på Mariefredsanstalten, som deltar i anstaltens nya plåtslagarutbildning, är plåtslagaryrket ett framtidsyrke ur flera aspekter.

Läraren Anders Karlsson har sällan upplevt så motiverade elever som de på plåtslagarutbildningen på Mariefredsanstalten.

Att lyckas avhålla sig från kriminalitet och komma tillbaka till samhället är en tuff utmaning för alla som kommer ut efter att ha avtjänat ett fängelsestraff. Det är lätt att falla tillbaka i gamla mönster. Statistiken talar sitt tydliga språk. Men för den som har en utbildning och ett jobb är chanserna att klara sig betydligt större. För sex intagna på Mariefredsanstalten är den chansen nu ett faktum, sedan de antagits till den nya plåtslagarutbildningen som hålls på anstalten i samarbete mellan Kriminalvården och Arbetsförmedlingen.
Utbildningen startade i februari och pågår under 43 veckor i specialanpassade lokaler inne på anstalten. Här finns en komplett uppbyggd verkstad med ett antal handdrivna maskiner. Efter veckorna i verkstaden är det dags för 17 veckors praktik ute på olika firmor runtom i Sverige. Praktiken sker när internen har förflyttats till en öppen anstalt och kan åka till sin praktikplats om dagarna, men fortfarande tillbringar nätterna på anstalten.

Utbildning är en vanlig del av rehabiliteringen inom kriminalvården, både yrkesutbildningar och teoretiska. Men just plåtslageri är något helt nytt på schemat.
– Vi hade funderat ett tag på vad vi skulle satsa på och visste att vi ville ha en utbildning som leder till ett jobb. När då byggnadsplåtslagare dök upp som ett alternativ var det ett givet val, eftersom det verkligen är ett framtidsyrke, säger Göran Gustavsson, kriminalvårdsinspektör på Mariefredsanstalten.
Kraven för att kvalificera sig till utbildningen är höga. Först och främst måste deltagarna vara seriöst motiverade att gå, vilket de visar med en intresseanmälan. De måste även ha hunnit en bra bit i sin rehabilitering och dessutom måste de avtjäna ett straff som gör det möjligt att förflytta dem till en öppen anstalt när det är dags att göra praktik.

Utbildningen sköts av företaget Movant som är specialiserade på vuxenutbildningar. Läraren Anders Karlsson berättar att han sällan har arbetat med så motiverade elever som de på Mariefredsanstalten.
– Det är roligt att se hur de brinner för uppgiften. De jobbar stenhårt och har knappt tid för en fikarast. Även den teoretiska delen sköter de med stort intresse och pluggar på kvällarna. Man märker att de ser detta som en andra chans.
Intresset för utbildningen har varit stort och Göran Gustavsson ser positivt på en framtida fortsättning när de första eleverna har gått ut.
– Branschen behöver fler utbildade plåtslagare och de här killarna behöver ett arbete när de har avtjänat sitt straff. Samhällsekonomiskt är det en stor vinst om vi lyckas lotsa ut dem i arbetslivet via den här utbildningen.

Text: Karin Cedronius
Foto: Jonas Malm, Kriminalvården

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*