Från tegelruin till matdestination

Inte ens stjärnarkitekten Gert Wingårdh trodde på projektet. En tegelhög på en ödetomt med en silo som närmaste granne. Det kommer aldrig fungera, tänkte nog de flesta. Men tack vare syskonen Karyds visioner, Wingårdhs kollegor på arkitektbyrån och skickligt plåtarbete är Malmö Saluhall nominerat till Skånes arkitekturpris. Stadsbyggnadspriset i Malmö har man redan kammat hem.

Det kombinerade om- och nybyggnadsprojektet Malmö Saluhall har på kort tid blivit ett välbesökt matmecka i en expansiv del av staden, ett tidigare industribetonat område som nu tack vare hotell- och evenemangskomplexet Malmö Live och närliggande Malmö högskola fått nytt liv. Dessutom har bostadsbyggandet skjutit fart i närområdet.

Den ursprungliga delen av det som numera är en saluhall användes tidigare som omlastningsmagasin för godståg och hade stått tomt sedan mitten av 1950-talet när det förvärvades av familjeföretaget Annabostäder. Taket var sedan länge rivet och kvar stod endast tegelfasaderna. Från början planerades en lika stor nybyggnad att komplettera magasinet. Befintliga dagvattenledningar i marken gjorde dock att man tvingades tänka om, gavelsilhuetten behölls från den ursprungliga planen men själva nybyggnaden fick bli mindre. Ett kraftigt skärmtak löste problemet och bildar tillsammans med nybyggnadens och magasinets tak ett M – som i Malmö om man så vill.

Saluhallen är på totalt 1500 kvadratmeter och man har betonat den industriella karaktären i inredningen, med betonggolv och vitt kakel på väggarna. Nybyggnaden är täckt av Cortenplåt som åldras med värdighet och ger byggnaden ett patinerat uttryck.

Entreprenören – Annabostäders Nina Karyd som, tillsammans med sin bror Martin, länge haft en vision om att skapa en mötesplats i hemstaden.

”Saluhallen har varit något av ett drömprojekt för oss. Intresset för mat och matupplevelser har ökat och vi kände att något som detta skulle kunna fungera i Malmö. Många städer har en saluhall men vi har inte haft någon i stan sedan den gamla hallen på Lilla Torg lades ner. Det handlade förstås också om att hitta rätt plats och rätt byggnad. Martin hade spanat länga på det gamla magasinet och när det kom ut på marknaden så slog vi till.

Från början var vi kanske lite naiva som tänkte att vi kunde förhålla oss till den gamla delen men ganska snart förstod vi att det inte skulle fungera, med lager- och kylutrymmen för de handlare vi ville ha. Vi förstod också att en saluhall i den gamla bemärkelsen – med bara försäljning av varor – inte heller var optimalt. I en modern saluhall ska besökaren både kunna handla och äta eller fika. Det i sin tur betydde att vi behövde plats för restaurangkök och allt som det innebär. Utmaningen då blev att hitta ett sätt att komplettera det gamla magasinet med en byggnad som passade in men som samtidigt stack ut och fångade ögat.

Vi har trott stenhårt på våra idéer under hela projekttiden men blev nog ändå lite överrumplade när saluhallen så snabbt kändes etablerad. Närområdet består just nu mest av kontorsfastigheter men snart är de första bostäderna redo för inflyttning. Tiden talar för Malmö Saluhall.”

Arkitekten – Maria Lyth, handläggande arkitekt på Wingårdhs arkitektkontor.

”Vårt uppdrag som arkitekter är att skapa en rumslig helhet med material och detaljer. Med det sagt så har vi varit många som samarbetat med utgångspunkt i den ursprungliga byggnaden. Idén var redan från början att skapa en robust miljö som ska tåla mycket. I en saluhall är det inte arkitekturen som ska spela huvudrollen utan matupplevelsen ska stå i första rummet. Därför valde vi relativt enkla material genomgående.

Sedan ställde vattenledningarna förstås till det en smula för oss. Men vi var alla så förtjusta i det dubbla sadeltaket att vi behöll silhuetten med ett skärmtak. Vi har strävat efter att skapa en jämnbördig tillbyggnad som förhåller sig ödmjukt till det gamla magasinet men som har en egen karaktär.

När det gäller fasaden var ambitionen att anknyta till platsens historia. Cortenplåt blev ett naturligt val, det åldras vackert och uttrycker den lite industriella och ruffa känslan vi ville få fram. Plåten är blank när den sätts upp men börjar oxidera efter några veckor. Några mikromillimeter rost på ytan som i början ger byggnaden ett nästan morotsfärgat utseende och som så småningom kommer dra åt violett när den är färdigrostad.”

Plåtslagaren – Roland Nilsson, projektledare på Lödde Plåt.

”Malmö Saluhall var helt klart ett annorlunda uppdrag. Det var första gången jag arbetade med Cortenplåt, den är ganska tjock och inte helt enkel att klippa. Vi fick skaffa speciella verktyg till verkstaden för att kunna kantpressa pikarna som är 70 millimeter djupa och 20 millimeter breda. Arkitekterna hade ritat in varenda skruv och det blev en utmaning för oss att uppfylla alla beställarens önskemål. Ibland svårt men också väldigt roligt förstås. Vi brukar använda ett franskt ordspråk som säger att ”för Gud och plåtslagaren är inget omöjligt. De orden hade vi nytta av i det här projektet. Det var inte helt enkelt att klä ventilationsschakten, som är utanpåliggande fasaden, med Cortenplåt eller att få till sadeltaken men jag tycker att resultatet blev otroligt fint. Jag erkänner gärna att jag var lite skeptisk till en början men vi är väldigt nöjda med vårt arbete.”

 

Text: Niclas Kindvall
Foto: Niclas Kindvall & Wingårdhs

LÄS MER! Lödde Plåt kom på andraplats när Stålbyggnadspriset delades ut den 26 oktober på Stockholmsmässan under årets upplaga av Stålbyggnadsdagen.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*