Gruvan – en viktig mötesplats

Snart är det dags för Nordbygg, som arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö den 20-23 mars. Entreprenörföretagen medverkar dels med en monter i Materialverkstaden och dels i besökscaféet Gruvan, som är det vinnande bidraget i tävlingen Nya ögon på STÅL.

Den 26 januari utsågs tävlingsbidraget Gruvan till vinnare i tävlingen för arkitektstuderande, Nya ögon på STÅL. Bakom förslaget står Jonas Berg och Benjamin Holmström, studerande vid Chalmers Arkitektur. Utöver prissumman på 20 000 kronor kommer Jonas och Benjamin att få se sitt vinnande besökscafé i stål byggas upp på Entrétorget vid Nordbygg 2012.
Det här var första gången som Jonas och Benjamin deltog i en arkitekttävling och att de dessutom vann den kunde de knappt drömma om när de lämnade in sitt bidrag i slutet av förra året. Så här i efterhand är de mycket glada över alla de sena timmar de har lagt ned på förslaget som tog dem till segern.

Spänstiga lösningar
De ska nu få se sitt eget bidrag uppföras i verkligheten och redan samma vecka som de utsågs till vinnare deltog de i ett första möte med konstruktörer och utförare för att diskutera detaljer kring projektet.
– Det är oerhört lärorikt att få uppleva sambandet mellan det ritade och det byggda. Det är ju något som projekten i utbildningen i stort sett aldrig resulterar i. Att dessutom få vara med och delta under byggprocessen och samarbeta med alla engagerade inblandade är också något nytt som är mycket spännande och som vi kommer ta stor lärdom av, säger Benjamin Holmström.

På frågan om hur de har inspirerats till det vinnande bidraget svarar Jonas Berg:
– Vi tycker att resan som stålet gör, från järnmalm till stålprodukt, är en fascinerande process. Från mörka gruvor djupt nere i berget till glödande massor i stora masugnar, för att slutligen kunna formas till nästan vad som helst. Vi ville att paviljongen skulle berätta denna historia för besökaren och vi tror att det kan medföra att man ser på stålet med nya ögon.
För Jonas och Benjamin har det här projektet inneburit både ett ökat intresse och en större förståelse för stålets egenskaper, som de uttrycker:
– Stål är ett material som kan användas till det mesta och som erbjuder precisa och spänstiga lösningar.
Jonas och Benjamin studerar tredje året på arkitektprogrammet på Chalmers. Efter att kandidaten är klar vill båda praktisera på kontor. De tror att det är en bra erfarenhet för vidare studier på magisterutbildningen.
På fritiden samarbetar de även på innebandyplanen, då båda spelar i division 3-laget Högsbo AIK.

Text & foto: Lisa Udd

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*