Håll tjuven borta med DNA!

DNA_540x303-dnaFör att minska antalet inbrott och stölder testar nu flera av landets polismyndigheter en ny metod. Den går ut på att värdesaker och andra attraktiva stöldobjekt märks med dna med hjälp av en färglös vätska som penslas på föremål och som gör att stöldgodset kan spåras. En åtgärd som har visat sig vara en effektiv metod när det gäller att minska och – till och med helt få bort stölder och inbrott.
Märkning av värdeföremål är visserligen ingen nyhet, men nu finns det alltså en modern stöldskyddsmärkning som dessutom är osynlig för blotta ögat. Exakt var på föremålet dna-märkningen är svårt att se eftersom den enbart syns i uv-ljus. Dessutom är det omöjligt att tvätta eller slipa bort den. Polismyndigheten i Stockholms län gör nu därför en satsning på att introducera märk-dna till företag och privatpersoner.

– I England har denna form av märk-dna används i mer än tio år och i de områden där det genomförts uppmärkning och kommunikationsinsatser, har brottsligheten minskat med upp till 83 procent. Dessutom har den upplevda tryggheten ökat, berättar Ulf Malmqvist på Stockholmspolisens utvecklingsavdelning, som just nu arbetar med att föra ut information om märk-dna till företagare och privatpersoner.

Ulf Malmqvist, Stockholmspolisen

Ulf Malmqvist, Stockholmspolisen

Märkningen görs med ett syntetiskt framställt dna och vätskan – som ser ut ungefär som ett nagellack – penslas på värdesaker med hjälp av en liten pensel. Varje märkning är unik och kan därför spåras. Märkningen håller i minst fem år på föremål och två månader på hud och tekniken är mycket effektiv. Redan i dag finns det över 1 000 europeiska domar där en gärningsman har blivit fälld tack vare dna-märkning.
Nyligen genomfördes tester med dna-märkning i tre bostadsområden i Danderyd, Lidingö samt i Tyresö i Stockholms län. De boende fick prova på att märka sina stöldbegärliga föremål med märk-dna och hos de totalt 500 hushåll som var med i projektet gick det sedan att se en rejäl minskning när det gäller inbrott.
– Vi har framförallt arbetat förebyggande, genom att vi med skyltar och dekaler har spridit information om att vi finns i området och att vi genomför märkningen. Men dna-märkningen gör det också svårare för kriminella att göra sig av med stöldgods och lättare för oss poliser att spåra föremålen, säger Ulf Malmqvist.

Nu ska metoden även testas bland privata företag och organisationer. Bland annat i byggbranschen där många företag har erfarenheter av stölder. Inte minst för att en hantverkare ofta använder dyrbara verktyg, maskiner och byggmaterial som ofta är lätta att sälja på svarta marknaden.
– Det blir dyrbart för en företagare i byggbranschen som har haft inbrott i verkstaden eller i en byggcontainer. Har företaget en försäkring så får man visserligen tillbaka en del men det stora problemet är ju att det kan dröja flera veckor eller kanske till och med månader, innan nya verktyg och maskiner finns på plats och verksamheten är i gång igen. Då kan företagaren ha tappat uppdrag och ekonomin vara körd i botten, säger Ulf Malmqvist.
– Och med tanke på att ett paket med märkningsutrustning kostar cirka 600-795 kronor att köpa, så är det en relativt liten och långsiktig investering.

DNA_Gatuskylt_beskuren

Bakgrunden till att dna-tekniken nu finns tillgänglig även för allmänheten, är de stora antal värdetransportrån som skedde för cirka 8-10 år sedan.
– Polisen visste oftast vilka som hade utfört rånen men vi kunde inte bevisa att de hade varit på brottsplatsen. Men genom att märka sedlarna med dna kunde gärningsmännen kopplas till enskilda rånplatser, vilket har bidragit till att antalet värdetransportrån har minskat rejält de senaste åren.
– Vid stöld i transportbilar eller i byggcontainers som används som förråd vid tillfälliga byggarbetsplatser, kan ett system med sprinklers installeras som gör att dna-vätska sprutas över föremål och gärningsmannen i samma stund som inbrottet sker, säger Ulf Malmqvist.

– Alla målade polisbilar samt gränspolisen och kustbevakningen är i dag utrustade med ficklampor med UV-ljus. På så sätt kan vi mycket enkelt hitta dna-märkt stöldgods samt kontrollera äktheten på olika id-handlingar. Dessutom köper fler och fler skrotfirmor UV-lampor, för att på så sätt undvika att de köper stöldgods.
Dna-vätska har även, med stor framgång, testats att penslas på kopparplåtsrullar.
– Som alla i branschen vet så är ju koppar mycket stöldbegärligt. Vi har haft stora problem med ligor som plockar bort kopparledningar från tågens banvallar och stjäl från byggen och även direkt från tak.
Svenska kyrkan är därför en av de organisationer som har visat ett mycket stort intresserade för dna-tekniken. Inte minst för att de nu kan dna-märka sina koppartak men också för att de kan märka upp många av de antika föremål som förvaras i många kyrkor. Jorma ”Joppe” Pitkänen, vd på medlemsföretaget Essinge Plåt AB, är övertygad om att han och hans kollegor i plåt- och ventbranschen kommer att få mycket nytta av dna-tekniken:
– Inom hantverkaryrket så görs det i snitt ett inbrott i var tredje arbetsplats eller verkstadsbil vart femte år. Så den nya dna-tekniken är mycket välkommen eftersom den inte bara förhindrar brottet, utan den ger oss också möjlighet att få tillbaka våra stulna verktyg, säger Joppe.
Just nu ser Entreprenörföretagen, tillsammans med försäkringsförmedlare Martina Henriksson på Säkra, över möjligheterna för en överenskommelse som ska ge medlemsföretagen tillgång till dna-märkningstekniken. Mer information om det kommer innan nyår.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Tomas Skagerlind & SelectaDNA

FAKTA dna-märkning
Med dna-märkning gör du dina ägodelar mindre attraktiva att stjäla eftersom de blir svårare att sälja vidare. Dessutom ökar du dina chanser att återfå förlorade föremål om de är märkta eftersom polisen kan identifiera dig som ägare till de saker de påträffar. Allt som behövs finns i ett märkningspaket som går att köpa för cirka 600-795 kronor. Varje sats innehåller en vätska med en unik kod som kopplas till ägaren av märkningen. Vätskan innehåller även mikropunkter med ett PIN-nummer som är unika för varje märksats.
Dna-koden och pin-numret i mikropunkterna registreras på dig som ägare i en internationell databas. Märkningsvätskan penslas på de föremål du vill märka och räcker till cirka 25-30 föremål. Varningsdekalerna som ingår i ett märkningspaket används för att fästas på dörrar och fönster till verkstäder, kontor eller bostäder, för att indikera att föremålen är märkta.
Själva märkningen syns inte i dagsljus, men när den belyses med UV-ljus blir märkningen tydlig. Mikropunkterna går att läsa av och matcha direkt av polisen, som snabbt kan få fram vem föremålet tillhör. Själva dna-koderna läses av i laboratorium.
I priset ingår obegränsad registreringstid utan årsavgifter och vill du sälja ditt märkta föremål kan du enkelt skriva över föremålet på den nya ägaren.

1 kommentar