Här är finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2015”  

158 plåtslagarelever och företagslärlingar deltog i årets uttagningstävlingar och 18 av de regionala vinnande bidragen skickades sedan till den centrala juryn för granskning. Juryn har därefter bedömt uppgifterna och plockat ut de sex främsta bidragen. De orter som årets finalister i ”SM för unga plåtslagare” representerar är Leksand, Uppsala, Norrköping, Linköping, Jönköping och Skara.

Finalister 2015

Finalisterna i 2015 års tävling ”SM för unga plåtslagare”

I år, då ”SM för unga plåtslagare” arrangeras för 29:e gången, deltog 158 tävlingssugna ungdomar i uttagningstävlingarna, men endast sex kan som bekant få en finalplats. De 18 skolorna skickade sina vinnande bidrag till branschens utbildningsorganisation, PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskade tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. Tävlingsuppgiften var hämtad ur byggnadsplåtslagarens vardag och testade de tävlandes material- och teknikkunskap liksom deras känsla för hantverket och problemlösningsförmåga.

SM-finalen avgörs den 24 april på branschens skola, PVF Teknikcentrum i Katrineholm. I vanlig ordning kommer finaldagen även att innebära att publiken kan få utföra vissa aktiviteter på plats och hela tävlingen kommer också vara möjlig att följa via webben.

Huvudsyftet med ”SM för unga plåtslagare” är att ska skapa uppmärksamhet kring plåtslagaryrket och föra ut information om att det är ett framtidsyrke värt att satsa på.

– Det råder stor brist på byggnadsplåtslagare runt om i landet. Många ungdomar vet helt enkelt inte om att yrket finns. De vet heller inte att utbildade plåtslagare är mycket eftertraktade och att plåtslagaren efter några års arbetserfarenhet, avlagt yrkesprov och yrkesbevis har en snittlön runt 30 000 kr i månaden. Men det finns en ljusning för på orter där vi har jobbat extra hårt för att lyfta fram yrket, till exempel i Luleå, har vi sett en stor ökning av antalet sökande elever till plåtslageriutbildningarna, berättar Annika Waernström, PVF Yrke & Utbildning, i ett pressmeddelande.

De som lyckades bäst i uttagningen och därmed kämpar om SM-medaljerna i finalen i Katrineholm är:

Viktor Wahrenberg, Leksands gymnasium, Leksand

Sebastian Aveholt, Bolandgymnasiet, Uppsala

Albin Ählman, Ebersteinska gymnasiet, Norrköping

William Rosén, Katedralskolan, Skara

Jonathan Wahlund, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping

Sofia Sörliden, Anders Ljungstedts Gymnasium, Linköping
Text: Tomas Skagerlind
Foto: PVF

 

FAKTA

Finalen i ”SM för unga plåtslagare 2015” arrangeras den 24 april på PVF Teknikcentrum i Katrineholm. Evenemanget sponsras av BEVEGO och Armat.

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*