Högstadieturnén expanderar till västkusten

Ludvig Torlabo (till höger) Ålder: 18 år Bor: Utanför Halmstad i Trönninge Pluggar: Läser tredje året på plåtslageriinriktningen på Kattegattgymnasiet

Ludvig Torlabo (till höger)
Ålder: 18 år
Bor: Utanför Halmstad i Trönninge
Pluggar: Läser tredje året på plåtslageriinriktningen på Kattegattgymnasiet

Under november åkte PVF Plåt & Vent Yrkesnämnd ut på en högstadieturné i Halmstad för att träffa högstadieelever som står inför sitt gymnasieval. Målet var att träffa eleverna och låta dem få prova på plåtslageri för att fler ungdomar ska bli intresserade av detta ädla yrke. Högstadieturnén har tidigare besökt skolor i Stockholmsområdet med gott resultat och i år utökades turnén alltså till att även omfatta Halmstad.

PVF har de senaste två åren genomfört en högstadieturné i Stockholm för att besöka elever som ska göra gymnasieval och informera om plåtslageri. Turnén har varit mycket uppskattad och bidragit till ett ökat intresse för plåtslageri.
I Halmstad, precis som i stora delar av Sverige, råder det brist på plåtslagare. Under förra året var den enda gymnasieskolan i Halmstad som har plåtslageriinriktning nedläggningshotad på grund av för lågt söktryck. Peter Krook, ansvarig för plåtslageriinriktningen på Kattegattgymnasiet i Halmstad har varit med och kämpat för att inriktningen skulle få vara kvar.

– Att PVF valt att göra den här satsningen i Halmstad är jättebra. Det är brist på plåtslagare och många högstadieelever vet inte vad plåtslagare gör eller att det är en inriktning på byggprogrammet. Jag märker i år att det är fler som är intresserade av att bli plåtslagare och jag tror att det handlar om att vi är ute och snackar på skolorna och visar eleverna att plåtslageri är ett yrke med bra framtidsutsikter, säger Peter Krook.

Peter Krook Ålder: 53 år Bor: Halmstad Yrke: Utbildad plåtslagare och har drivit egen firma. Arbetar sen 11 år som lärare på Kattegattgymnasiet.

Peter Krook
Ålder: 53 år
Bor: Halmstad
Yrke: Utbildad plåtslagare och har drivit egen firma. Arbetar sen 11 år som lärare på Kattegattgymnasiet.

Högstadieturnén har besökt träslöjdslektioner på Österledsskolan, Trönningeskolan och Getingeskolan, samtliga belägna i Halmstad. Lektionerna under turnén hålls av en plåtslagare som berättar om yrket och livet som plåtslagare. Alla eleverna får också testa plåtslageri genom att göra sin egen värmeljushållare. Med under dagen finns en representant från PVF, en yrkesambassadör samt två gymnasieelever som går utbildningen på Kattegattgymnasiet. En av dessa elever var Ludvig Torlabo, som går i trean på plåtslageriinriktningen på Kattegattgymnasiet.

– Initiativet med en högstadieturné är jättebra. Eleverna uppskattade verkligen lektionen och var väldigt duktiga och lärde sig flera saker. Vissa elever hade ingen koll på plåtslageri innan men fick upp ögonen för det nu och att det kunde vara ett alternativ till bygg, säger Ludvig.

Ludvig fick själv upp ögonen för plåtslageri under rundgången inför inriktningsvalen:
– Då fick jag testa vad plåtslagare gör och tyckte att det var jättekul. Jag fastnade för att jag får tänka själv och bli utmanad till att hitta de bästa lösningarna. Som plåtslagare så skapar man hela tiden vilket jag gillar. Samtidigt så är det flexibelt och gör att jag kan vara utomhus mycket. Man blir ju heller aldrig fullärd vilket är det som gör det så kul och omväxlande. Att man får mycket eget ansvar tidigt, fortsätter Ludvig.

Både Peter och Ludvig ser positivt på framtiden. Söktrycket på Kattegattgymnasiets plåtslagarinriktning har gått upp och det finns gott om jobb och praktikplatser för eleverna.

Text: Carina Walding
Foto: PVF

Högstadieturnén
Under november besökte PVF träslöjdslektionerna på tre högstadieskolor i Halmstad. Målet med besöken är att informera om plåtslageri samtidigt som eleverna får testa att själva tillverka ljushållare och visselpipor. Med på plats är även en yrkesambassadör, som till vardags arbetar som plåtslagare, som handleder eleverna och svarar på frågor.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*