Industritrenden med ruffig rost har nått villakvarteren

Det rosttröga stålet, med cortén i spetsen, fortsätter att öka i popularitet. Ett tecken på det är att även villaägarna tycks ha fått upp ögonen för materialet. För ett år sedan slutfördes arbetet med flera bostadshus i Midsommarkransen vars fasad består av rosttrög plåt och nyligen fick medlemsföretaget Essinge Plåt i Stockholm det exklusiva nöjet att för första gången klä en större villa med samma material.

Essinge_28sep2015_0152

Det fanns inga färdiga kassetter för det mönster som arkitekten och villaägaren ville ha på fasaderna, så Joppe och Joel fick helt enkelt börja om från början och skapa ett eget system

Bostadshusen i Midsommarkransen har nominerats till ett antal arkitektpriser, så det är nog inte omöjligt att även privatvillan som Essinge Plåt har arbetat med kommer att uppmärksammas på samma sätt. Delägarna i företaget, Jorma ”Joppe” Pitkänen och Joel Coldring, är åtminstone mycket nöjda med resultatet:

– Vi har lagt ner enormt mycket jobb på projektet, men samtidigt var det ett väldigt lärorikt och kul uppdrag, säger Joppe.

Den lärorika resan började med ett telefonsamtal från en villaägare i Segeltorp, söder om Stockholm.

– Han ringde och berättade att han hade en relativt nybyggd villa med träfasad. Men han hade hela tiden haft problem med träet eftersom färgen inte satt. Fasaden var behandlad med en torr, matt färg som var jättefin men den ramlade av så de hade fått måla på igen, flera gånger, berättar Joppe.

Villaägaren hade själv en del olika idéer och några av dem innefattade plåt.

– Jag berättade om corténplåten och tipsade honom om att han kunde åka till Midsommarkransen och titta och känna lite på bostadshusen där.

Det dröjde inte länge förrän villaägaren var helsåld på materialet och kopplade in en arkitekt i projektet.

– Det var arkitekten som ville ha ett oregelbundet mönster och visst blev det väldigt snyggt, men oj vad det var svårt att få ihop det, säger Joel.Essinge_28sep2015_0120

Det första problemet som Essinge Plåt stötte på var att det inte fanns färdiga kassetter för ett sådant mönster, utan Joppe och Joel fick helt enkelt börja från början och skapa ett eget system.

– Den största utmaningen för oss var att rent tekniskt få till mönstret på ett tillfredställande sätt. Det fanns ingen mall, utan vi tog fram ett prov och visade ägaren och arkitekten hur vi tänkte göra. Vi la ut plåtarna i verkstaden och byggde upp mönstret bit för bit. Sedan tog vi bilder på alla delar, så att det skulle bli rätt ute vid villan, fortsätter Joel.

Tillverkningen skedde i verkstaden och delarna fraktades sedan till villan där de monterades. Corténplåtarna sattes på plats i plåtskenor som först hade monterats på ytterväggarna. Skruvarna som användes hade exakt samma färg som den slutgiltiga nyansen av rosttrögt stål.

– Det var som att lägga ett gigantiskt pussel där vi gjorde en fasadsida i taget. Vi satte upp plåtarna först och sedan planerade vi och skar ut för alla fönster. Det blev faktiskt enklare så, säger Joppe.

Arbetet inleddes i december förra året och var klart i slutet av februari i år. Joppe och Joel uppskattar att den totala kostnaden landade på cirka 280 000 kronor. Men om de skulle ha tagit betalt för vad det egentligen kostade så hade notan blivit 60 000–70 000 kronor högre.

– Med tanke på den tid som vi har lagt ner på planering och förberedelser för att få ihop hela projektet så är 280 000 kronor väldigt billigt. Nu blev det ingen vinst, utan det gick jämnt upp. Men vi ser arbetet som en nyttig erfarenhet. Vi lärde oss otroligt mycket, så nu vet vi exakt hur vi ska göra om vi får ett liknande uppdrag, säger Joel.

IMG_0556

En bild tagen av Joel Coldring i ett tidigt skede av arbetet. Till vänster syns den gamla träfasaden.

Joppe och Joel träffades för över tio år sedan på en gemensam arbetsplats och efter några år började tankar på ett gemensamt företag att gro. Och så, för lite över tre år sedan, startade de Essinge Plåt AB.

– Att vi startade det här är det bästa som vi har gjort. Jag har haft eget förut men då varit ensam, så nu ville jag ha med någon annan och med Joel funkar det jättebra. Tanken är att han ska ta över firman när jag drar mig tillbaka, säger Joppe och nickar mot den något yngre kollegan.

Joel Coldring håller med om att samarbetet dem emellan fungerar mycket bra.

– Jag har egentligen ingen direkt plåtbakgrund, men jag har jobbat i andra delar i byggprocessen. Från början jobbade jag faktiskt som kock. Plåt började jag med för tio år sedan. Så min huvudsakliga uppgift här är att ansvara för de administrativa bitarna, medan Joppe bidrar med kunskapen om hantverket.

– Men jag ser det bara som en stor fördel att ha en annan bakgrund, eftersom det är lätt att fastna i gamla vanor i den här branschen. En del är helt insnöade på gammal teknik, men vi försöker hela tiden att tänka nytt och just nu strävar vi efter att digitalisera vår verksamhet så långt det går, säger Joel.

”En del är helt insnöade på gammal teknik, men vi försöker hela tiden att tänka nytt och just nu strävar vi efter att digitalisera vår verksamhet så långt det går”

Essinge_01okt2015_0112

Joel Coldring och Jorma ”Joppe” Pitkänen.

 

Att Essinge Plåt är medlemmar i Entreprenörföretagen är självklart för Joel och Joppe. Och det är inte bara för att Joppe har suttit med i Stockholmsföreningens styrelse i 15 år.

– Det finns många fördelar med medlemskapet. Vi har till exempel väldigt stor nytta av den nya och digitala Arbetsgivarhandboken.

Där finns mallar till anställningsavtal och en massa annat. En annan fördel med medlemskapet är tillgången till juristhjälp och försäkringarna är bra, säger Joel.

– Kreditupplysningen är mycket användbar när man ska kolla upp nya kunder. Den har vi sparat mycket pengar på. Alla kurser som är subventionerade för medlemmar och tidningen och nyhetsbrevet med nyttig information är också bra saker.

Text. Tomas Skagerlind

Foto: Stefan Evertson

 

FÖRETAGSFAKTA

Namn: Essinge Plåt AB.

Ort: Verkstad och kontor i Skarpnäck

söder om Stockholm.

Antal anställda: 10.

Medlemmar sedan: 2012.

 

FAKTA: ROSTTRÖGT STÅL

Rosttrögt stål, cortenstål eller corténstål är namn för en grupp stållegeringar, som traditionellt och i första hand har använts till värmeledningspannor, plåtkaminer och rökrör. Efter en tids exponering under vissa korrosiva förutsättningar bildas ett jämnt och tätt oxidskikt (patina) på stålytan. Skiktet har god vidhäftning och bromsar fukt från att tränga in och orsaka vidare korrosion. Stålet är beständigt mot höga temperaturer och ändrar inte storlek lika mycket som vanligt stål vid temperaturförändring. Det rostar dessutom långsammare än vanligt stål. Den största skillnaden i mottagligheten för rostangrepp mellan rosttrögt stål och andra stållegeringar är just i samband med eldstäder. Oxidlagrets färg varierar från rödbrunt till mörk purpur eller lila beroende på den omgivande miljön. Färgen mörknar med tiden. Tack vare det fasta och komplexa oxidskiktet kan det rosttröga stålet lämnas omålat.

Ur ett miljöperspektiv är detta material ett bra val då det helt saknar beläggningar.

(Källa: PLÅT2015.se och Wikipedia)

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*