En metallnörd av stora mått

Det finns plåtslageriföretag som inte ser riktigt likadana ut som andra. De kan till exempel ha en annan struktur, andra kundgrupper och andra ambitioner och mål med sin verksamhet. Skånebaserade hofv2 metall AB är ett sådant företag.

hofve

Ingrid Hofve driver firman tillsammans med maken och plåtslagaren Mats Hofve.

Företaget grundades 2008 av Ingrid Hofve som i dag driver firman tillsammans med maken och plåtslagaren Mats Hofve. Tidigare ägare av Malmö Plåtservice AB.

– Mats är en skicklig konstruktör och plåtslagare med över 35 år i branschen. Han kan hantverket och jag har materialkännedomen, kontakterna och drivkraften att sälja in våra idéer, berättar Ingrid Hofve.

– Det är oerhört viktigt att Mats är med mig i företaget. Han är stjärnan och arbetsledaren, men till skillnad mot honom så gillar jag att göra affärer. Mats gör inte det på samma sätt, utan han drivs mer av att förverkliga arkitekternas visioner.

Att paret Hofve kompletterar varandra så bra har visat sig vara ett vinnande koncept. Verksamheten är inriktad på unika och ibland även spektakulära fasader och inredningar i olika typer av metaller. Verkstaden finns i Furulund, strax norr om Lund.

– Vi gillar allt som är svårt och utmanande. Våra kunder är viktiga för oss och vi finns alltid tillgängliga för att bolla idéer så att vi snabbt kan komma vidare i projektet.

Ingrid Hofve har företagandet i blodet eftersom hon är uppväxt i en familj där hennes farmor och pappa drev ett konditori och bageri.

– De jobbade hårt och deras inställning och känsla för entreprenörskapet gav mig smak att själv driva eget. Det var så fascinerande att se pappa när han jobbade med sina bakverk. Att se hans modiga och estetiska sätt att tillverka tårtor. Jag såg hantverket och när jag träffade Mats såg jag på samma sätt hans unika förmåga att arbeta med händerna och att kunna se detaljer. Det var ungefär då som jag insåg att det fanns en stor potential i att utveckla plåtslagaryrket.

Ändå dröjde det länge innan Ingrid tog steget och startade eget. I 25 år jobbade hon som administratör på Region Skåne, men tyckte inte att hon utvecklades åt rätt håll.

hofve

Sträckmetall över stora fönsterpartier på hofv2s egna mönsterskyddade bärverk.

– Däremot lärde jag mig att vara orädd även i de svåraste situationerna. Vilket jag har haft nytta av nu, för att vara modig är ett måste i en tuff byggvärld.

För cirka tio år sedan började Ingrid upptäcka metallens unika egenskaper. Hon började experimentera genom att testa sina idéer med olika plåtmaterial och tillsammans med Mats reste de runt, bland annat i Danmark, för att låta sig inspireras av olika plåtarbeten.

– Jag provade till exempel att designa vindskivorna i zink på huset hemma i Lomma och Mats byggde bersåer av metall i vår trädgård. Jag utvecklades till en metallnörd av stora mått. Men jag insåg samtidigt att det då varken fanns visioner eller pengar för att få ut metallerna i arkitekturen. Projekten var mycket få hos arkitektkåren.

– Det var ungefär då som Mats frågade mig. ”Hur har du tänkt tjäna pengar på plåtarbeten i landskap och i inredningar”?

Sommaren 2008 tog hon sina metallprover och började en rundvandring till olika arkitektkontor. Det första kontoret hon kom till var Krook & Tjäder i Malmö.

– De förstod inte vad som var möjligt att rita in i metaller, för just då fanns det ytterst få arkitekter i Sverige som visste och kände till metallernas egenskaper. Och därmed fanns inga projekt att jobba med. Jag tycker att det är för få timmar i läran om metaller i arkitektutbildningarna än i dag.

hofve

Perforerade mässingspaneler till dörrpartierna i nybyggda Malmö Live.

År 2008 arrangerades det första PLÅT-evenemanget. En seminariedag om plåt i arkitekturen som har genomförts varje år sedan dess och Ingrid har varit på plats varje år.
– Att få bli inbjuden till PLÅT08 blev min biljett in i denna värld. Det var väldigt stort för mig och mycket inspirerande.

Under 2009 började det lossna ordentligt och snart hade Ingrid flera inredningsprojekt att jobba med samt det första större projektet, bygget av Domkyrkoforum i Lund med tak och fasad i skinande mässing, som stod klar 2012. Byggnaden, som är ritad av arkitekten Carmen Izquierdo, har väckt stor uppmärksamhet och den har också vunnit flera prestigefyllda utmärkelser. Bland annat Region Skånes arkitekturpris samt Kasper Salin-priset.

– Det var ett stort projekt för ett då litet företag som hofv2. Byggentreprenaden hade det svårt med tidsplanen, eftersom det var en sträng vinter och jag hade en tung börda med handel av mässing. Jag träffade arkitekten ofta och vi diskuterade oss fram till olika lösningar när svårigheter uppstod.  Jag är mycket stolt över att ett litet företag som hofv2 kunde få ett så stort förtroende att bygga en så pass komplicerad fasad och tak i mässing.

Vid den här tiden drev Mats sitt Malmö Plåtservice som underleverantör till hofv2. Det stora genombrottet för företaget kom, för två år sedan, då Mats kom in som delägare i hofv2.

hofve

Det första större bygget för hofv metall blev Domkyrkoforum i Lund med tak och fasad i skinande mässingsplåt.

– Mats monterar, är konstruktör, kalkylchef och arbetsledare. Och han har tagit fram ett eget EU-mönsterskyddat bärverkssystem som är hårt reglerat. Min roll är att sköta kontakten med arkitekterna och att ha koll på avtal, material, inköp och sälj. I år kommer omsättningen för hofv2 att hamna på åtta miljoner kronor.

Hofv2 är medlemmar i Entreprenörföretagen sedan 2013. Vad har ni haft för nytta av medlemskapet?

– Vi kände att måste vara med i en branschorganisation och då var Entreprenörföretagen ett givet val. Vi har bland annat tagit hjälp av juristerna på kansliet när det gäller avtal och tvister.

– Sedan är det viktigt att vi i plåtbranschen har kontakt med varandra, att vi håller ihop och samarbetar. Jag säger precis som Magnus Lefvert sa i ett tidigare nummer av Plåt & Vent Magasinet. ”Att vi måste höja plåtens värde och lyfta hela plåtbranschen och hjälpa istället för att stjälpa varandra”. Så alla är välkomna att kontakta oss för samarbeten i fasadprojekt.

Har du några förebilder i branschen?

– Jag har aldrig haft några idoler. Det är inte min grej, men ska jag välja någon som har inspirerat mig så får det bli William Zahner från USA. Han var med på PLÅT09 och han har en extremt kreativ tankeprocess kring plåtmaterialens enorma potential. Mats och jag brukar säga att är det någon vi skulle vilja jobba med så är det med honom. Tänk att man kunde få lov att jobba så tajt med arkitekterna och konstruera och bygga det där omöjliga. Utan upphandlingar som förbilligar projekten. Jag vill ha vinst och tjäna pengar i ett projekt. Det är minst lika viktigt som den kreativa delen. Jag är tacksam för att vi i dag jobbar mycket nära de stora arkitektfirmorna, byggbolagen och fastighetsägarna så att vi kan lösa och utföra deras unika visioner. – Jag är stolt över det vi uträttar och jag vågar påstå att hofv2 har stärkt metallernas status på marknaden. Våra ledord är kvalitet med olika ytor, form och verktyg, säger Ingrid Hofve.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Tomas Skagerlind, Region Skåne, Svenska kyrkan och hofv2

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*