JFK växer så det knakar

Jonas Folkesson.

Med huvudkontor i Kristianstad och filial i Malmö har Jonas Folkesson, ägare av Klimatservice AB, mycket att göra. Orderböckerna är fulla ända fram till vårkanten och personal söks med ljus och lykta.

Jonas har gått den långa vägen, från att stå och bocka plåt till att utveckla sig inom yrket på mindre företag i Kristianstad.

– Jag läste på kvällarna för att läsa upp matte och sådant, säger han.

Han startade JFK 1997 i mindre skala och gjorde framförallt injusteringar.

Geografiskt täcker företaget i dag in Skåne, Blekinge samt delar av Småland och Halland. Projekten som JFK arbetar med är allt från till exempel Ikeas museum och café i Älmhult, flygledartornet F17 i Kallinge och Wanås hotell och restaurang. Just nu pågår arbeten på flera skolor och ett par bostadskvarter i Malmö, en skola i Älmhult och Idrottsområde Söder i Kristianstad. Jonas berättar om ett lite ovanligare projekt som han inte har haft hjärta att säga nej till.

– Torkmaskinen hos en grisbonde låter så mycket att det stressar ihjäl grisarna. Vårt uppdrag är att göra torkmaskinen tystare. Egentligen har vi inte tid, men jag sa vi måste göra det här, vi måste rädda grisarna.

Just nu tillbringar Jonas mest tid på Malmökontoret som varit i gång i två och ett halvt år. Jonas är en utpräglad entreprenör som tycker om att starta projekt och möta nya människor.

– Jag vill pränta in min anda med kvalitet och ansvarskänsla hos killarna.

Jonas säger att kundunderlaget finns men personalbristen bromsar utvecklingen.

– Tanken är etablera sig här med service och entreprenadverksamhet och omsätta 60 till 70 miljoner bara i Malmö.

Den största utmaningen är att locka kompetenta unga människor.

– Det är jättesvårt att hitta rätt folk. Det utexamineras inte tillräckligt med folk i branschen. Jag tror man helt klart behöver höja statusen på jobben, säger Jonas.

Han fortsätter:

– Jag tror att de som jobbar hos mig trivs bra och är stolta över det hantverk de gör.

Sedan starten i Malmö har JFK tredubblat sin omsättning. Två av de anställda kikar in på kontoret. Olle Ljunggren är projektledare som varit med sedan början här i Malmö.

– Det har varit en spännande utmaning att få vara med från starten, säger Olle.

Han vet sitt värde. Projektledare är eftertraktade och det händer att andra firmor ringer och lockar med jobberbjudanden.

Martin Lekland är yngre och arbetar sedan ett år som servicetekniker på företaget.

– Här finns utvecklingsmöjligheter. Jag får vara delaktig och under Jonas och Olles vingar. Vi är ett skönt team, säger han.

Martin är utbildad elektriker från början men tycker det är roligare att jobba inom ventilationsbranschen. Han poängterar att på gymnasierna finns inriktningen el eller bygg och industri. Ventilation faller utanför. Olle påpekar att det nog finns många ungdomar som inte ens vet om att de här jobben finns.

– Det här är det bästa valet jag har gjort i hela mitt liv. Det är bra tider, jag jobbar 7 till 16 med lediga helger och det är ett varierande jobb, säger Martin.

Jonas och Olle pratar om svårigheten med planering.

– Inte många som bygger håller tidsplanen. Det kan till exempel vara tillstånd som drar ut på tiden, säger Olle

– Då är det svårt med personal, vad ska mina gubbar göra under tiden. Vi har alltid en överbelastning av jobb och vi borde alltid vara någon annanstans, säger Jonas.

För att täcka upp använder han ett svenskt bolag som anlitar litauer.

– De har all utbildning och kompetens och kostnaden är ungefär den samma.

Jonas berättar om indentifikationssystemet ID06 som ska förbättra men också ger problem. Från Skatteverket: ”Genom obligatorisk registrering i personalliggare och oanmälda kontroller av Skatteverket försvåras för obehöriga att vistas på byggarbetsplatsen. Den sunda konkurrensen stärks och säkerheten ökar.”

– Det ska förhindra svartjobb, men jag får böta rejält om någon av mina gubbar glömmer att logga in eller ut. Det räcker att de går på lunch och har glömt logga sig så får jag böta vid en kontroll. Och den som vill kan ändå fuska.

Plåt & Ventmagasinet följer med Jonas till ett av de pågående projekten, Björkhagens förskola som håller på att byggas i centrala Malmö. Här arbetar ventilationsmontör Kaj Nilsson. Han har egenhändigt dragit ventilationen i hela bygget. JFK servar anläggningen under garantitiden, annars är det ägaren Malmö stad som har ramavtalet. I december står skolan klar och eleverna börjar nästa termin.

Olle påpekar att det kommer att vara renare luft i skolan än utanför.

– 90 procent av partiklarna renas. Här finns också mycket ljuddämpande material. Det får vara 35 decibel som högst.

Sex till sju lastbilar med material har Kaj monterat. Ett problem under tiden har varit upprepade inbrott i den hyrda containern. Verktyg är begärliga. Numera låses de in en container med larm.

Jonas ser ett stort behov av en kvalitetssäkring av företagen i ventilationsbranschen.

– I dag kan vem som helst sätta in ventilation.

Här har Jonas tagit hjälp av Plåt & Ventföretagen och vidareutbildat och certifierat en del av sin personal.
JFK har varit medlemmar i förbundet sedan företaget startade.

– Jag får mycket hjälp med dokument som hjälper mig vid allt från rekrytering till olika handböcker, samt att vi har certifierat några av våra anställda.

Att projektera bra och ge för kunden prisvärda lösningar är en del av JKF:s framgång. Kunderna får de dels genom kontakter med fastighetsägare och byggare, dels genom förfrågningar.

– Lägsta pris vinner, det är det tråkiga i hela kråksången, konkurrensen är hård. Jag jobbar med de fastighetsägare jag har kontakt med, de vet vår prisbild.

Jonas berättar om ett jobb som de nyligen utförde för Volvo, i en byggnad som numera är en av världens största lackeringsanläggningar.

– Det var ett jättestort projekt som blev väldigt bra och ett lyft för företaget.

Jonas säger att han brinner för att skapa förtroende hos kunderna, en vi-känsla.

– Jag älskar mitt jobb. Det är roligt att träffa nya kunder.

2009 var ett tufft år för många i branschen.

– Jag fick säga upp folk men vi hämtade tillbaka det.

Ventilationsbranschen växer och utvecklas och teknik och krav förändras.

– I och med ökade energikostnader blir det hårdare krav på energihushållningen och ventilationen är en av de största energislukarna. Utomhusmiljön försämras hela tiden med bland annat avgaser och kraven ökar på filterkvalitet.

Jonas Folkesson med projektledare Olle Ljunggren och Martin Lekland, servicetekniker.

Det är inte dammiga och rykande frånluftsfilter som är farligast. Jonas påpekar att det är uteluftfiltret som ser nästan rent ut men kanske lite svart och blött, som är absolut farligast.

– Där finns tungmetaller, arsenik med mera. Andningsmask är ett måste för att byta de filtren.

Veckan efter vi träffar Jonas ska han resa till Seattle i USA för att driftsätta en fiskebåt modell större. Några veckor senare drar medarbetarna Sam och Marcus till San Diego där de ska arbeta med fläktar för amerikanska flottan.

– Det är nyinstallationer där fartygen ligger i docka och kostar mycket pengar om de inte blir färdiga i tid. Det blir 19 fartyget som vi driftsätter ”over there”.

Att arbeta i USA är annorlunda mot Sverige. Där består dagarna av hårt arbete från tidig morgon till sen kväll.

– Det blir långa dagar men samtidigt får jag mycket energi bara genom att få vara där. Det finns en positiv anda och ett driv som inte alltid är lätt att hitta här hemma.

I dag omsätter JFK 90 miljoner.

– Vi har gått så här, säger han och pekar uppåt med handen.

Han siktar på att omsätta 100 miljoner till 2020

– Jag vill bli en större aktör, det är min vision. Efter Malmö får vi se oss om efter nya marknader att erövra.

Text & foto: Boel Ferm

FÖRETAGSFAKTA
Namn: Jonas Folkesson Klimatservice AB (JFKAB)
Grundades: 1997. Startade som enskilt bolag och blev snart aktiebolag.
Ägare: Jonas Folkesson, familjeägt.
Ort: Huvudkontor i Kristianstad, filial i Malmö.
Inriktning: Ventilation med service, entreprenad och projektering. Det finns en nisch inom sjöfarten där JFK sedan 2005 utför uppdrag som arbetsledare och injusterare vid ny- och ombyggnationer av fartyg i bland annat USA och Polen.
Antal anställda: 21 i dagsläget.
Omsättning:  90 miljoner (2017).

 

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*