Killar som gillar att lufta

2011 var Öbergs Vent Teknik i Jönköping ett litet serviceföretag. I dag har företaget 17 anställda och en stadigt ökande omsättning. Framgångsreceptet består av genuint intresse, stora mängder arbete och mer än en gnutta mod.

Våren 2011 var Sven-Göran Öberg och Lars Johansson i pensionsåldern. När det var ett faktum att de ville sälja sitt gemensamma företag, Öbergs Vent Teknik, stod två av de anställda, Stefan Latham och Mikael Svensson redo att ta över.

– Det kändes naturligt. Micke och jag hade pratat på jobbet om att detta var en möjlighet för oss så vi diskuterade saken med Sven-Göran och Lars. Framförallt var det tryggare för oss än att bli uppköpta av en stor firma och Lars kunde jobba kvar i ytterligare några år med minskad arbetsinsats, säger Stefan Latham.

Han och Mikael var båda strax över 30 år
när de tog steget att köpa företaget. Det var mycket att göra från början och dagarna blev långa. Sakta men säkert började företaget att växa: kunderna blev fler och större och behovet av att nyanställa infann sig. Och den positiva trenden har fortsatt sedan dess. Omsättningen 2015-2016 var 37 miljoner kronor.

– Jag tror att det beror på att vi har hittat vår nisch och vågat räkna på de stora jobben. Det gjorde att vi hade mycket att göra även under lågkonjunkturen, säger Stefan.

I dag har företaget kunder som Riksbyggen, Wätterhem Bostads AB – ett lokalt bostadsbolag i Jönköping – HSB och det snabbväxande bostadsbolaget Nivika. Öbergs Vent Teknik erbjuder allt inom ventilation, från energibesiktningar till service, underhåll och montage. Bredden är en del av affärsidén, samtidigt som Stefan är noga med att poängtera att kompetens är det avgörande. Han har behörighet för energibesiktningar och obligatorisk ventilationskontroll, OVK, något som ger Öbergs Vent Teknik ett försprång på marknaden, säger han.

Stefan Latham.

– Jag tog utbildningarna eftersom jag vet att den kompetensen leder till många jobb. Kompetensen hos ventilationsföretag och plåtslagerier som jobbar med ventilation är generellt sett ganska låg och det är ett problem för oss att få tag i kunnig personal, säger han.

Därför skulle han gärna se en gedigen och bred utbildning för ventilationsmontörer, en utbildning som tar upp injustering, hur olika system ska monteras, brandregler och beräkning av kanaldimensioner, olika typer av ventilation, varför man sätter in ventilation och vad den gör.

Mikael och Stefan äger 50 procent var av företaget men har delat upp det dagliga ansvaret mellan sig på så sätt att Mikael har hand om entreprenadsidan och Stefan OVK, service och injustering. Det innebär inte att Mikaeli sitter inne på kontoret hela dagarna, inte heller att Stefan ständigt är ute, men det är bra att ha en grundfördelning, tycker de båda.

– Mikael och jag är lika men olika – vi är bra på olika saker – så det är lätt att dela upp uppgifterna. Men vi har båda två lika mycket ansvar för företaget ytterst sett och går alltid igenom jobbkalkyler tillsammans. Man kan förlora mycket pengar om man kalkylerar fel, säger Stefan.    

Mikael Svensson.

Killarna umgås inte på fritiden, utan skiljer på privatliv och jobb, även om de fungerar väldigt bra tillsammans. Bland de anställda återfinns endast en tjej, som hjälper till med injusteringar ute hos kunderna. Resten är män. Avsaknaden av kvinnor i företaget beror på att många kvinnor inte vet vad arbetet som ventilationsmontör innebär, tror Stefan som hade önskat en jämnare könsfördelning. Samtidigt vet han inte hur det skulle gå till. Det saknas satsningar på tjejer som är eller vill bli ventilationsmontörer.

När Plåt & Ventmagasinet pratar med Stefan har den första snön hunnit falla i vissa delar av Sverige. Men på Öbergs Vent Teknik går arbetet sin gilla gång oavsett väderlek. Stefan berättar att det är olika från år till år var fokus ligger i verksamheten: service eller montage.

-I år har vi haft många entreprenader. Tillsammans med GBJ Bygg bygger vi ett bostadshus i trä med fyra våningar, där vi har ansvar för ventilationen. Dessutom bygger vi små lägenheter som kan placeras ut var som helst i Sverige, typ smarta hem och har uppdrag för Wätterhem.

Utöver det har Öbergs Vent Teknik sina ordinarie serviceavtal som innebär mindre montagejobb och injusteringar, bland annat hos landstinget i Jönköping.

Svårigheterna är med andra ord få för Öbergs Vent Teknik. Men hur ser det ut generellt inom ventilationsbranschen?

– Bra. Det händer en del spännande saker just nu. Man tänker mer i termer av styrd ventilation, överventilerar mindre och vill spara energi via ventilationen. Men materialmässigt står det ganska still och även ventilationsdonen behöver utvecklas. De flesta har funnits sedan 90-talet, säger Stefan.

På Öbergs Vent Teknik står det däremot inte stilla, utan här är det gott om framåtanda och vilja till förändring.

-Vi försöker få tag i mer folk, få in mer av att rita våra egna projekt och så jobbar vi med att skaffa egna lokaler, just nu hyr vi. De ska ligga hyfsat centralt i Jönköping och vara runt 2 000 kvadratmeter så att vi kan hyra ut delar av dem, säger Stefan.

Planen är att vara egen byggherre för lokalerna, så nu pågår letande efter lämpliga tomter. Vilken typ av ventilation de nya lokalerna får är ännu ovisst. Först måste grovskissen och utformningen av lokalerna vara klara.

-Vår marknad ökar successivt varje år. För att lyckas investerar vi tid, intresse och en massa energi. Det är kul, vi ser nya utmaningar varje dag och lär oss en massa. Med nybyggda lokaler tar vi oss ännu ett steg framåt.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Anna Hållams

Stefan Latham och Mikael Svensson.

FÖRETAGSFAKTA
Öbergs Vent Teknik AB har erhållit Trippel A för högsta kreditvärdighet enligt Bisnode och är miljödiplomerade, medlemmar i Plåt & Ventföretagen och kollektivanslutna till Byggnads. Målsättningen är ”att få ett bättre inomhusklimat och friskare hus till lägre driftskostnad som både spar plånboken och miljön”.

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*