Lära av varandra

Gunnar Andersson och Mathilda Klinger Danielsson.

Att många företag under de närmaste åren behöver rekrytera ny personal kommer inte som en överraskning för någon som är insatt i plåtslageribranschens frågor. Inte heller att mycket kompetens och erfarenhet riskerar att försvinna i takt med kommande pensionsavgångar. Kunskapsöverföring mellan äldre och yngre plåtslagare är ett sätt att se till att beprövade knep inte faller i glömska.

– Gunnar älskar när det snöar, säger Mathilda Klinger Danielsson.

Hon uttalar dock orden med en sardonisk glimt i ögonen. När Gunnar Andersson väl kommit innanför dörren och skakat snön av mössan står det klart att just denna sorts nederbörd kanske inte är hans favoritväder.

Plåt & VentMagasinet har tagit sig upp på ”Söders höjder”, vilket för utsocknes är en lokal benämning på ön Södermalms norra strand, den som vetter mot Riddarfjärden och Stockholms stadshus i väster och mot Djurgården i öster. Här arbetar för tillfället Ahlins Plåt, där Mathilda och Gunnar är anställda, i ett större projekt. Vissa dagar i strålande sol, idag i ymnigt snöfall.

Gunnar Andersson fyller 54 i år och blev plåtslagare av en slump. Det säger han åtminstone själv.

– Jag skulle gå fyraårig teknisk utbildning men kände ganska snart att det här kommer jag inte att orka.

Siktet var inställt på en yrkesbana som konstruktör men istället fick Gunnar taken som arbetsplats.

– Jag halkade in på ett bananskal, skrattar han.

Bananskal eller inte, han har aldrig ångrat yrkesvalet. Det har funnits stunder då han funderat på att läsa vidare men något har alltid kommit i vägen.

Att 26-åriga Mathilda Klinger Danielsson hamnade i yrket kan beskrivas på ett liknande sätt. Hon är humanist och samhällsvetare och har haft, och har förmodligen fortfarande, ambitionen att plugga vidare.

– Men nånstans kände jag att jag inte riktigt hittade mitt ”kall”, vad jag verkligen ville göra, berättar hon. Min syrra sa att jag borde skaffa mig en praktisk utbildning medan jag fortsatte fundera på vad jag ville göra. Hon hade sett ett inslag på SVT:s lokalnyheter om plåtslagare.

Mathilda såg inslaget på webben och kände genast att plåt som material skulle kunna vara något. Sagt och gjort, och efter avslutad utbildning fick hon anställning hos Ahlins Plåt.

– Jag kommer överens med plåten, säger hon med ett skratt. Trä- och textilslöjd var inget för mig även om jag nånstans alltid vetat att jag inte har tummen mitt i handen.

Det märks att Mathilda och Gunnar trivs med att jobba tillsammans. Jargongen är retsam men hjärtlig.

– Mmm, det är nog mest jag som retas, erkänner Gunnar. Men Mathilda är en vaken tjej och ger snabbt igen.

Vad kan de yngre lära av de äldre?

– Ja, vad kan jag egentligen lära mig av de här silverrävarna? säger Mathilda med ett leende. Nä, skämt åsido, massor naturligtvis. Om jag håller på med något så kan Gunnar direkt se om det går att göra jobbet ännu smidigare och då säger han det på ett bra sätt.

Hon fortsätter:

– Jag får många tips av dem som varit med längre och när det görs på rätt sätt är jag bara glad över att få lära mig mer.

Utbytet är ömsesidigt intygar Gunnar.

– Mathilda, och de andra yngre på firman, tillför energi. Och förstås kunskap som är ny och färsk.

Och det behöver inte bara handla om plåtslageri.

– För mig som varit med ett tag så är det väldigt inspirerande att jobba tillsammans med yngre kollegor.

Han skrattar och fortsätter:

– Jag blir uppdaterad om vad som händer i den världen och det kan ju inte skada.

Båda är överens om att för att få det att fungera optimalt på en arbetsplats som samlar flera olika generationer så krävs det att man respekterar varandra.

– Jag är säker på att många gamla rävar i branschen gärna klagar på unga plåtslagare och glömmer bort att även de varit färskingar en gång i tiden, menar Gunnar. Det fungerar naturligtvis inte att vara stöddig när man ska samarbeta. Att man har rätt attityd är fullständigt livsnödvändigt.

Mathilda håller med.

– Som i alla andra samarbeten är det viktigt att kunna släppa lite på prestigen. Självklart betyder erfarenhet oerhört mycket men ingen lär sig något efter att ha blivit utskälld. Med rätt gruppdynamik i företaget och respekt för varandra kommer man väldigt långt.

Text: Niclas Kindvall
Foto: Björn Petrén & Niclas Kindvall

FÖRETAGSFAKTA
Namn: Ahlins Plåt
Grundat: 1909.
Ort: Verkstad och kontor i Hägersten, söder om Stockholm.
Medlemmar sedan: 1971
Hemsida: www.ahlinsplat.se

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*