”Lärorikt, kul och nyttigt”

Sedan några år tillbaka driver Plåt & Ventföretagen Framtidsgruppen. Ett nätverk för förbundets medlemmar under 40 år som har ledande befattningar inom plåtslageri eller ventilation.35-årige Daniel Wedin på Gardells plåtslageri på Gotland är en av dem som har varit med i gruppen längst och som gillar vad nätverket ger honom i hans dagliga verksamhet.

– Jag har varit med de tre senaste träffarna. Man träffar kollegor och så är det alltid en del nya också. Det är jättekul och nyttigt att få byta erfarenheter med varandra. På den senaste träffen fick vi genomgå utbildningen ”Lönsamt företagande”, vilket var mycket lärorikt och inspirerande. Jag kan verkligen rekommendera den kursen för andra medlemmar, säger Daniel som arbetar som projektledare och att bistå vd, Stefan Gardell, att föra företaget framåt i tiden.

– Vi strävar efter att bli mer moderna och digitala så för min del tycker jag att förbundets satsning på ”Lönsamt företagande” och även auktorisationssystemet ligger helt rätt i tiden. Det är kul också att Patrik Calén har tagit över rodret för Framtidsgruppen.

Hur kom du in i plåt- och ventilationsbranschen?
– Många av mina kollegor i min ålder brukar ju ha en förälder eller släkting som man tar över företaget efter, men jag hade ingen erfarenhet av varken plåt eller ventilation. Jag har pluggat försäljning, projektledning och entreprenörskap så arbetade jag på ett tobaksbolag här på Gotland som controller, innan jag blev anställd på Gardells för fyra år sedan.

– Stefan behövde hjälp med pappersarbetet och med styrning av kvalitet och miljö.
sedan hamnade jag i arbetsledarroll, som övergick i projektledning i olika entreprenader. Jag har bra erfarenhet av företagsstyrning och kom in med nya ögon och tänkte på ett annat sätt, i jämförelse med de här gamla rävarna, säger Daniel och ler.

Att komma in i en traditionsrik hantverksbransch med en helt annan bakgrund ser Daniel bara fördelar med.

– Det är många företag i våra branscher som har problem med lönsamheten och det kan kräva ett omfattande förändringsarbete för att vända en sådan utveckling. Det handlar mycket om att bli mer effektiva och att kunna ta betalt för de tjänster man utför. För till exempel ÄTA-arbeten. Plåtslageri handlar mycket om problemlösning på plats på en arbetsplats och vi måste lära oss att ta betalt för att vi kan lösa kundens problem, kundnyttan! För oss har det varit en lång väg att gå och det finns en del kvar att göra, men det går och det syns på vårt förbättrade resultat att det är ett arbete som lönar sig.

Och det ser ut att rulla på i en fortsatt positiv utveckling även det närmaste året.
– Det är gynnsamma förhållanden för byggföretagen på ön. Det byggs mycket, framförallt bostäder, och det förekommer sällan några entreprenadkonflikter eftersom vi är verksamma på en ö där man gärna undviker att lura någon. För då är man borta nästa gång det ska upphandlas. Det är också flera lite större byggprojekt på gång, bland annat åt försvaret, så utvecklingen ser ljus ut på ön.

Gardells plåtslageri har varit medlemmar i förbundet i drygt 40 år nu. De är också aktiva inom Plåt & Ventföretagens lokalförening på ön och Stefan Gardell är ledamot i förbundsstyrelsen.

– Det har ju hänt en del med förbundet sedan vi gick med. Som jag har hört så handlade medlemskapet i Gotlands plåtslageriförening, som lokalföreningen hette då, mest om att kasta varpa, supa och att slåss, flikar Stefan Gardell in och skrattar. I dag har vi, förutom nätverkandet, mest nytta av förbundets tjänster och medlemsförmåner som att vi kan bolla vissa personalfrågor med någon av juristerna, fortsätter han.

Daniel Wedin uppskattar Plåt & Ventföretagens ambition att modernisera och digitalisera medlemmarnas verksamhet med satsningar på hjälpmedel, verktyg och utbildningar.

– Det är tråkigt att se att det stora flertalet i byggbranschen inte utnyttjar den moderna tekniken. Att man till exempel kan fotografera och skriva digitalt på plats, istället för att skriva ner anteckningar med penna och papper. Hela branschen ligger efter och det handlar till stor del om en generationsfråga och jag tror vi kommer att se förändringar i de bolag där de lite yngre tar över ledningen. Vi har digitaliserat delar av vår verksamhet. Bland annat orderhanteringen, tidrapportering, och nu håller på med riskanalysdelen. Vi har också förbundets kalkylprogram som vi tyvärr inte riktigt har kommit igång med ännu, men vi ska göra det nu.

Märker ni av den stora bristen på yrkeskunnig personal?
– Ja, visst gör vi det. Personalen är vår viktigaste resurs, den måste vi vårda väl, och utveckla. För att få in flera resurser och säkra branschen framåt så har vi faktiskt tur som har ett gymnasium med byggprogram med inriktning plåt på ön. Vi är aktiva i skolan när de ska välja. Jag eller Stefan är där och förklarar hur det är att vara plåtslagare och så tar vi in elever kontinuerligt. Just nu har vi en som går i tvåan på gymnasiet och tre vuxenlärlingar. Det är viktigt att eleverna får kontakten med arbetslivet redan i skolan och de flesta stannar kvar hos oss när de är klara.

Text & foto: Tomas Skagerlind

Klicka här för att läsa mer om Framtidsgruppen!

 

FÖRETAGSFAKTA – AB GARDELLS PLÅTSLAGERI
Ort:
Visby och Fårösund på Gotland.
Antal anställda:41.
Verksamhet:Byggnadsplåt, ventilation samt papp och tätskiktsarbeten.
Medlemmar i förbundet:Sedan 1976.
Historik:Företaget grundades 1930 av Ivar Gardell som bedrev verksamheten i centrala Visby fram till 1942, samt barnen Sture, Hans och Ingvar, tog över. På 50-talet började man även arbeta med ventilation och 1971 anställs Ingvars barn, 16-åriga Stefan, på firman. Det är nu barnen Sture och Ingvar som driver verksamheten tillsammans med Ingvars son Stefan.
1978 flyttas hela verksamheten till de nuvarande lokalerna på Hyvelgatan i Visbys yttre områden. 1995 går Ingvar i pension och Stefan tar över.

FAKTA DANIEL WEDIN
Namn:Daniel Wedin
Ålder:35
Familj:Sambo och snart ett barn under 2018
Bor:Uppvuxen i Visby. Sedan några år tillbaka bor Daniel på en hästgård på södra Gotland.
Fritidsintressen:Gillar att bygga och snickra. Just nu renoverar han köket hemma på gården.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!