Ledare: Almedalsveckan fyller en viktig funktion för alla

Välkommen tillbaka från semestern. Hoppas att ni alla har haft det bra och är tillbaka med massor av energi, för nu är det dags att köra igång med rutinerna igen. Jag hoppas också att batterierna är laddade inför höstens inspirerande arbete där det finns mycket att se fram emot, inte minst ordförandekonferensen längre fram i höst. I år var det andra året som jag i egenskap av ordförande för förbundet deltog i Almedalsveckan. Jag är väldigt nöjd med seminariet med temat ”Lägre ingångslöner leder till ökad sysselsättning” som förbundet arrangerade.

Samma dag pratade Centerpartiet om ”Enkla jobb, motverkande av utanförskap”, vilket gav god draghjälp till vårt seminarium. Tänkvärt är att Sverige i dag har lägst andel enkla jobb i hela EU. Detta kan vara en av orsakerna till den sociala och regionala klyvning som vi ser öka i samhället, trots god konjunktur. Det är troligtvis också en förklaring till alla bilbränder, brandbomber och det kaos som har rått i utanförskapsområden runt om i Sverige under den senaste tiden. Vilket i sig är ett tydligt uttryck för den misslyckade förortspolitik och jobbpolitik som bedrivs.

För att bryta utanförskapet och känslan av marginalisering krävs det nu snabba åtgärder, som exempelvis arbete och vettig sysselsättning till alla. Det gäller också att skapa fler och bra mötesplatser där människor kan träffas och umgås utan hänsyn till klasstillhörighet, religionstillhörighet, kulturell bakgrund och etnicitet.

För att bryta utanförskapet och känslan av marginalisering krävs det nu snabba åtgärder, som exempelvis arbete och vettig sysselsättning till alla. Det gäller också att skapa fler och bra mötesplatser där människor kan träffas och umgås utan hänsyn till klasstillhörighet, religionstillhörighet, kulturell bakgrund och etnicitet.
En del av lösningen är att skapa förutsättningar för enkla jobb som går att ta även om man har brister i utbildning eller svenskkunskaper. Dessvärre utgör höga ingångslöner, höga skattekilar och få enkla jobb svåra hinder för våra unga och de många nyanlända som nu ska etablera sig på arbetsmarknaden. Byggbranschen lider av akut resursbrist för att klara den ökade byggtakten fram till 2025. Här finns det stora möjligheter för unga och nyanlända att etablera sig, om trösklarna för obeprövade personer sänks.

Att dessa faktiska omständigheter skulle utgöra hinder för att anställa obeprövade personer förnekade Byggnads representant på seminariet starkt, vilket var föga förvånande. Våra politiker och vår motpart borde i stället omedelbart sätta sig ner och fundera på följande frågor:
• Vad är samhället redo att betala för att rädda människor från utanförskap?
• Vad kostar det att låta bli?

Ett livslångt utanförskap som startar redan i ungdomen kostar samhället och individen stora summor pengar och det går inte att värdera mänskligt lidande i pengar. Låt oss därför i stället tillsammans skapa förutsättningar för företag som vill ta ett socialt samhällsansvar mot utanförskapet. Fler enkla jobb med lägre ingångslöner och lägre arbetskraftskostnader kommer att öppna upp för personer som är nya på arbetsmarknaden och på sikt skapa ett mer inkluderande samhälle där fler är med och bidrar till vår välfärd.

Inte minst kommer fler arbetsgivare våga ta risken att anställa obeprövade personer och fler får chansen att lära på jobbet med känslan av att vara behövd. Jag är övertygad om att innerst inne vill alla göra rätt för sig. Får man inte den möjligheten så kommer problemet bara att bli större för samhället. Så nu gäller för politikerna och vår motpart att jobba med dessa utmaningar och våga göra skillnad inte minst i kommande avtalsrörelse. För klyvningen i samhället går mellan dem som har jobb och dem som är utan.
Sammanfattningsvis tycker jag att Almedalsveckan fyller en viktig funktion för alla organisationer och så även för vårt förbund. Förutom medverkan vid seminarier knyts också viktiga kontakter genom de spontana möten som sker på Visbys backiga kullerstensgator.

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.se

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*