Ledare: Det våras i Sverige

Våren har anlänt, åtminstone i stora delar av landet, och det börjar bli dags att ställa undan snöskyfflar och andra vinterverktyg. Men tänk på att säkerhetsutrustningen inte ska med in i förrådet, den ska användas där så krävs.
Att tänka på säkerheten gäller inte bara när du är uppe på ett tak utan även när du kör bil eller – inte minst – när du jobbar i verkstaden. För annars kan olyckan lätt vara framme, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Inte bara på ett fysiskt och personlig plan utan även ditt företag riskerar att gå omkull. För oss kan en skadad hand innebära slutet på karriären, firman och försörjningen.
På sidan 21 kan du läsa om Bo Sjöström som för två år sedan fick högerhanden i kläm i knäckmaskinen på sin verkstad. Tummen och pekfingret krossades och Bo blev borta från plåtslageriet i månader. Men tack vare Entreprenörföretagens sjukavbrottsförsäkring löste sig allt för Bo, så jag vill därmed uppmana er att se över er försäkringslösning. Det är guld värt att vara rätt försäkrad om olyckan skulle vara framme.

Den senaste tiden har man i flera tidningar tagit upp det faktum att det byggs på tok för få bostäder i landet. Under de senaste tio åren har Sverige byggt hälften så många bostäder per tusen invånare jämfört med snittet för övriga nordiska länder. En väldigt tråkig utveckling både för de företag i byggbranschen som skulle kunna få fler arbetstillfällen om en satsning på bostadsbyggen gjordes, men tråkigt också för våra barn som nu kommer att få fortsatt svårt att hitta en bostad när de är dags att flytta hemifrån.

”Personligen anser jag att vi dels behöver bygga nytt, men att vi också måste rusta upp och energieffektivisera de bostäder som byggdes under miljonprogrammet. Och vi måste göra det nu!”

Tyvärr är det svårt att veta vem eller vilka som vi bör uppvakta med krav på en nysatsning på bostadsbyggen, eftersom alla parter skyller på varandra. Politikerna vill lägga skulden på byggjättarna som gör miljardvinster men som ändå inte vill satsa på nya bostadsområden. Byggjättarna vill i sin tur att politikerna lägger in statliga stöd och ekonomiska morötter, för att få fart på bostadsbyggandet.
För personligen anser jag att vi dels behöver bygga nytt, men att vi också måste rusta upp och energieffektivisera de bostäder som byggdes under miljonprogrammet. Och vi måste göra det nu! Så det ska bli intressant att se vilket politiskt parti som sätter upp det på agendan inför riksdagsvalet 2014.

På tal om vår och ljusare tider, så har vi mycket att se fram emot de kommande månaderna. I skrivandets stund är det snart dags för Nordbygg-mässan i Stockholm där Stålbyggnadsinstitutet och Entreprenörföretagen finns med i en gemensam monter i Materialverksta’n. På entrétorget står också det vackra caféet Gruvan som vann första pris i tävlingen Nya ögon på STÅL. På sidan 30 och 31 hittar ni en kort artikel om Nordbygg och i nästa nummer kommer ett längre reportage om de nyheter som presenterades på Nordens största byggmässa.
Sedan hoppas jag att ni även har noterat att årets förbundskongress går av stapeln i Visby den 25 maj och att SM för unga plåtslagare arrangeras i Malmö 31 maj.

Ha det bra i vårsolen!

Per Andersson
förbundsordförande i PLR,
Ström & Andersson Plåtslageri AB, Skövde
email: strom.andersson@telia.com

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*