Ledare: Ett nytt styrelseår har börjat med ett nytt namn på förbundet

Först och främst vill jag tacka för en bra kongress i Göteborg. Inte minst för det enhälliga historiska beslutet att byta namn på vårt förbund till Plåt & Ventföretagen. I 116 år har vi hjälpt våra medlemmar till en bättre framtid genom att skapa medlemsnytta. Världen har förändrats och vi med den. Men behovet av ett ansvarsfullt förbund är minst lika stort idag som i början av 1900-talet när förbundet bildades.

Kongressen i Göteborg präglades också av bra och spännande diskussioner. Hos oss är inte besluten fattade på förhand. Våra kongresser är på riktigt där varje beslut tas på allvar. För mig är det medlemsdemokrati i praktiken där ansvarsfulla kongressombud diskuterar och debatterar. Därefter fattar vi beslut som vi genomför tillsammans med syfte att underlätta våra medlemmars vardag.

Jag vill tacka all vår personal, det är ett enormt slit i ett kongressarbete för väldigt, väldigt många och ni utförde det med fantastisk bravur. Även ett stort tack riktas till Mats Jonaeson för sin tid som ledamot i förbundsstyrelsen.

Nu är det nytt styrelseår och vi välkomnar Torbjörn Winther som ny styrelsemedlem. Vi i förbundstyrelsen tackar för förtroendet och ser fram emot att ta tag i årets uppgifter!

I början av juni, närmare bestämt den 2–5 juni, var det dags för möte i Nordisk Ventilations- og Blikkenslagermesterforbund denna gång var mötet förlagt till Reykjavik på Island. Dessa sammankomster är alltid intressanta och inspirerande. Jag och vår förbundsdirektör Johan Lindström hade förmånen att vara med på den isländska kongressen där det var påfallande att man inte kommit lika långt som vi gjort med generationsväxlingen på kongressombud. Det mest kontoversiella denna gång var när våra danska kollegor berättade att man på sin generalförsamling (kongress) i maj gjort ändringar i TEKNIQ:s struktur. Under parollen ”tätt på medlemmarna” har man valt att avskaffa sin generalförsamling. Istället har det införts ett nytt revisions- och kontrollutskott för granskning av föreningens förvaltning. Val till styrelse och röstningar kommer att ske genom elektronisk omröstning. Förhoppningen är att det ska att bli enklare och snabbare att delta i val och omröstningar. På så sätt hoppas man öka medlemmarnas deltagande i valet av styrelseledamöter och andra väsentliga beslut i associationen. Det ska bli intressant att följa utvecklingen av våra danska kollegors digitala kongresser.

Nu när sommaren äntligen är här och vi kan börja räkna ner dagarna inför kommande ledighet vill jag avslutningsvis önska alla våra medlemmar och personal en skön sommar med varmt och soligt väder. Tack för ett gott samarbete under våren. Nu laddar vi upp batterierna under sommaren för att komma tillbaka med massor av energi till förbundsarbetet i höst!

En skön och välförtjänt sommarledighet önskar förbundsstyrelsen er alla!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.se

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*