Ledare: Framtidens hot mot företagande i byggbranschen?

Jag läste häromdagen en artikel som handlade om att 3D-skrivare är på väg ut på byggarbetsplatserna. Tydligen finns det redan i dag enorma hus som byggts med tekniken och i framtiden kan skrivarna bli en vanlig syn på byggplatsen. Inom byggsektorn används tekniken i nuläget främst då arkitekter skriver ut små modellhus inför ett projekt.

Det kinesiska företaget WinSun Decoration Design Engineering är en av de aktörer som lyckats skriva ut ett helt hus. På 24 timmar skapades ett hus med en boyta på 200 kvadratmeter med en skrivare som vägde 120 ton. Bolaget har också tillverkat ett femvåningshus, men då skrevs delarna ut separat och monterades ihop på byggarbetsplatsen. Historiskt är vi inom byggbranschen som bekant en smula konservativa. Vi gör i princip allt på samma sätt som vi gjort i hundratals år. Några byggarbetare river, sedan läggs en grund, väggar kommer upp och så vidare. Och om priset är ens bara tio procent högre än vanligt tvekar kunden.
Nu är revolutionen med 3D-printade bostäder med andra ord på god väg! Frågan är bara hur länge det kommer att dröja tills det verkligen utgör ett hot eller en möjlighet för byggbranschen och vilka ”nya” byggregler som kommer att gälla.

Vad är entreprenörskatten eller de så kallade 3:12-reglerna? Förklaringen till namnet är att reglerna tidigare fanns i 3 kap. 12 § i den gamla lagen om statlig inkomstskatt. Syftet med reglerna är att förhindra att småföretagare som arbetar i sina egna företag beskattas mer förmånligt än de som är vanliga anställda. Det medför att svenska småföretag beskattas högre än stora företag. Det har blivit en så kallad ”entreprenörsskatt” då den siktar in sig på själva företagandet.
Enkelt uttryckt begränsar 3:12-reglerna hur mycket en egenföretagare kan ta ut i form av kapitalinkomster. Nu vill regeringen eller snarare S försämra möjligheterna för företagare att ta ut kapitalvinster ur sina företag vilket väntas ge statskassan ytterligare fem miljarder kronor. Miljöpartiet verkar glädjande nog inte lika intresserade av entreprenörsskatten.

Att bli egenföretagare är ett väsentligt större steg att ta än regeringen tycks tro. Det är inte bara att säga upp sig från sin anställning och registrera in en firma, skaffa F-skattsedel och köra på och när året är slut gör man en s k inkomstomvandling och får lägre beskattning. Nej, det handlar om att skaffa kunder till en ”tjänst/produkt” som man aldrig i förväg vet om den är säljbar. Den första tiden som nystartad entreprenör har man oftast ”brist på kapital”. Väljer man att starta ett aktiebolag kan man dessutom som företrädare för aktiebolaget under vissa förutsättningar göras personligt ansvarig för bolagets förpliktelser enligt vissa regler i ABL. Dessa regler är tillämpliga på alla skulder, inklusive skatteskulder. I värsta fall kan resultatet om man inte lyckas med sitt företagande bli än värre än arbetslöshet – det kan bli ekonomisk katastrof och arbetslöshet.

Som jag skrivit om så många gånger tidigare är det inte i de stora börsbolagen eller i de statliga verken som majoriteten av alla arbetstillfällen skapas. Det är hos oss Sveriges små företagare som fyra av fem jobb skapas. Ska man verkligen göra det dyrare och krångligare för alla dessa jobbskapare? Ja, det verkar inte bättre än så.
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill höja fåmansbolagsägarnas kapitalskatt med 25 procent på ett bräde och vill dessutom öka lönekravet för att få ta ur kapitalvinster ur det egna bolaget, från 47 000 till 74 000 kronor i en del fall. Hur många egenföretagare har så höga löner? Det korta svaret är väl de personer som S främst vill hindra från att skatteplanera: advokater, styrelseproffs, fondförvaltare, mäklare med flera som verkar i särskilt lukrativa branscher. Med de nya reglerna skulle en småföretagare behöva höja sin egen lön avsevärt. Detta istället för att investera i företaget genom att exempelvis anställa en medarbetare till. Nej, min uppmaning till regeringen är tänk om och tänk rätt. Gör det enklare och inte krångligare. När fler får jobb så kommer skattepengarna som ett brev på posten och blir till gagn för oss alla.

Vi behöver ha ”morötter” för att driftiga människor ska våga ta risker och skapa jobb såväl som tillväxt. Nu till något helt annat! Stort grattis till medlemsföretaget Plåt Lars AB som är ett av Sveriges första byggnadsplåtslagerier som blivit godkänt och auktoriserat för byggnadsplåtslageri.

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.com

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*