Ledare: Kungligt besök på Yrkes-SM i Malmö

I år är det Yrkesutbildningens år i Sverige. En unik satsning och en kraftsamling på Svensk yrkesutbildning. Initiativtagare till WorldSkills Sweden är Svenskt Näringsliv, LO och utbildningsdepartementet med regeringen i spetsen som har beslutat att satsa extra resurser på att prioritera och lyfta den Svenska yrkesutbildningen för att möta arbetsmarknadens efterfrågan på yrkesutbildad arbetskraft.

En väg att göra detta är att öka attraktionskraften på yrkesutbildning genom en ökad satsning på olika åtgärdsprogram som kommunicerar bilden av vad modern yrkesutbildning betyder. Dels för samhället men framför allt för de ungdomar som står i beredskap att välja utbildningsinriktning.

Att välja en yrkesutbildning är ett smart val för möjlighet till ett första jobb, till en karriär i branschen, möjligheten att plugga vidare eller att arbeta utomlands. Kanske till och med för möjlighet att starta ett eget företag.

Ska vi lyckas med en modern yrkesutbildning står vi bland annat inför följande utmaningar:

•    Höja kvaliteten i yrkesutbildningen: genom att stärka yrkeslärare i sin yrkesroll, förnya pedagogiken, mäta kvalitet, förbättra samarbetet mellan skola och arbetsplatsförlagt lärande.
•    Förbättra kunskapen om yrken och kompetensbehov i framtiden: genom att förmedla spännande bilder av yrkesutbildningens möjligheter i ett längre perspektiv. Skapa fler mötesplatser för elever i grundskolan att ”prova-på” olika yrken i sin närmiljö.
•    Ändra attityden till yrkesutbildning: detta är en konsekvens av förbättrad kvalitet i utbildningen, synliggörande av yrkesutbildningens möjligheter, många goda och engagerade ambassadörer och föredömen samt ett aktivt och synligt utvecklingsarbete.
•    Kunskapsinsamling inom området yrkesutbildning: genom att identifiera framtida yrkeskompetenser, pröva former för att utveckla den vardagliga pedagogiken i lärarrollen, utvärdera och vägleda arbetsplatsförlagt lärande.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset för yrkesutbildningar inom ett flertal områden såsom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Evenemanget arrangeras vartannat år och i år gick det av stapeln i Malmö den 11-13 maj.
Genom tävlingar och uppvisningar tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkes-skickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett drygt 30-tal yrken. Skolor och allmänhet erbjuds att besöka arrangemanget för att få möjlighet att titta, fråga och själva få pröva på.

Jag hade förmånen att uppleva Yrkes-SM på plats under torsdagen och fredagen och det gick inte att motstå den enorma energi och skapar glädje som fanns hos det tävlande. Min uppfattning är att det här måste upplevas på plats och det borde vara obligatoriskt för alla studievägledare att besöka tävlingarna. Vilken kompetensutbildning och vilket fantastiskt evenemang detta är.

På finaldagen fredagen den 13 maj fick Yrkes-SM kungligt besök. Sex olika yrken var uttagna till att få besök av kungen och först ut var vårt yrke. Det var en stor ära att få berätta om vår bransch och om vårt stolta framtidsyrke med tusenåriga anor för kungen och hans entourage. Kungen visade stort intresse för vårt yrke och inte minst var han mycket intresserad av de tävlande och deras tävlingsuppgifter, som i år gick ut på att tillverka en ventilationshuv för betongtegeltak men också på att uppvisa god kundkontakt eftersom den krävande kunden ”Pastor Jansson” var på plats. Så förutom att leverera en korrekt tillverkad produkt gällde det att också uppvisa en gott bemötande av kunden.

Den som klarade uppgiften bäst var Erik Teuchler från Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista som genomförde sitt finaluppdrag med noggrannhet och finess. Det gav honom segern i SM för unga plåtslagare 2016. Det var en stor ära att få vara prisutdelare på årets yrkes-SM
och få uppleva tävlingen på plats som i år besöktes av ca 22 000 personer.

Missade du Yrkes-SM så ta chansen när WorldSkills Sweden är värdnation för Yrkes-EM, EuroSkills den 1-3 december i Göteborg i år.

Vi ses på kongressen!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.se

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*