Ledare: Med fullt fokus på medlemsnyttan!

De flesta har nu kommit tillbaka efter semestern och jag hoppas att den, trots vädret här hemma, varit god, avkopplande och bra på alla sätt och vis!

Förbundet har inte legat på latsidan under sommaren utan vi har varit igång en hel del bland annat genom medverkan i Almedalen. Dessvärre fick jag själv i sista stund ställa in min medverkan i Almedalen på grund av sjukdom. Stort tack till Stefan Gardell som förtjänstfullt och med kort varsel hoppade in i mitt ställe. Nu är det åter dags för oss alla att komma in i arbetstempot igen med allt vad det innebär. Vi står inför en spännande höst med intressanta utmaningar såsom exempelvis upptakten till Avtal16 vilket vi kommer att prata mer om under hösten, bland annat på ordförandekonferensen den 22 och 23 oktober.

Något man redan nu kan fundera över inför Avtal16 är hur facken ska hantera regeringens löfte om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten av alla EU-länder till 2020. Målet är naturligtvis ambitiöst och bra men omöjligt att nå när regeringen under sin första tid vid makten valt en helt annan väg och tagit fram en rad jobbskaparfientliga förslag som gör det dyrare att anställa och driva företag. Samtidigt har facken valt parollen att Sveriges framtida välstånd skapas genom ökad konsumtion som bygger på höga löneökningar.

För att skapa utrymme för löneökningar måste först företagens villkor och konkurrenskraft förbättras så att vi får fart på produktionen och samhällsekonomin. Det måste bli lättare att anställa men också lättare att få ett jobb. Dessvärre har konkurrenskraften under de senaste åren försämrats på grund av att lönerna höjts med mer än vad produktiviteten och inflation gett förutsättningar för. För att Sverige åter ska bli framgångsrikt bör fokus istället ligga på hur konkurrenskraften för jobbskaparna förbättras. Som ni alla säkert har upplevt är det väldigt svårt att få förskottsbetalt av våra beställare om man inte har levererat någonting. Facken tycks tro att konsumtion som inte bygger på att man arbetat ihop till den är nyckeln till framgång för Sverige. Detta är en otroligt blåögd hållning och kostsamt för vår välfärd.

Beklagligt nog står många människor utanför arbetsmarkanden. Det beror troligtvis inte på att de saknar förmågan eller viljan att jobba. För de flesta är anledningen snarare att de saknar den erfarenhet eller utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden. Vilket även Stefan Löfven konstaterade i sitt sommartal i Vasaparken. Men våra politiker använder ständigt svepande ord om ”höga trösklar” på arbetsmarknaden i stället för att öppna upp för de enkla ”vardagsjobben” och prata om lägre ingångslöner och en flexiblare arbetsmarknad.

Att de enklare jobben nästan försvunnit beror i huvudsak på att de har blivit alldeles för dyra att utföra. Höga arbetskraftskostnader gör att vi företagare tvingas ta bort allt som inte är kostnadseffektivt eller produktivt. Alternativet för privatpersoner är att göra jobbet själv eller att vända sig till den ”svarta marknaden”. I denna allvarliga situation måste även facken ta sitt samhällsansvar. Lägre ingångslöner, en flexibel och öppen arbetsmarknad är naturligtvis ingen mirakelkur men de skulle göra jobbsökarlivet lättare för många som aldrig haft ett riktigt jobb.

Om Sverige ska kunna öka sin konkurrenskraft och närma sig den lägsta arbetslösheten av alla EU-länder finns det enligt min uppfattning bara en väg för att nå målet och det är att öppna upp arbetsmarknaden för fler enkla jobb samtidigt som villkoren för jobbskaparna förbättras så att produktiviteten ökar och skapar resurser för vår välfärd.

Nu lämnar vi sommaren bakom oss och blickar framåt och fortsätter hösten på samma sätt som vi avslutade våren och det är med fullt fokus på medlemsnyttan!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Entreprenörföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddep

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*