Ledare: Nu måste vi lyfta blicken och ta vara på de nya möjligheterna

Det fanns en spänd förväntan i luften på valdagskvällen när jag slog mig ner i soffan framför tv:n för att följa valvakan. Efter veckor av glödande kampanj hade svenska folket sagt sitt. Vad skulle svaret bli?

Jo, vi fick ett valresultat som saknar en politik. Det är en helt unik situation som skapar osäkerhet för företag, hushåll och finansmarknaderna. Det jag är säker på, när jag lägger mig strax efter midnatt, är att det redan har hunnit bli måndagen den 15 september och att jag, tillsammans med övriga svenskar, kommer att vakna upp till ett nytt politiskt landskap.

Precis innan jag somnar kommer jag att tänka på Galenskaparna och After Shaves gamla slagdänga ”Grisen i säcken” och konstaterar att nu har svenskarna ”köpt grisen i säcken”. Folket har sagt sitt, men ingen vet vad det resulterar i och det oroar mig. Det är hög tid för en ekonomisk programförklaring från den nya majoriteten.

Om den nya rödgröna regering börjar riva upp reformerna från de åtta gångna åren och allianspartierna satsar all sin kraft på att stoppa minsta kommatecken, eller det omvända, får vi fyra år som kommer att missgynna landet. Troligen ökar då politikerföraktet och det internationella förtroendet för Sverige minskar.
Om vi däremot får en regering som inte ägnar sig åt återställande utan istället tar sig an viktiga framtidsfrågor som bostadspolitiken, infrastukturen, konkurrenskraftiga skatter, migrationen, arbetsmarknadens förmåga att inkludera nya personer, ekonomins konkurrenskraft, miljö och utbildningssystemet och som söker breda överenskommelser där sådana är önskvärda, kan det bli bra oavsett nyans på regeringen.

Valet är över och vi har ett resultat så nu gäller det för den nya statsministerkandidaten Stefan Löfven att se till landets bästa och till hela väljarkåren. För oss i förbundet gäller det nu att tillsammans med övriga förbund i byggsektorn och i Svenskt Näringsliv bygga relationer med våra nya beslutsfattare. Detta för att på bästa sätt kunna driva de frågor som är viktiga för våra medlemsföretag så som exempelvis stabila grundförutsättningar där vi land annat behöver en bättre fungerande infrastruktur med både pålitliga transporter, ökat bostadsbyggande och en säker och konkurrenskraftig energiförsörjning. Framförallt måste regelkrånglet minska för oss företagare.

Jag påminner också om ordförandekonferensen den 9 och 10 oktober. För att denna skall bli lyckad är det viktigt att alla lokalföreningar ute i landet behandlat frågorna om namnbyte på förbundet samt sammanslagning av lokalföreningar så att vi kan bli färre och större.

Nu gäller det att vi inte klamrar oss fast vid det gamla och trygga som vi bäst känner till utan förbereder oss genom att lyfta blicken inför morgondagen och tar till vara på de nya möjligheterna som vi tillsammans skapar genom att vara aktiva och påverka vår omvärld. Det är bara så vi kan skapa bättre förutsättningar för morgondagens arbetskraft och vårt gemensamma välfärdssamhälle!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2

Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i PLR,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.com

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*