Ledare: Ny energi inför en spännande höst!

Hoppas ni har haft tid för semester och hunnit njuta av den underbara sommaren? Även om vi bara har kommit en bit in i augusti börjar skrivbordet så sakteliga återigen att fyllas. Vi kliar oss i huvudet över glömda lösenord och inloggningar, vi funderar över vad vi egentligen menar med post-it-lapparna som sitter kvar på datorn. Sunda tecken på att vi har lyckats släppa jobbet och varit lediga. Precis som det ska vara!

Den 14 september skall vi bestämma Sveriges framtid genom att rösta i ”supervalet”. Det gäller att rösta  för en politik som ger ökat bostadsbyggande och en fungerande bostadsmarknad men framförallt
bra förutsättningar för företagande och jobbskapande.

Årets Almedalsvecka var den första någonsin för min del.  Jag var naturligtvis nyfiken på att se vad vårt förbund kan få ut av att synas och aktivt delta i, men även hålla egna seminarier under veckan för att skapa medlemsnytta. Jag imponerades över den otroliga blandningen av människor och all kunskap som fanns representerad. En av de stora fördelarna med Almedalen är att man kommer väldigt nära intressanta människor som man vill prata med och lobba på, enkelt uttryckt ”det var lättminglat”.

Vi som var där för att representera förbundet var aktiva under merparten av Almedalsveckan. Förbundet höll eget seminarium, deltog i och gästade andras. Vi hann också med många möten med tidigare och nya kontakter. För egen del hade jag tackat ja till att delta i en panel för Svenskt Näringsliv med temat ”Inträdesjobb och ungas sysselsättning” som grundade sig på Svenskt Näringslivs rapport ”Lägstalöner och lönespridning – vad säger forskningen?”.
Rapporten visar att Sverige har de högsta lägstalönerna inom EU och pekar på det faktum att den genomsnittliga minimilönen i de EU-länder som har lagstadgade minimilöner ligger på 41 procent av medellönen i respektive land. I Sverige ligger minimilönen på 66 procent av medellönen.
När de höga lägstalönerna kombineras med låg lönespridning skapas det en onödigt hög tröskel för unga och långtidsarbetslösa med ambition att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom finns ytterligare en faktor, facket har systematiskt slagit ut mängder vad de kallar ”skitjobb”, alltså arbeten med enklare uppgifter men som samtidigt är viktiga instegsjobb för dem utan erfarenheter från arbetsmarknaden.

Sammantaget är det en situation som bidrar till en fortsatt hög ungdomsarbetslöshet och risken finns att den situationen förvärras om oppositionens förslag att ta bort dagens system med sänkta arbetsgivaravgifter för unga blir verklighet. Genom att behålla sänkta arbetsgivaravgifter för unga har vi en möjlighet att bryta den negativa trenden. Om vi dessutom kan öka lönespridningen skapas förutsättningar för att göra en lönekarriär när man väl kommit in på arbetsmarknaden. Detta seminarium låg helt i linje med vårt eget om ”Individuella löner ger ökad lönsamhet”. Båda seminarierna var välbesökta och mycket uppskattade.

Under veckan passade jag och vår vd dessutom på att besöka medlemsföretag. Sammanfattningsvis var dagarna i Visby intensiva, inspirerande och krävande. Men framförallt oerhört lärorika för att skapa ökad medlemsnytta.

Vill redan nu påminna om ordförandekonferensen i oktober där vi bland annat skall behandla namnbyte på förbundet, sammanslagning av lokalföreningar för att bli färre och större. För att konferensen skall bli lyckad måste frågorna först diskuteras i lokalföreningarna. Min målbild är att vi ska kunna enas när vi träffas i oktober. Det kommer krävas ett hårt jobb av oss alla för att nå dit – Nu kör vi!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2

Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i PLR,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.com

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*