Ledare: Plantera ett solrosfrö i vårsolen

Under mars månad i år deltog engagerade företagare runt om i landet i olika aktiviteter som går under namnet Gilla #företagsamhet. Syftet var att politiker och allmänhet erbjöds tillfälle att träffa och samtala med lokala företagare. Tanken för aktiviteterna var att företagsamma människor med egna ord beskrev företagsamhetens roll och glädjeämnen såväl som utmaningar. Detta för att skapa en förståelse för att jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. För det är deras företag som skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Dessvärre gör politiken det svårare att driva företag och att anställa.

Det viktigaste för politiker och allmänheten är att förstå att bakom ett företag står det en företagsam person, och det är denna person som skapar jobb och välstånd. Och för att företagsamheten ska kunna växa – likt ett solrosfrö – behövs rätt förutsättningar. Det är det Gilla #företagsamhet vill förmedla. Målet är att skapa en djupare förståelse kring företagsamhetens villkor.

Symbolen för den gemensamma aktiviteten var en framtagen mugg med solrosfrö i. Dessa delades framför allt ut där mötet mellan företagare och allmänhet skedde. Mötesplatserna var främst i detaljhandel, livsmedelsbutiker och bensinstationerna som drivs av en lokal företagare.

För egen del har träffade jag allmänheten dels i samband med Ung Företagsamhets mässan på Emporia i Malmö den 9 mars men även i samband med HK Malmös match i Baltiska hallen den 12 mars. Under dessa båda dagar mötte jag personligen ett hundratal personer som jag samtalade med om vikten av bra villkor för företag och företagsamma människor i Sverige. En del personer var till en början skeptiska men efter en stunds samtal höll förvånansvärt många med om att det behövs ett bättre företagsklimat i Sverige. (Gå gärna in på Facebook och gilla: Gilla #företagsamhet).

Frågan om hur nyanlända ska integreras på arbetsmarknaden och lägstalöner har debatterats flitigt den senaste tiden. Jag tror att särskilda överenskommelser om lägre löner för unga och nyanlända behöver nås. Här är det enligt min uppfattning viktigt att man tittar på nettolönen och reduktion av skatter och arbetskraftskostnader, dvs sänkta inkomstskatter och lägre arbetsgivaravgifter. Jag hoppas därför att parterna tar sitt ansvar. Det viktiga är enligt min mening att göra det möjligt för fler att komma in på arbetsmarknaden och gå från bidragstagare till skattebetalare. Så behovet av att sluta avtal som tydligt breddar arbetsmarknaden och sänker ingångslönerna är stort för att inte säga akut. Om inte parterna tar sitt ansvar för att unga och nyanlända ska få sitt första jobb måste det kanske ske genom att politiska beslut tas.

Jag vill också passa på att flagga för att det är Yrkesutbildningens år i år. Under året kommer dessutom Plåt-SM hållas i Malmö i maj och Euroskills, som är ett europeiskt yrkesmästerskap, hållas i Göteborg i december och där kommer vårt yrke att finnas med.

Missa inte Plåttorget på Nordbygg den 5-8 april!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Entreprenörföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.se

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*