Ledare: Sverige behöver fler ägarledda företag

Snart är ännu ett händelserikt förbundsår till ända! Ett år där vi alla på ett eller annat sätt bidragit till förbundets utveckling och historia. Främst tänker jag på omorganisationen av Plåt- och Vent Forum till PVF Yrke & Utbildning med fokus på kapacitet och kompetens. Apropå kompetens hade jag förmånen att besöka EuroSkills i Göteborg, den 1 december, i samband med SME-kommitténs internat. Jag blev djupt berörd och imponerad över att se alla fantastiskt duktiga tävlande i så många olika yrken.

Totalt sett var det nära 75 000 besökare under tävlingsdagarna på EuroSkills. Dessa besökare fick se 500 tävlande i 35 olika yrken och 9 uppvisningsyrken. När jag så småningom hittade fram till montern ”Metal Roofing” där plåtslagarna tävlade blev jag enormt överraskad av hur många som provade på vårt yrke i Plåt & Ventföretagens monter genom att göra sin egen ljusstake. Nästan 800 ungdomar testade på vårt yrke under dagarna i Göteborg. Vår svenska deltagare Rickard Andersson var där igenom med sitt deltagande i tävlingen en god ambassadör för vårt yrke. Rickard vann dessvärre inga medaljer utan slutade på en hedrande sjunde plats.

Vann gjorde Frankrike före Schweiz, och bronset gick till Österrike. Men på något vis är jag övertygad om att erfarenheterna för Rickard på det personliga planet blev mycket stora och livslånga. Ett stort tack till alla inblandade som representerade vårt yrke och vår bransch i samband med Euroskills.

En sak som vår regering inte riktigt tycks förstå är att Sverige behöver fler ägarledda företag av vilka många är små det vill säga med mindre än 50 anställda. För det är i småföretagen som 4 av 5 nya jobb skapas och de ägarledda företagen flyttar sällan ut ur Sverige. Skulle Sveriges ekonomi enbart vara beroende av storföretagen så går vi en dyster framtid till mötes. Så när nu utredningen om entreprenörsskatten, eller 3:12-reglerna som de ofta kallas är klar, blir jag djupt oroad över effekterna. Resultatet av utredningen blev i korthet kraftiga regel-skärpningar och höjd skatt med nära 5 miljarder kronor. Effekterna är oroväckande för alla företagare och riskerar framtida etableringar och jobb.

Tråkigt nog ger utredningen en dyster syn på företagare. Här nämns inget om företagarens risktagande och hårda arbetsinsats eller entreprenörskapets betydelse. Istället ger man en bild av företagare som ägnar sig åt så kallad ”inkomstomvandling”. Ännu ett byråkratbegrepp där politikerna avslöjar sin ”statiska” syn på företag och företagare. Önskvärt är om vi alla hjälps åt att stoppa de nya försämringarna och i stället uppmanar regeringen till att skapa bättre villkor för entreprenörer som på sikt leder till mer pengar till staten och vår gemensamma välfärd genom ökade skatteintäkter.

Snart kommer julfriden att sänka sig över oss alla. Det är onekligen välbehövligt och välförtjänt. Njut av julledigheten med klappar, mat och dryck. Efter nyår fortsätter vårt arbete med att verka för ökad medlemsnytta!

Till sist vill jag på förbundsstyrelsens vägnar tacka Er alla för i år och önska Er en riktigt God Jul och därefter ett Gott Nytt År!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.com

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*