Ledare: Vad är värt något i en föränderlig värld?

Att vi lever i en värld som hela tiden rör sig framåt i rasande takt har säkert inte undgått någon. Men att definitionen av värde dramatiskt har förändrats under de senaste 30 åren är kanske inget man går och tänker på i sin vardag. För några år sedan köpte kinesiska Geely den svenska guldklimpen Volvo Personvagnar för cirka 1.8 miljarder dollar.

Drygt fyra år senare köpte Facebook meddelandeappen WhatsApp för 19 miljarder dollar – ett pris drygt tio gånger högre. Det ena riktiga fabriker, bilar och patenterad teknik. Det andra ett gäng programmerare i Silicon Valley och en app med enormt många användare och ännu större potential. Om man tittar på indexet S&P 500 (Standard & Poor’s 500), som består av några av världens största bolag, så utgjordes 1975 de materiella tillgångarna mer än 80 procent av marknadsvärdet av. Idag är förhållandet det omvända, det vill säga att över 80 procent av marknadsvärdet istället utgörs av immateriella tillgångar som innovationsförmåga, varumärke, kundnöjdhet och förmåga att attrahera och behålla talang.

Jag är övertygad att många av oss jobbar med att öka det immateriella värdet i sina bolag utan att tänka på det. Vad är immateriella tillgångar och hur mycket är det värt? Enkelt uttryckt är det ”Sådant som skapar högt värde men som inte går att skruva fast i fabriksgolvet.”

Det kan till exempel vara:

 • Mycket nöjda och lojala kunder som gärna rekommenderar företaget.
 • Mycket motiverade medarbetare som trivs på jobbet.
 • Ett starkt varumärke.

Dessa immateriella tillgångar brukar vara intimt förknippade med varandra. För nöjda medarbetare skapar nöjda kunder som bygger ett starkt varumärke. Precis som i barnramsan katten på råttan och råttan på repet. Kan man räkna hem investeringen i immateriella tillgångar, frågar sig många företagare? Svaret är tveklöst ja på den frågan, för immateriella tillgångar är inte längre ”immateriella” när man tittar på sista raden i resultaträkningen. Det går alltså förvånansvärt bra att sätta kronor och ören på immateriella tillgångar.

Till och med vår regering med Mikael Damberg (närings- och innovationsminister) i spetsen säger att immateriella tillgångar utgör en allt större del av företagens värde. Det vet vi med stor säkerhet. Det är därför avgörande både för de enskilda företagens och för Sveriges konkurrenskraft att våra företag har tillgång till de bästa metoderna att hantera dessa tillgångar. Därför satsar regeringen 80 miljoner kronor de närmaste åren för ett rejält kunskapslyft inom området.

Ett säkert vårtecken är inbjudningarna till årsmötena i våra lokalföreningar runt om i landet. För det börjar så småningom bli dags för styrelserna på årsmötena i vårt avlånga land att förbereda sig för kongressen, som i år går av stapeln den 11-12 maj på Quality Hotel Globe, strax söder om Stockholm.

Nytt för i år är att kongressen inleds redan på torsdagen med ”Leverantörernas afton”, där våra leverantörer bjuder på välkomstmingel och middag. Ett ypperligt tillfälle att träffa bransch-kollegor och våra leverantörer under lättsamma och festliga former. Förhoppningsvis kommer det att leda till nya samarbeten och värdefulla kontakter för framtiden.

Fredagen den 12 maj håller vi förbundskongress som är ett utmärkt tillfälle att informera sig om aktuella frågor och påverka förbundets framtid!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@loddeplat.com

1 kommentar

 1. Jonasson Kennert
  2017-05-09

  Det är viktigt med ”gräsrotsinlägg i plenum”
  Senare års kongresser har mest liknat ”verkställande utSkottet”
  Kanske lite ”kvasirim”skulle passa i sammanhanget
  Stilla flyter Helge Å
  På HK där var locket ”Å”
  Nu gäller det att jobba på
  Att stoppa skälmarnas ”tablå”
  i ”goa gubbars” comme-il-faut
  Copyright TSM

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*