Ledare: Våga ta risker för att lyckas

Jag är precis hemkommen från en otroligt inspirerande studieresa med SME-kommittén. Vi besökte San Francisco i USA. Det kändes som att hippierörelsens hemstad har vuxit upp, men fortfarande har barnasinnet i behåll. I dag blandar San Francisco det toleranta och det trendkänsliga med det livliga och det avslappnade. För tillfället slår hyrespriserna alla rekord. En etta kostar cirka 3 500 dollar i månaden. San Francisco är nu officiellt den dyraste staden i USA. Det beror främst på att det finns så mycket pengar i området. Tech-branschen anställer och lönerna är rätt okej. Men de flesta unga delar lägenhet.

Dagarna i San Francisco var fyllda med många intressanta besök under olika teman, såsom: kommunpolitik, småföretag, IT, storföretag, akademi och forskning. Det som gjorde ett otroligt starkt intryck på oss svenskar var att man ser entreprenörer, start-ups, företag och universitet som ett ekosystem där man lever tillsammans i symbios. Entreprenören är hjärtat och universiteten en självklar del i näringslivets nav. Inte minst synen på misslyckanden skiljer sig avsevärt från vårt svenska synsätt. I Silicon Valley vill väldigt få investera i ditt företag om du inte har en konkurs bakom dig. Istället lever man med attityden att allt är möjligt och att det inte är fult att misslyckas, ”it’s hard to beat a man who never gives up”. Vem du är och varifrån du kommer spelar ingen roll, det är vad du gör som betyder något. Tänkvärt är att 52 procent av de nystartade företagen i regionen runt San Francisco drivs av invandrare. Att lyssna till Peter Karlsson från Tesla var också en intressant upplevelse och snabbt stod det klart att Tesla är ett bolag med missionen att förändra världen.

”Vem du är och varifrån du kommer spelar ingen roll, det är vad du gör som betyder något.”

Vi besökte även Stanford Research Institute, SRI, som är ett oberoende forskningscentrumdär man arbetar på att lösa några av världens viktigaste problem. SRI:s forskning och innovationer har lett till att nya branscher och produkter har utvecklats, från datormusen och interaktiva datorer till medicinskt ultraljud, cancerläkemedel och mycket mer. Bland annat berättade man om utvecklingen av en ny mjuk robottyp som är som ett klädesplagg och ger människor ökad styrka. Annat som gjorde outplånliga intryck var besöken på University of California, San Francisco och Stanford University.På båda universiteten lyftes lärandet fram som otroligt viktigt och avgörande för forskning, entreprenörskap och innovationer. Men också sättet som man tar tillvara på sina ”spetstalanger” imponerade.

Jag har i tidigare ledare skrivit om digitaliseringen.Men i Silicon Valley finns knappt ordet i vokabulären, utan där är mjukvaruutvecklingen explosionsartad och det är tydligt att vi bara är i början av den digitala utvecklingen eller som de säger där: ”Just do it!” Tänk på att fallskydd handlar om att rädda liv. Vi som arbetsgivare är skyldiga enligt arbetsmiljölagen att tillhandahålla utrustning och utbildning för arbeten på höga höjder (över två meter). En bra fallskyddsutrustning kostar inte mer än ett par tusenlappar. Så se till att dina medarbetare får det skydd och den utbildning som de måste ha när de jobbar på höga höjder.

Sist men inte minst viktigt är att vi  närmar oss den fjärde vintern med ”Skotta säkert”. I dag finns det glädjande nog fler än 6 000 licensierade takskottare i hela landet och flera av landets försäkringsbolag har rapporterat att skadorna på personer, fastigheter och egendom har sjunkit rejält under de två senaste vintrarna. Men tänk på att giltighetstiden för en licens är fem år. Det innebär att samtliga licenser gäller under den kommande vintern. Nästa år kommer dock vissa av dem att gå ut och det kan därför vara en god idé att ha detta i åtanke när du planerar den framtida verksamheten. Jag ber att få avsluta med några bevingade ord från Facebooks grundare Mark Zuckerberg: ”The biggest risk is not taking any risk. In a world that’s changing really quickly, the only strategy that is guaranteed to fail is not taking risks.”

 

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Entreprenörföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@lo

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*