Ledare: Ventilera er åsikter!

Det dröjde länge, men till sist drog ändå vinterkylan in över landet och med den kom det både snö och is på våra tak. Förhoppningsvis var alla medlemsföretag förberedda på några månader med snöskottning och borttagning av is på tak. Ett ansvarsfullt jobb som kräver rätt utbildning av personal och som, inte minst, är en samhällstjänst. Men det innebär också ett stort ansvar både när det gäller säkerheten och avtalsproblematiken som uppdragen kan innebära.
Precis som tidigare år vill jag därför varna för avtal om snöskottningstjänster som innehåller mer ansvar än vad plåtslageriföretagen får betalt för. PLR rekommenderar att ni använder av ett så kallat avropsavtal, vilket innebär att det är fastighetsägaren som ska beställa snöskottningen. Mer om det kan ni läsa om på vår hemsida.
Glöm inte heller att det kan vara riktigt halt på taken, så tänk på att ta med dig din personliga skyddsutrustning och se till att använda säkra ställningar och liftar.

”Snart är den efterlängtade våren här. Den bästa tiden på året för alla med ett yrke som innebär många uppdrag utomhus.”

I skrivandets stund är det kallt och blåsigt därute, men ganska snart är den efterlängtade våren och sommaren här. Det är den bästa tiden på året för alla med ett yrke som innebär många uppdrag utomhus. Det ser jag fram emot och något som också är positivt är att intresset för att annonsera i Plåt & Vent Magasinet, trots lågkonjunkturer och finanskriser, är större än någonsin. Det är en av anledningarna till att det finns hela 52 sidor i tidningen som du just nu håller i dina händer. Det är, så vitt vi vet, det tjockaste numret i tidningens 102-åriga historia.
Under våren kommer Plåt & Vent Magasinet dessutom att få en egen hemsida och vi ska även genomföra en läsarundersökning, så att vi bland annat får reda på vad ni vill läsa mer om i tidningen.
Förhoppningsvis har ni också fått Entreprenörföretagens nyhetsbrev som vi från och med i år kommer att skicka ut till alla medlemmar en gång i månaden.

Det här numret av Plåt & Vent Magasinet kommer också att finnas med i vår monter på Nordbygg-mässan i slutet på mars. Entreprenörföretagen medverkar, precis som förra gången, med en monter i Materialverkstaden och vi kommer också att synas i det besökscafé, med namnet Gruvan, som kommer att byggas upp på Entrétorget i Stockholmsmässans foajé. Gruvan var det förslag som vann första pris i arkitekttävlingen Nya ögon på STÅL och du kan läsa mer om det på sidan 34.

Ingen har väl kunnat undgå att det är avtalstider och för ungefär en månad sedan växlade Plåtslageriernas Riksförbund och VVS Företagen yrkanden med Byggnads inför förhandlingarna om det nya kollektivavtalet för anställda i VVS Företagens respektive PLR:s medlemsföretag. Vår förbundsjurist och förhandlingschef Henrik Boman berättar mer om det på sidan 12.
För några veckor sedan inleddes också gymnasieskolornas uttagningstävlingar i SM för unga plåtslagare 2012. Finalen hålls på yrkes-SM i Malmö i slutet på maj och de sex finalisterna kommer att presenteras i nästa nummer. Men redan nu, på sidan 40, kan du läsa en intervju med Joakim Karlsson, som kom tvåa i yrkes-VM för några år sedan. I dag reser han bland annat runt och besöker de gymnasieelever som ska välja inriktning på byggprogrammet. En föreläsningsturné som är en viktig del i vår gemensamma strävan att få fler unga att välja ett yrke inom våra branscher.

Glöm nu inte att era idéer och synpunkter alltid är mycket betydelsefulla för oss och utmärkt tillfälle att ventilera era åsikter, är på årets förbundskongress som går av stapeln den 25 maj i Visby. Ni kan till exempel skriva en motion som ni sedan skickar till förbundsstyrelsen senast den 10 april. Och sedan hoppas jag att vi ses på Gotland när det har blivit grönt, skönt och varmt i vårt land.

Per Andersson
förbundsordförande i PLR,
Ström & Andersson Plåtslageri AB, Skövde
email: strom.andersson@telia.com

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*