Ledare: Vi säljer inte ett pris – vi säljer kvalitet!

Ännu ett arbetsår är strax till ända och julen står för dörren! Torsdagen den 3 december höll förbundsstyrelsen sitt decembermöte i förbundets nya lokaler med adress Kungsbroplan 1 i Stockholm. Det är härliga, ljusa lokaler med karaktär i ett utsökt vackert hus.

Jag blev nyfiken på huset och på den verksamhet som funnits där tidigare och vid en snabb efterforskning visade det sig att det anrika huset uppfördes 1886 efter ritningar av arkitekterna A & H Kumlien. Byggherre och byggmästare var A. Ankarstrand och P. Nyström.

Namnet Amanda Christensen på fasaden vittnar om den verksamhet som i fyra generationer under större delen av 1900-talet hade sin kravattfabrik i huset. Min nyfikenhet för kvinnan bakom namnet väcktes. Så jag kollade om det fanns några uppgifter om Amanda Christensen på Centrum för Näringslivshistoria och till min stora glädje fick jag fram följande uppgifter om torpardottern Amanda Christensen.

Amanda Svensson (senare gift Christensen) lämnade som 20-åring Gnesta för att ta anställning som kravattsömmerska i Gamla Stan. Men Amanda ville mer än att arbeta som sömmerska för andra. Hon såg en särskild nisch i tillverkning av slipsar och kravatter av allra högsta kvalitet och startade ett eget företag. Med gott affärssinne såg Amanda möjligheter att göra goda affärer genom att sy vackra rosetter.

1885 etablerade hon sig som egen företagare i Gamla Stan. Företaget expanderade och flyttade till större ateljéer på Gamla Brogatan. Tre avdelningar etablerades: vita rosetter, kulörta halsdukar och exklusiva halsdukar. Det visade sig att Amanda Christensen var en bra chef som tog stort socialt ansvar för sina medarbetare, vilket blev en av nycklarna till hennes framgång. Amanda Christensens företag har funnits kvar i familjen i generationer och lever kvar än i dag. Det var sonen Rudolf som 1909 flyttade verksamheten till Kungsbroplan 1.

”Tänk på att med taksäkerhet menas att man på ett säkert sätt ska kunna beträda och arbeta på tak med hjälp av fasta taksäkerhetsanordningar.”

Amanda Christensen myntade redan på 1880-talet ett begrepp: ”Vi säljer inte ett pris – vi säljer kvalitet!”. Det som Amanda gjorde i slutet på 1800-talet är lika aktuellt i dag, nämligen att visa ett gott entreprenörskap. Inte minst när det gäller att ”stärka drivkraften för integration”, med de så kallade vardagsjobben som kan ge möjligheter till dem som saknar de kunskaper och erfarenheter som ofta efterfrågas på arbetsmarknaden. Enkla uppgifter, som rimligen inte kan betalas lika högt som de jobb som kräver högre kompetens- eller kvalifikationsnivå. Men som likväl är jobb, och därmed värdefulla för Sverige.

Tänk på att med taksäkerhet menas att man på ett säkert sätt ska kunna beträda och arbeta på tak med hjälp av fasta taksäkerhetsanordningar. Det är en viktig angelägenhet för arbetsgivare, anställda och fastighetsägare och därmed också för de som projekterar för ny- och ombyggnad.

Under det gångna året har vi tillsammans åstadkommit mycket medlemsnytta, och det finns inget i övrigt att önska. Tvärtom vill jag ta tillfället i akt att peka på det gedigna arbete som vi alla i förbundet har lyckats med samt poängtera hur viktigt det är med ett fungerande samarbete för att nå gemensamma mål. Utan den goda sammanhållning och kamratanda som råder inom förbundet, skulle vi inte ha lyckats så bra!

Så till sist vill jag tacka för det här händelserika året och önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

lp13-portr_jorgen_rasmusson_010_v2Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Entreprenörföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
e-post: jorgen@lo

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*