Liv i fasaden med titanzink

_MG_9198BEn skola brann ner, en ny skulle byggas. Eftersom det var i rymdforskningsstaden Kiruna ritade MAF Arkitektkontor i Luleå en ny raketformad skola. När det kom till det avancerade plåtjobbet på fasaden lät NCC uppdraget gå till Winther Bygg i Örnsköldsvik.
– Det föregicks av lite förändringar av arkitekterna lösningar mot fönstren och det fordrade mycket tankeverksamhet på hemmaplan, berättar Torbjörn Winther, vd på Winther Bygg.
Materialet som användes var titanzink ifrån VM Zinc i kulören kulör ”Antracit”, väldigt mörk, nästan svart.
– Det skulle inte få se ut som ett schackbräde så vi tillverkade skivor i fem olika längder och pusslade ihop dem oregelbundet omlott på plats, säger Torbjörn.
Akilleshälen var förstås att få tätt i anslutningen till alla runda fönsterbågar i plast. Här förbereddes det noggrant – på verkstadsgolvet, där en provmobil arrangerades, och i datorprogrammet där skuggade områden visade var vertikala skarvar inte skulle få förekomma.
Hela arbetet simulerades på hemmaplan. Under två veckor växte underlaget växte fram.

På plats enkelfalsades plåten i mötet med fönstren och tätades med tätningsmassa. Under tre sommarmånader jobbade tio medarbetare på plats. Winther Bygg gjorde både trä- och plåtarbeten. Reglade upp väggen, från betongen och utåt, och monterade plåtarna med början från mitten och utåt båda sidorna.
– Det krävdes minutiös kontroll där skivorna skulle hakas i horisontella skarvar, det var en lösning vi själva hade kommit på, säger Torbjörn.
Jobbet flöt och tidsschemat hölls.
L1005120B– Det kunde ha blivit jättesvårt, det hade kunnat bli en katastrof. Tack vare en ordentlig arbetsberedning blev allt enkelt. Att planera väl och ha lösningarna klara innan problemen uppstår betalar sig alltid i slutändan, säger Torbjörn.
Bygget har vunnit ryktbarhet vida omkring. Som första svenska projekt publicerades det i Umicores exklusiva magasin ”Focus on zinc” som ges ut en gång per år och presenterar spektakulära objekt från hela världen. Och Raketskolan, på sin högt belägna plats, har blivit ett landmärke i Kiruna. Tilläggas kan att den är klimatdeklarerad.

Text: Ing-Cathrin Nilsson
Foto: Bosse Lind

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*