Lysande utsikter i Katrineholm

PVF Teknikcentteknikcentrumrum är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen skola och centrum för kompetensutveckling. Skolan erbjuder kompletterande utbildningar för gymnasie- och företagslärlingar från hela landet samt arbetsmarknadsutbildning. Här kan lärlingarna även avlägga yrkesexamen för att få sitt yrkesbevis eller vidareutbilda sig inom byggnadsplåtslageri eller ventilation.

På PVF Teknikcentrum utbildas redan verksamma- och blivande plåtslagare och vägen dit kan vara väldigt olika. Skolan erbjuder bland annat kompletterande utbildning för gymnasiala lärlingar och företagslärlingar. 2016 års SM-trea David Rudberg, kom till Teknikcentrum första gången under sitt andra år på gymnasiet eftersom hans lokala skola själva saknade möjligheter för inriktningen plåtslageri.

David Rudberg.

David Rudberg.

– De tre månaderna som jag skulle åka ner var jag lite skeptisk till först. Men redan efter den första veckan så hade jag fått en helt annan bild. Boendet var någonting nytt, att få bo med andra som hade liknande ambitioner och kom från olika delar av landet var även en lärdom och vi delade mycket skratt tillsammans. Utbildningen som jag i huvudsyfte var där för blev väldigt lättsam då lärarna var erfarna och var väldigt bra på att förmedla fram och förklara lösningar på alla dom olika moment som var under utbildningen.

Vad var det bästa du fick med dig från tiden på Teknikcentrum?
– I dag när jag stöter på problem ute i arbetslivet så har jag stor nytta utav det som jag fått lära mig på PVF. Även att branschens skola har en verkstadslokal som är i toppklass gjorde även att utbildningen i sig vart effektivare och roligare att göra. Nu efter studenten var det inga större bekymmer med att få jobb. Plåtslagare är ett väldigt eftertraktat yrke och redan dagarna efter studenten så skrev jag under anställningsavtal med en firma som jag tidigare har haft min praktik, säger David.

Oscar Roos.

Oscar Roos.

För företag som har anställda lärlingar som inte har föregående plåtslageriutbildning kan ett utbildningskontrakt tecknas. Under lärlingstiden skickas då lärlingen till kompletterande utbildning vid PVF Teknikcentrum i Katrineholm. Oskar Roos, från Lagan, gick en lärlingsutbildning på Teknikcentrum.

Hur kom du i kontakt med Teknikcentrum?
– Jag kom i kontakt med PVF Teknikcentrum för att gå en lärlingsutbildning. Vid det här laget har jag varit på PVF Teknikcentrum i tre månader vid tre olika omgångar och nu ska jag snart dit igen för att göra yrkesbeviset. Det roligaste med utbildningen är att få träffa och lära känna andra plåtslagare i samma ålder och höra hur olika yrket kan se ut beroende på vart man bor och jobbar i Sverige. För mig var variationen bäst, vi får göra så mycket olika saker och moment som är bra för kommande arbetsliv. Idag jobbar som plåtslagare i Ljungby på företaget, Plåtcenter, som skickade mig för att bli utbildad plåtslagare!   

Johan Rehnström.

Johan Rehnström.

Arbetsförmedlingen har arbetsmarknadsutbildningar där arbetssökande utbildas till byggnadsplåtslagare eller ventilationsmontörer på Teknikcentrum. Johan Rehnström, Katrineholm, studerade på Teknikcentrum mellan 2015/2016:

Varför gick du på Teknikcentrum?
– Jag halkade in på ett bananskal kan man säga. Jag hade just kommit tillbaka från en långtidssjukskrivning och kände att jag ville byta bransch helt. Arbetsförmedlingen undrade om jag någonsin tänkt på att bli plåtslagare, vilket jag absolut inte hade. Men efter att ha varit och hälsat på hos PVF och provat på yrket en kort period så var jag såld. Jag har aldrig kunnat föreställa mig själv inom ett hantverkaryrke, men jag får nog tänka om! Jag var på PVF i ett år och under det året så var jag ute på tre praktikvändor á 5-6 veckor.

Vad var det roligaste med utbildningen?
-Det är ju lite klyschigt men allt var roligt på ett eller annat sätt. Jag gillade verkligen upplägget på min utbildning, att jag fick både vara ute och praktisera i omgångar och varva det med att vara inne på skolan och lära sig mer. Lärarna var också otroligt roliga, jag kan inte tänka mig några bättre lärare än de som var där när jag gjorde min utbildning. Både roliga, kompetenta och ödmjuka, vilket var viktigt för mig då jag inte kunde ett dyft om plåtslageri när jag kom dit.

Text: Carina Walding
Foto: PVF

LÄS MER! Artikel om 50-årsjubilerande PVF!

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*