Lyxigt studentboende med kopparfasad

Kopparhus 2Att intresset för plåt i arkitekturen har ökat finns det fler och tydliga tecken på. Det senaste exemplet är det studentbostadshus med 13 våningar som just nu byggs åt Helsingkrona Nation i Lund. Fasaden är nämligen täckt med 33 ton vackert skinande kopparplåt. I augusti är det inflyttningsdags för 140 lyckligt lottade studenter.

I Maskinparken, i direkt anslutning till Lunds universitet, tornar det fyrtio meter höga kopparhuset upp sig. Utsidan är redan färdig men på insidan pågår fortfarande arbetet eftersom det bara är två månader kvar innan de första studenterna ska flytta in.

– Det här var ett riktigt kul uppdrag där vi fick nyttja alla kompetenser inom firman. Arbetet var också intressant och lärorikt och det gav många nya tankar när det gäller kombinationen av ny teknik och klassiskt hantverk, säger Jörgen Rasmusson, vd i Lödde Plåt. Plåtslageriföretaget som har utfört alla plåtarbeten på byggnaden.

– Totalt sett så fick vi väldigt lite utförandetid på oss, med tanke på att det var ett så pass komplicerat bygge. Men tack vare en rejäl projektstyrning och ett effektivt arbetslag så har vi lyckats hålla tidsplanen. Vi är väldigt stolta över det här projektet, fortsätter han.

Kopparhus 3

Jörgen Rasmusson tillsammans med Niklas Persson, platschef på Peab.

I huset finns det 69 lägenheter för så kallat ”kompisboende”. Vilket innebär att varje lägenhet rymmer två separata sovrum med ett gemensamt kök och vardagsrum.

Att huset skulle ha en rundad form var ett krav i bygglovet. Mattias Hedberg Ek på arkitektbyrån Fojab ritade och lyckades trots det kravet, få in 24 kanter på varje våningsplan.

– Det har varit en utmaning att få ihop. Dels för det tajta tidsschemat och dels för att byggnaden har en annorlunda design. Det är högt och det är runt men samtidigt är det lite taggigt, säger Niklas Persson, platschef på Peab.

– Husets runda form en fördel eftersom alla lägenheter får dagsljus och det blir effektivare uppvärmning, fortsätter Niklas.

Längst upp i huset finns en gemensam fest- och konferensvåning. Från den tillhörande takterrassen, 100 meter över havet, är utsikten över Lund fantastisk. Tanken är att lokalen ska gå att hyra för alla, inte bara de boende i huset. I bottenplan finns ett kollektivt studierum och en lokal för caféverksamhet.

– Vi började räkna på projektet redan två år innan byggstart, så när vi satte igång visste vi på kvadratmillimetern vad som behövdes och vad det skulle kosta, säger Sture Fredriksson från Lödde Plåt som har varit kalkylator i projektet.

Redan då fanns det en tanke på att använda fasadkassetter. Bland annat för att det skulle ge en fasad med riktigt modernt och hållbart utseende.

– Vi ville att kopparplåten skulle växla i ljust och mörkt, så vi fick plocka fram en egen variant. En helt ny profil som blev två olika bredder med olika höjdmått och 25 centimeters djup.

Alla analyser talade för att kassetterna skulle gå att montera på ett funktionellt sätt och förhålla för alla påfrestningar men för att kontrollera att de fungerade även i praktiken, så byggdes en provvägg upp mot några lastpallar.

Jörgen Rasmusson, vd i medlemsföretaget Lödde Plåt.

Jörgen Rasmusson, vd i medlemsföretaget Lödde Plåt.

– Vi gjorde ett mycket tidskrävande och noggrant förarbete och allt detta arbete var anledningen som gjorde att vi slutligen fick uppdraget. Och även under arbetets gång fick vi lösa problem i farten, så det blev många egna lösningar. Till exempel när vi skulle lösa hur kassetterna skulle reglas upp, säger Jörgen Rasmusson.

Lite drygt 33 ton kopparplåt har använts för att täcka fasaderna och all kopparplåt märktes upp med SmartDNA, vilket det sedan informerades om runt om på byggarbetsplatsen.

– Jag tror DNA-märkningen har skrämt bort tjuvarna. Så vitt jag vet har vi inte fått någon påhälsning i alla fall.

Den värdefulla kopparplåten skyddades dessutom på ett annat sätt. Nämligen genom att monteringen, och därmed även byggnadsställningen, flyttades uppifrån och ner. På så sätt kunde ingen obehörig klättra upp från marken och plocka bort och stjäla plåtkassetterna.

Under arbetet med Helsingkrona användes så kallad differerad timdebitering. Vilket kortfattat innebar att plåtarbeten hade olika timdebiteringsnivåer för arbeten i verkstaden respektive för monteringen ute på arbetsplatsen.

– För arbetet i verkstaden blev det lite mer betalt, vilket gav flera fördelar. Det gjorde inte minst att det blev lättare att debitera tillkommande arbeten. Så det är ett arbetssätt jag kan rekommendera, säger Jörgen Rasmusson.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Lars Lydig
Kopparhus 1FAKTA
Plats:  Lund
Beställare: Helsingkrona Nation
Totalentreprenad: PEAB
Arkitekt: Fojab Arkitekter
Plåtarbeten: Lödde Plåt AB
Omfattning:  69 studentlägenheter

 

 

1 kommentar