Många likheter mellan fotbollslag och företag

janne andersson_halv.jpgHallå där, Janne Andersson, IFK Norrköpings guldtränare. Kan man jämföra att leda ett fotbollslag med att leda ett företag?
– Det tycker jag absolut. Det finns många likheter. Framför allt handlar det om att skapa en miljö och en vardagskultur som ger människor möjligheten att trivas och utvecklas. Alla vill naturligtvis omge sig med kollegor som bidrar och som ger energi. Lyckas man skapa ett sådant ”lag” med många som drar åt samma håll så är det också lättare för nya, spelare eller anställda, att fostras i den miljön. Har du däremot en arbetsplats där det förekommer till exempel egoism och pennalism och så är risken stor att det beteendet smittar av sig.

Hur gör man för att skapa en positiv miljö?
– För mig är det viktigt att vara tydlig med vilka värderingar vi har i klubben. Hur vi uppför oss mot varandra i gruppen och utåt mot andra, oavsett om det är våra supportrar, journalister, domarna eller motståndarspelarna. Vi ska visa respekt för andra och för de grundläggande regler vi kommit överens om, till exempel att vi kommer i tid till jobbet, att vi gemensamt ansvarar för vårt material och att vi har ordning och reda på vår arbetsplats. Jag, som ledare, måste också föregå med gott exempel.

Så det finns ett regelverk?
– Ja, vi har några punkter som vi inte tummar på. Däremot tror jag inte på att ha en massa regler och sedan springa runt och leka polis. Vuxna människor ska kunna ta ansvar sig själva likväl som laget gemensamt ska kunna ta ansvar för kollektivet som grupp.

Hur klarar man att upprätthålla den positiva miljön när det går emot?
– Det är klart att det går lättare när det går bra, och det gäller nog vare sig man spelar fotboll eller är plåtslagare. Jag tror att det är viktigt att prata mycket om processer och utveckling, oavsett om det går bra eller lite sämre. Har vi byggt en stark kultur så klarar vi att gå vidare med oförminskad energi även när det är lite motigt. Vi diskuterar kvaliteten på det vi gör, inte om vi lyckades vinna eller inte i senaste matchen.

Text: Niclas Kindvall
Foto: IFK Norrköping

Läs också: Våga vara chef! En intervju med ledarskapsexperten Malin Trossing.

 

 

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*