Mångfacetterat medlemsföretag i Västmanland

Så länge det finns herrgårdar i Bergslagen kommer Skinnskattebergs Plåtslageri att ha jobb med nyläggningar av tak och diverse underhållsåtgärder. Att lägga tak på en herrgård är ett hantverksmässigt finlir, vilket tilltalar ägaren och vd:n Tony Parkatti, som för övrigt verkar vara en kontrollfreak.

Reino Parkatti startade Skinnskattebergs Plåtslageri i mitten av 1980-talet och drev företaget fram till 2007 när sonen Tony tog över. Då hade Tony Parkatti jobbat som anställd ända sedan han gick ut gymnasiets byggnadsplåtslageriutbildning 1989.
I dag har företaget sex anställda inklusive Tony själv och omsätter 7–8 miljoner kronor. Vi besöker företaget bara några dagar innan en större flytt ska genomföras. Plåtslageriverkstaden ska flyttas till en lokal som hittills har använts för svets och smide. Därmed får plåtslageriet en större golvyta, samtidigt som svets och smide får högre i tak och tillgång till travers när man flyttar in i den tidigare plåtslageriverkstaden.
Skinnskattebergs Plåtslageri gör mycket jobb åt sågverksindustrin, bland annat i form av så kallade flaps. Det är plåtar som styr lufttillflödet in till sågverkens virkestorkar. Dessutom har man de två senast anställda fast stationerade på Setras sågverk i Skinnskatteberg. Tony Parkatti fick för övrigt tag på dem via facebook.
– Det är så man söker folk numera, att gå via arbetsförmedlingen är lönlöst. Jag sökte efter industrimekaniker eftersom jobbet består i underhållsarbete, och fick tag på två svetsare. De jobbar bara på helgnätter eftersom produktionen i sågverket måste stå stilla. Sedan är de lediga hela veckorna. För Setra innebär den här lösningen att de slipper anställa själva, dessutom till så väldigt obekväma arbetstider.

Om herrgårdstaken är att betrakta som finlir så är det här mer åt grovlirshållet. Det är spånutsugningen på Setras sågverk i Skinnskatteberg som görs om. Skruvar ihop de grova rören på bilden gör Dennis Andersson.

Gott om herrgårdar
För tillfället har Skinnskattebergs Plåtslageri även ett ventilationsjobb på sågverket. Det handlar om installation av en spånsug för att åstadkomma ett bättre klimat inne i lokalerna.
– Vi gör om spånutsugningen. Dessutom såg jag att det gick att spara 30 meter rör genom att dra rören på ett annat sätt. Eftersom det är grova rör, 450 millimeter, så blir det mycket bättre sug när man kan korta ner rörsträckan så mycket.
Det är gott om herrgårdar i Bergslagen och därmed också om gamla plåttak som måste bytas med jämna mellanrum utan att alltför mycket våld begås på byggnadskulturella värden. I centrala Skinnskatteberg är Statens Lantbruksuniversitet (SLU) hyresgäst i den gamla herrgårdens lokaler. Här har Tony Parkatti haft ett flertal takjobb genom åren och har nu goda förhoppningar om att inom kort få ytterligare ett.
– Vi har lämnat en offert på att byta tak på en flygel till herrgården, vilket är ett stort jobb. Det ska se ut precis som det alltid har gjort, vi får inte ändra någonting.

På Bernshammars herrgård har Skinnskattebergs Plåtslageri lagt ett nytt tak i form glaserat tegel och tillhörande plåtjobb.

Imponerande bredd
På Karmansbo herrgård har Skinnskattebergs Plåtslageri ombesörjt byte av takplåt på en gammal smedja. Där var man emellertid tvungna att acceptera ett litet stilbrott eftersom det inte gick att få tag på samma typ av galvaniserad plåt som låg där sedan tidigare på en del av byggnaden.
Ytterligare ett lite speciellt herrgårdsjobb hade Tony Parkatti på Bernshammars herrgård. Där byttes det ursprungliga taket ut mot glaserat tegel.
Den relativa litenheten till trots har Skinnskattebergs Plåtslageri en imponerande bredd på verksamheten. En viktig kund är den stora tillverkaren av ventilationsprodukter, Systemair, med cirka 5 500 anställda i hela världen och huvudkontoret i Skinnskatteberg.
– Systemair har ett laboratorium där man testar sina produkter innan de lanseras. I det sammanhanget brukar vi få beställningar på övergångar och andra prylar som de behöver men som inte finns att köpa på marknaden.
På frågan om han har normallängd på sina arbetsdagar svarar Tony Parkatti ärligt att han försöker, men att det ändå alltför ofta blir jobb även fredagskvällar, lördagar och söndagar. Och när han kommer hem på kvällen blir det ofta jobb med bokföring eller fakturering.

Tony Parkatti har ett behov av att ha fullständig egenkontroll på siffrorna.

Kan du inte lägga ut det jobbet?
– Det känns som att jag ändå måste göra jobbet om jag lägger ut det. Det finns säkert något smart system som jag skulle kunna använda mig av, men nu råkar jag vara sådan att jag vill ha koll på allting själv. Därför börjar vi varje arbetsdag med att jag skriver in vad alla gjorde dagen innan, och vilka grejer man gjorde av med. Stenåldersmässigt tycker säkert många, men för mig fungerar det bra.

Vad tycker din familj om att du jobbar så mycket?
– Jag brukar fråga min 16-årige son om inte han också ska bli plåtslagare. Nej, då är man ju aldrig ledig, får jag till svar.
På väg tillbaka till plåtslageriet efter en rundtur bland bygdens herrgårdar får Tony Parkatti ett telefonsamtal. Det är en lokal åkeriägare som behöver få ett lastbilsekipage ombyggt och anpassat för ett specifikt ändamål. Tony behöver ingen betänketid alls innan han åtar sig uppdraget.
– Vi brukar bygga om och anpassa hans fordon då och då, konstaterar Tony.
Intet uppdrag verkar vara honom främmande.

Text: & Foto: Björn Lundbeck
Publicerad: 2019-06-17
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #5.2019)

 

FAKTA
Företag: Skinnskattebergs Plåtslageri AB.
Verksamhet: Främst plåtslageri- och ventilationsarbeten men även andra närliggande uppdrag.
Antal anställda: 6 personer.
Omsättning: 7–8 miljoner kronor.
Ägare och VD: Tony Parkatti, 48 år.
Familj: Fru samt 18-årig dotter och 16-årig son.
Fritidsintressen: En djuruppsättning i form av fem ridhästar. Vidare spelar Tony ”gubbinnebandy” för motionens skull.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!