Marcus vann SM-guld

Marcus Estenberg från Lugnetgymnasiet i Falun är Sveriges bästa unga plåtslagare. Det stod klart den 26 april då SM-finalen avgjordes på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

IMG_3877_23Tävlingsuppgiften bestod av att tillverka ett så kallat överbeslag för skorsten i färgbelagd stålplåt, ett moment som är vanligt vardagsbestyr för en byggnadsplåtslagare. Efter en hel dags intensivt arbete stod det klart att Marcus Estenberg som färdigställde tävlingsuppgiften snabbast, också fick ta med sig guldmedaljen hem.

– Jag hade bestämt mig för att vinna. Jag ville slå brorsan som kom trea för några år sedan, avslöjar Marcus med glimten i ögat.
Det var tack vare Marcus snabbhet som den planen höll. Det var nämligen oerhört jämnt i toppen då endast två poäng skilde ettan och tvåan åt.
– Tävlingsuppgifterna var lika väl utförda, men Marcus lyckades göra det lite snabbare, berättar plåtslagaren tillika en av domarna, Emma Johansson.
Marcus ska avsluta sina studier under våren och därefter väntar sommarjobb på PW Plåt i Mora.
Parallellt med tävlingen pågick ett flertal aktiviteter på PVF Teknikcentrum, vilka lockade flera hundra besökare. Studie- och yrkesvägledare inledde dagen med frukost och information om skolan, yrket och utbildningsmöjligheter. Därefter kom två stora grupper med elever från årskurs 9 i regionen, vilka fick plåtslagaryrket presenterat för sig med hjälp av tävlingsmoment, klättervägg samt tillverkning av visselpipor, halsband och ljusstakar. Vid lunchtid bjöds det på grillbuffé ute på gårdsplanen och inbjudna plåtslagare strömmade till för att luncha och titta på de tävlande talangerna. För alla som inte hade möjlighet att vara på plats, men ändå ville följa finalen, sändes hela tävlingen live via nätet med hjälp av mediaelever från Duveholmsgymnasiet.


Medaljörerna i ”SM för unga plåtslagare 2013”:

1:a Marcus Estenberg, Falun – Lugnetgymnasiet, Falun
2:a Jakob Jansson, Växjö – Kungsmadskolan, Växjö
3:a Jonas Westin, Hassela – Bromangymnasiet, Hudiksvall

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*