Med New York som utsikt

Våning för våning har One World Trade Center höjt sig mot himlen. Allt tack vare stålarbetarnas långa jobbdagar – i hetta som snöstorm. Med deras insats står nu västvärldens högsta byggnad färdig.

WTC2_2581

One World Trade Center


29:e maj.
Världspressen och lyckliga biljettköpare samlas utanför den eleganta entrén på södra Manhattan. När de tittar upp på byggnaden från marken, ser fasaden ut att fortsätta i oändlighet. Glaset blänker i solstrålarna. Svägerskorna Cheryl Neighbour och Jane Parker väntar utanför 1WTC. De är några av alla de lyckliga som kommit över en biljett.

– Jag var här en månad efter terrorattentatet 2001. Att komma tillbaka nu och se platsen återuppbyggd är fantastiskt, säger Jane.

Publikens sorl lägger sig under invigningsceremonin.

– Vi vill tacka de som arbetat med att bygga detta monument. Det har krävt teamwork och hängivenhet, säger Dave Checketts, VD för företaget som driver observatoriet.

Publiken räknar ner från tio tills sidenbandet klipps med den enorma saxen. Åskådarna jublar och de första besökarna kliver genom glasdörrarna. 14 års väntan är över.

Efter terrorattacken 11 september 2001 återstod enorm förödelse på samma plats. Högarna med cement, betong och människoöden verkade aldrig ta slut. I takt med att staden repat sig, har 1WTC att tagit form.

Efter ett bombattentat 1993 och kollapsen 2001, utgörs nya WTC av stål och förstärkt betong. Byggnaden har en cementkärna, tjocka betongväggar och plattor som ska stå emot kraftig vind och jordbävningar. Det finns också ett slags stenankare, skapat för att stå emot explosioner. Även om alla eventuella skador inte kan förebyggas, har huset också senaste teknologin inom brandbekämpning samt bredare trappor så att folk enkelt kan ta sig ut. Många säger att, även om byggnaden inte är högst i världen, så kan det vara den säkraste.

3000 arbetare jobbar fortfarande dagligen på den plats på nedre Manhattan som kallas Ground Zero. Förutom 1WTC, museum och minnespoolerna, ska platsen framöver få ytterligare tre skyskrapor, ett konstcenter och en stor ny knutpunkt för kollektivtrafik.

wtc7

Dyr vy. Biljettpriset för att besöka det nyöppnade observationsdäcket är 34 dollar (ca 280 kronor).

WTC har byggts på med en våning i veckan, vilket krävt cirka 1300 arbetare på en daglig basis. En av dem är byggarbetaren Ryan Gibbs, 23 år.

När han började jobba på skyskrapan för tre år sedan skulle ytterligare 74 våningar byggas.

– Det har varit fantastiskt att få möjligheten att jobba med detta drömprojekt. Särskilt efter tragedin med tvillingtornen känns det fint att kunna göra något bra, säger han.

När attacken genomfördes gick Ryan Gibbs bara i fjärde klass, men han kände sig ändå berörd av händelsen. Särskilt eftersom  hans gammelfarbror var en av de som byggde de gamla tornen. Likadant är det för flera av hans kollegor. Många är stålarbetare i generationer och har historier om släktingar som byggt tvillingtornen. Byggnader på en plats som de nu får återställa.

”Jag har blivit ganska bortskämd. Vi pratade ofta om utsikten där uppe.”

wtc3

Stålarbetaren Ryan Gibbs (längst till vänster) och hans kollegor som har varit med och byggt One World Trade Center.

Stålarbetarna har jobbat nära sju dagar i veckan, ofta tio timmar om dagen. Ryan Gibbs berättar hur byggarbetarna börjar dagen med att åka upp i hissen, där våningarna tickar högre och högre. När de har klivit ut, redo för dagens arbetspass, har de jobbat med en vy som många bara kan drömma om. De såg över hela Manhattan, Empire State Building och Frihetsgudinnan. Hela New York och havet utanför.

– Jag har blivit ganska bortskämd. Vi pratade ofta om utsikten där uppe, säger Ryan Gibbs.

Att få byggnadens körsbär, spiran, på plats bjöd på fler utmaningar än byggarbetarna kunnat ana. Som att manövrera kranarna på höjder som de aldrig varit på. Vinden tog tag i det 124 meter höga stålspiran och det var svårt att få den på plats trots att bara decimeter återstod. När de äntligen lyckades, hurrade de och slog varandra i händerna. Byggnaden stod äntligen färdig för alla kontor och turister.

En kvarts miljon människor beräknas besöka Ground Zero varje dag. Ryan och hans kollegor har därmed byggt som en mindre stad i staden. Med kranar har de lyft balkarna på plats, för att sedan bulta och svetsa samman stålskelettet. Ett arbete som inte är utan faror.

– Det är klart att det kan vara riskabelt. Vi balanserar högt upp på balkarna även om vi har mycket säkerhet så är det läskigt. Och vädret kan försvåra mycket, säger Ryan Gibbs.

– Vid sol har det varit outhärdligt hett och på vintern frös jag nästan ihjäl.

wtc6

Fantastisk vy över Manhattan från One World Trade Center.

Enligt Ryan Gibbs är erfarenheten på 1WTC något han kommer att tänka på resten av sitt liv.

– Tänk att kunna peka och säga till sina barn att ”kolla, det har jag varit med och byggt”. Det har varit en ära. Men nu kommer jag att få betala 32 dollar som alla andra för att ta del av utsikten, säger han och skrattar.
I entrén till observatoriet på 1WTC visas intervjuer med byggarbetarna som jobbat på tornet dag och natt. Och i hissen på väg upp till observatoriet spelas en film på väggarna. Det är som att åka genom tiden och att New Yorks uppbyggnadshistoria snabbspolas utanför. Det börjar med gröna ängar, blir kullerstensgator och slutligen en skyskrapsdjungel. Många besökare tar fram sina mobiler för att filma, men det går inte att fånga 360-upplevelsen på bild.

På 102:a våningen avtäcks utsikten. Många står fängslade, vill fota och ta selfies med New York. Man kan se på flera mils avstånd i alla riktningar en sådan här dag. Solen går ner och färgar himlen i rosa samtidigt som staden tänds. Bilar och människor försvinner som prickar långt där nere. Allt syns från samma höjd där Ryan Gibbs och hans kollegor tidigare svetsat och bultat balkarna på plats.

Text & foto: Emelie Svensson

One World Trade Center (1 WTC)

 • USA:s och västvärldens högsta byggnad. Den fjärde högsta i världen.
 • 1776 fot ( 541 meter). Antalet fot är en hänvisning till året då USA skrev under sin självständighetsdeklaration.
 • 104 våningar.
 • Hissarna till observatoriet tar besökarna till 102 våningen på 47 sekunder.
 • Observatoriet är beläget på våningarna 100, 101 och 102 och ger en panoramavy över New York City. Här finns också tre olika restauranger för besökarna.
 • Arkitekt: David Childs. Har bland annat tidigare bidragit till JFK International Airports ankomsthall och Time Warner Center vid Columbus Circle.
 • Används som kontor och observationstorn.
 • Kostnad: 3.9 miljarder dollar, cirka 327 miljarder kronor.
 • Började byggas: juni 2006. Öppnade: november 2014. Öppnade för allmänheten i maj 2015.
 • Består av 45 000 ton konstruktionsstål.

 

Övriga byggnader på Ground Zero:

 • Two World Trade Center, 411 m. Färdigt: oklart.
 • Three World Trade Center, 378 m. Färdigt: 2018.
 • Four World Trade Center, 298 m. Färdigt: 2013
 • Five World Trade Center, 226 m. Färdigt: 2015
 • Seven World Trade Center, 226 meter. Färdigt: 2006
 • National September 11 Memorial & Museum. Färdigt: 2014
 • Knutpunkt för kollektivtrafik. Färdigt: 2015.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*