Modernt landshövdingehus med plåtfasad

Brf Qvillestaden på Hisingen i Göteborg har en fasad som tydligt flörtar med de klassiska landshövdingehusen i samma kvarter. Men istället för sten och trä har den nybyggda fastigheten en fasad av tegel och titanzink.

Det råder byggboom i Göteborg. Under 2018 började staden att bygga hela 5 200 nya bostäderoch 3 200 bostäder färdigställdes samma år. Det är det högsta antalet färdiga bostäder under ett enskilt år sedan miljonprogrammets dagar, enligt en rapport från fastighetskontoret i Göteborg. Ett av dessa projekt är brf Qvillestaden på Hisingen, en fastighet med 92 lägenheter som ligger i gamla arbetarkvarter, ett stenkast från stans centrum.
Brf Qvillestaden är omgiven av klassiska landshövdingehus med sina karaktäristiska fasader som består av en bottenvåning i sten och övriga våningar i trä.  Även nybyggda Brf Qvillestaden har inspirerats av landshövdingehusens arkitektur och har en bottenvåning av murat tegel. Men, till skillnad från sina föregångare, har inte de resterande våningarna träfasad, utan en fasad av sinuskorrugerad titanzink i tre olika kulörer och patineringar.

Peter Nilsson, arbetsledare och delägare på Hisingstads Bleck & Plåtslageri AB.

Material av hög kvalitet
Arkitekterna bakom Brf Qvillestaden, som är ett PEAB-projekt, är Bornstein Lyckefors Arkitekter AB och plåtarbetena står medlemsföretaget Hisingstads Bleck & Plåtslageri AB för.
– Det är ett påkostat projekt med material av hög kvalitet, vilket har gjort det extra kul att arbeta med. Dessutom sticker det ju ut, med sitt moderna utseende, från de omgivande husen, säger Peter Nilsson, arbetsledare och delägare på Hisingstads Bleck & Plåtslageri AB.
Fasaderna mot gatan består av en sinuskorrugerad titanzink i tre olika typer av patineringar och kulörer medan taket är bandtäckt i samma material.  Kulören löper hela vägen från andra våningen ända upp över taket. Valet att använda titanzink och att gestalta huset på detta viset förklarar ansvarige arkitekten på Bornstein Lyckefors, Johan Olsson, så här:
– Utformningen, med en sockelvåning i tegel, och resten i titanzink är vårt svar på de landshövdingehus som ligger i Kvillestaden. Att vi valde zinkfasad istället för en klassisk träfasad hänger ihop med att plåten känns mer relevant i området, där många av de äldre husen fått sina fasader utbytta till just plåt under årens lopp, på grund av underhållsskäl.

Johan Olsson, ansvarig arkitekt på Bornstein Lyckefors.

”Zink har vacker lyster”
När Johan Olsson och hans kollegor funderade på hur en plåtfasad kan bli lika vacker och levande som en i trä kom de fram till att just titanzink med sinuskorrugering var ett bra val.
– Dels har zinken en vacker lyster. Och vågorna, eller korrugeringen, i plåten gör att fasaden får en högresning och en vertikalitet som även det liknar hur man förr lade träfasaderna på landshövdingehusen. Så även om brf Qvillestaden är mer modernt än de omgivande husen så är det mycket som är liknande den gamla bebyggelsen.
På samma sätt förklarar han valet att låta de tre olika kulörerna turas om längs med fasaden.
– Vi har delat in fasaden i färgteman i svart, brunrött och grått, som löper hela vägen längs fasaden och upp över taket. Det är också en vinkning till de äldre husen, som ofta har många olika färger i samma kvarter. När landshövdingehusen byggdes hade man ofta flera olika fastighetsägare i samma kvarter och alla skötte sin respektive del och målade dem i olika färger.

Sinusplåt på fasad första gången
Att jobba i zink är inget nytt för plåtslagarna på Hisingstads bleck och plåtslageri, men detta var första gången de arbetade med zink i sinusplåt på en fasad.
– Det var lite speciellt. Och även om själva bandtäckningen och fasadbeklädnaden har varit något av ett standardjobb så har vi ändå fått hålla tungan rätt i mun och tänka till lite kring kulörerna och var de skulle brytas. Vi har även fått knäcka plåten på ett speciellt sätt runt fönstren, som har markerats med en tunn plåtram, berättar Peter Nilsson och tillägger att alla plåtarbeten i hela projektet tog cirka ett år att slutföra.
– Det är 1400 kvadratmeter tak och cirka 2000 kvadratmeter fasadyta, vilket är stort för att vara ett bostadshus. Vi har varit ungefär åtta man i snitt, mer ibland, färre ibland.

Svanenmärkt
Att, som arkitekt, arbeta med plåt i fasader och tak, tycker Johan Olsson är både roligt och utmanade.
– Det är väldigt få material som jag säger nej till att jobba med, så länge de är ekologiskt hållbara. Jag gillar att testa nytt och har inga förutfattade bilder av hur ett material ska användas. Det som är extra roligt i det här projektet är att det är Svanenmärkt, vilket ställer höga krav på alla material.
Materialet till taket och fasaden levererades av VM Zinc och kom i tre olika ytbehandlingar: Quartz-Zinc, Anthra-Zinc och Röd Pigmento.
– Det ovanliga med detta projekt är att man har använt sinusprofil på fasaden och tre olika ytbehandlingar på samma hus. Det är ett nytänk, säger Christian Eriksson på VM Zinc och tillägger att han tycker sig se en trend där sinusplåt i fasader ökar i popularitet.
– Det är roligt att se, eftersom just sinus, med sina böljande linjer, ger en harmonisk lösning med dynamik och estetik för fasader. Det syns tydligt i Qvillestaden, där arkitekt, producent och entreprenör har skapat estetiskt vackra fasader och tak med kvalitet i minsta detalj.

Text: Karin Cedronius
Foto: Bosse Lind
Publicerad: 2019-04-26
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2019)

 

Fakta Brf Qvillestaden
Ort:
Göteborg, Hisingen
Entreprenör: Peab
Projekt: Bostadshus med 92 lägenheter
Yta: 1400 kvadratmeter tak och cirka 2000 kvadratmeter fasad
Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter AB
Plåtslagare: Hisingstads Bleck & Plåtslageri AB

Fakta om materialet
På brf Qvillestaden har man använt Quartz-Zinc, Anthra-Zinc och Röd Pigmento i sinus på fasaden och i bandtäckning på taket. VM Zinc är en titanzink tillverkad av elektrolytisk finzink, 99,995% zink, legerad med bestämda delar, koppar, titanium och aluminium.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!