Ny dna-teknik ska skrämma bort byggtjuvarna

dna2

Thorbjörn Grundström, vd på TGPAB, testar sprejburken som är till för märkning av större maskiner, utomhusverktyg och rullar med kopparplåt.

I mitten av november fick Entreprenörföretagens medlemmar ett gratis startpaket för stöldskyddsmärkning av förbundet. Den unika och spårbara dna-märkningen, som görs med ett syntetiskt framställt dna – SmartDNA, penslas eller sprejas på värdesaker. En metod som effektivt minskar antalet stölder och gör det lättare att återfå förlorade föremål.

Var tionde av Entreprenörföretagens medlemsföretag blir årligen drabbade av inbrott på arbetsområden eller ur fordon. Därför har Entreprenörföretagen, tillsammans med förbundets försäkringsmäklare på Säkra, startat ett skadeförebyggande arbete vilket bland annat innefattar startpaketet med dna-märkningsutrustningen.

Genom att märka upp bilar, verktyg, metaller och andra värdesaker med SmartDNA, och genom att informera om detta med skyltar och dekaler, så minskar riskerna för stöld och inbrott avsevärt. Polisen i Stockholm har till exempel avslutat ett stort projekt med dna-märkning som har visat sig minska inbrotten med 80 procent.

– Ett inbrott kan slå hårt på ekonomin för ett företag i byggbranschen eftersom det kan dröja innan alla verktyg, maskiner och material har ersatts. Dessutom orsakar ett inbrott alltid stora och onödiga kostnader, för även om du har en bra försäkring så tillkommer kostnader för avskrivningar, självrisker, eget arbete och avbrott i verksamheten, säger Rebecca Häggström, på Entreprenörföretagens försäkringsmäklare Säkra Stenstaden AB.

– Dna-tekniken har visat sig vara en mycket effektiv metod när det gäller att förebygga stöld och skador. Därför är det mycket positivt att Entreprenörföretagen nu väljer att göra den här satsningen och därmed bli först ut i byggbranschen med att ge bort ett startpaket till sina medlemmar, helt utan kostnad, fortsätter Rebecca.

dna8

Thorbjörn Grundström, vd på TGPAB, Rebecca Häggström, Säkra Stenstaden och Leif Svensson på Safe Solution.

I startpaketet finns utrustning till ett värde av 1 400 kronor. Bland annat en manual, dekaler samt en flaska med dna-vätska som räcker till 300 till 400 märkpunkter. Märkningen syns bara i uv-ljus och är omöjlig att tvätta eller slipa bort. Varje sats rymmer en unik kod som kan kopplas till ägaren och som registreras i en internationell databas. För maskiner, dyra utomhusverktyg och rullar med kopparplåt finns en metallsprej som medlemmarna kan köpa till ett rabatterat pris.

Thorbjörn Grundström, vd på medlemsföretaget T. Grundström Plåtslageri AB (TGPAB), har haft stora problem med stölder och inbrott och välkomnar satsningen på dna-märkning från förbundets sida.

– Det här är en jättebra satsning som jag tror kommer att vara till stor hjälp för många medlemsföretag. Mitt företag har drabbats av inbrott flera gånger, framförallt i våra bilar där vi ofta förvarar maskiner och verktyg. Men nu är det förhoppningsvis slut på det, säger han.

När Plåt & Vent Magasinet besöker Thorbjörn hittar vi honom i verkstaden i Arninge norr om Stockholm, i full färd med att dna-märka sina verktyg, maskiner och fordon. Hans förhoppningar om att tjuvarna ska bli avskräckta och att stölderna därför kommer att minska är stora. För nu är Thorbjörn trött på att lägga ner tid och energi på att städa upp och köpa nytt.

– Det har gått så långt att jag inte längre anmäler när någon bryter sig in och tar verktyg eftersom det inte är någon idé. Polisen hittar ändå aldrig tjuvarna och med tanke på självrisken är det bättre att åka och köpa nya prylar istället, säger Thorbjörn uppgivet.

– För polis och tull är dna-tekniken helt revolutionerande eftersom den erbjuder nya metoder och möjligheter. Ett bra exempel på det är att man numera kan söka igenom misstänkta fordon i tullen och leta efter märkt stöldgods, med hjälp av en uv-lampa. Och hittar man märkta föremål går det att hålla kvar bil och passagerare i Sverige, vilket inte gick förut eftersom det då inte gick att bevisa att stöldgodset inte tillhörde bilens ägare, säger Leif Svensson på säkerhetsföretaget Safe Solution, leverantör av Entreprenörföretagens startpaket.

Leif Svensson berättar också att informationen om dna-tekniken har spridit sig snabbt i kriminella kretsarna, vilket resulterar i att tjuvarna väljer bort bostäder, företag och butiker med dna-märkta värdesaker.

– Därför är det viktigt att medlemmarna inte bara märker upp sina prylar utan att de även informerar om att de har gjort det, genom att sätta upp dekaler och skyltar på bilar, dörrar och fönster. För skyltningen är som sagt en viktig del när det gäller att avskräcka inbrottstjuvar, säger Leif.

– Nu kommer ju jag att berätta om det här för mina andra kollegor och vänner som är allt från rörmokare till elektriker, för det vore bra om dna-tekniken spred sig i hela byggbranschen. Det skulle ju vara förödande för alla tjuvar säger Thorbjörn och skrattar.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Stefan Evertson
dna1FAKTA dna-märkning

Med dna-märkning gör du dina ägodelar mindre attraktiva att stjäla eftersom de blir svårare att sälja vidare. Dessutom ökar du dina chanser att återfå förlorade föremål om de är märkta eftersom polisen kan identifiera dig som ägare till de saker de påträffar. Varje dna-vätska innehåller en kod som kan kopplas till en ägaren eftersom vätskan innehåller mikropunkter med ett pin-nummer som är unika för varje märksats.

Dna-koden och pin-numret i mikropunkterna registreras på ägaren i en internationell databas. Märkningen syns inte i dagsljus, men när den belyses med uv-ljus blir märkningen tydlig. Mikropunkterna går att läsa av direkt av polisen, som snabbt kan få fram vem föremålet tillhör. Själva dna-koderna läses av i laboratorium. Vill du sälja ditt märkta föremål går det att skriva över det på den nya ägaren.

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*