Nya i Entreprenörföretagen – veteraner i branschen

Lysekil_20130816_cv_vent_o_kyla_ (15 av 23)CV Vent & Kyla i Lysekil har hittat till Entreprenörföretagen och blivit medlemmar. Men företaget startades redan 1987 och jobbar inte bara mot offentlig sektor och byggföretag utan de tar också uppdrag för privatpersoner.

– Vi gick med för ett år sedan. Jag läste igenom fördelarna som finns med ett medlemskap: egna jurister och all den hjälp man kan få. Det är en eloge att vara en del i Entreprenörföretagen, det betyder att du har skött ditt jobb, säger Rickard Nielsen, vd och ägare av CV Vent & Kyla i Lysekil.

När Rickard växte upp var plåtslagare och ventilationsmontörer två vitt skilda kategorier.

– En plåtslagare var – och är – en mästare och därför existerade det inte i mitt huvud under många år att vara med i en plåtslagarorganisation. Men idag hör vi ihop på ett helt annat sätt, allihop. Och när Entreprenörföretagen visade vad de har att erbjuda mig i mitt yrke kändes det klockrent, säger han.

Rickard är inte längre ”ute i fält” utan all hans tid går till kontorsarbete, med allt vad det innebär av offerter, möten och telefonkontakter. I sin funktion som ledare av ett företag har han fått mycket värdefull information från Entreprenörföretagen – mer än genom facket på många år, erkänner han.

Semestern är precis avslutad – fyra veckor som till stor del har tillbringats i en hockeyhall. Rickard är nämligen engagerad ledare och rektor för en sommarhockeyskola för ungdomar. Fyra veckors ledighet? Ja, företaget har sedan fem år tillbaka stängt en månad varje sommar.

– Kanske lite ovanligt, men kunderna har vant sig, säger Rickard och förklarar att det är lika viktigt för honom som för de fyra fast anställda ventilationsmontörerna att få en längre tids ledighet.

För trycket är högt under den verksamma delen av året. Sedan 2003, när Rickard startade om företaget i egen regi i samband med att hans bror – som också var delägare – flyttade utomlands har affärerna gått allt bättre. I dag är omsättningen cirka 20 miljoner kronor per år och svackorna efter jul och nyår inte lika uttalade som för elva år sedan.

Kunderna finns inom den offentliga sektorn i Sverige, det vill säga kommun och landsting, hos fastighetsägare och bland byggbolag – men även villaägare anlitar CV Vent & Kyla. Entreprenader av större slag står för ungefär 95 procent av verksamheten, resten är privatkunder med behov av installation och underhåll av värmepumpar och ventilationssystem. Uppdrag utomlands är numer ovanliga, men Tyskland finns kvar som kundpunkt.

– Vi strävar efter större byggnationer och kontinuitet, men vi är absolut inte kräsna. Har vi tid och möjlighet så hjälper vi till där vi kan, säger Rickard.

Han tror att det har blivit vanligare bland ventilationsfirmor att ha en blandad kundkrets och att göra som CV Vent & Kyla, nämligen ta hjälp av sitt kontaktnät när det uppstår behov av arbeten man inte klarar själv. Det kan handla om att sätta in stora återvinningsaggregat, vara medhjälplig vid bergvärmeinstallationer, göra energideklarationer eller få gjort avancerade plåtarbeten.

– Vi är beroende av professionella kontakter, hjälp utifrån, eftersom vårt arbete innebär att ta ett helhetsgrepp om kundens behov. Allt från att rita på stora jobb, göra en kalkyl, till att lägga fram ett detaljerat förslag kring ventilation, uppvärmning och rörarbeten kan ingå.

Medan vi pratar återkommer Rickard ofta till vikten av kontakter – och referenser.

Lysekil_20130816_cv_vent_o_kyla_ (11 av 23)– Den bästa reklamen är ett bra utfört jobb, sedan kommer mycket av sig självt. Dessutom är det fantastiskt för oss personligen när en kund ringer ett halvår senare och talar om hur nöjd han är med jobbet, säger han.

– Personligen tror jag att ärlighet varar längst. Har vi gjort fel, eller missuppfattat något, så står vi för det. Vi försöker förklara hur vi tänkte och sedan lösa konflikten – och det funkar. Uppdragsgivarna kommer tillbaka. Kan jag vara ärlig och lösa konflikter så sover jag gott om natten! Vår policy är att alla ska bli nöjda.

En annan framgångsfaktor tror han är medarbetarna – eller ”gubbarna” som han kallar dem. De flesta på CV Vent & Kyla har jobbat i 20-30 år som ventilationsmontörer, ända sedan Rickards egen far drev sin ventilationsfirma. Det var där Rickard lärde sig yrket redan som skoltrött 15-åring. Varken då eller idag finns det ”gummor” i det tunga montöryrket, lika lite som tjejer på hockeybanan, påpekar han med ett ”tyvärr” på slutet.

– Mina gubbar tar ett hundraprocentigt ansvar och löser de problem som uppstår. De driver jobben själva. Jag litar helt på dem, säger han.

Som person och företagare är Rickard en positiv person som ser fram emot att gå till jobbet. Oftast på gott humör, men givetvis ställs också han inför svårigheter:

– Den stora problematiken ligger i att övertyga folk hur viktig luft och luftväxling är för människors hälsa. Och att man måste sköta anläggningen för att undvika onödiga kostnader i framtiden. Det gäller särskilt när jag har med privata fastighetsägare att göra.

Det Rickard gör då är att ingående förklara hur mycket ett ineffektivt filter fördyrar eftersom energianvändningen blir mycket högre än med ett rent filter. Med ett genomskinligt plaströr där ett dunigt material placeras inuti kan han på ett handfast sätt visa hur luftmiljön ser ut – och hur den skulle kunna se ut med åtgärder. Han pratar om värmeåtervinning och pengar.

– Det gäller att vara strateg och samtidigt visa tydligt att du tror på det du håller på med. Jag vet att vi har sparat 100-tusentals kronor åt våra kunder, så det är inte så svårt, säger han.

– Men det är hård konkurrens många gånger och inte självklart att det flyger sparvar i munnen på oss. Vi jobbar ju med offentlig sektor så det gäller att ha det bästa och det lägsta anbudet. Ibland räknar man rätt, ibland fel, konstaterar han krasst.

Och vissa dagar kan han sakna svunna tider…

– Ja, jag hade gärna varit ute och monterat. Ibland saknar jag det oerhört mycket. Men mina axlar är inte de bästa och jag hinner inte för vi har nått den storleken på företaget nu att all min tid går till administration.

Och inte blir det mindre på ventilationssidan att göra i framtiden, säger han.

– Minskad energiförbrukning ligger i tiden. Behovet av smarta energilösningar kommer bara att öka, i takt med att de kommer allt bättre aggregat. Jag är väldigt positiv till branschens framtida möjligheter.

Och sist men inte minst, för den som undrar. Vad är det viktigaste för att lyckas i ventilationsbranschen nu och framöver?

– Att vara stolt för det man har gjort när man avslutar ett arbete och att kunden är nöjd – det är happiness!
Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Tomas Gillberg

 

FAKTA CV Vent & Kyla i Lysekil
Historik: Rickard Nielsen, 49 år idag, och brodern tog över efter pappan 1987. Förnyade företaget men gick i konkurs kring 1994. Restartade som handelsbolag. 2003 tog Rickard över driften ensam och satsade hårt på större entreprenaduppdrag.
Bolagsform: Aktiebolag
Lokaler: Kontor på Kungstorget i Lysekil och ett lager på Ulseröds industriområde.
Anställda: 4 ventilationsmontörer
Omsättning: 20 miljoner kronor per år
Rickard Nielsen har två söner som båda spelar hockey. Familjen bor i ett hus i Lysekil, fem mil från Kungshamn.

 

 

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*